Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Young Adult Clichés

op 25 februari 2018 door

Laatst startte iemand op de bekende facebookpagina Young Adult boeken en series een topic met Young Adult Clichés. Dat ging ons aan het denken zetten... Laat dit duidelijk zijn: We Love YA! Maar wat zijn nu dingen die in (bijna) elk YA-boek terugkomen, en waar je soms stiekem een beetje moe van wordt? Hieronder een lijst van clichés uit het Young Adult genre!

Love triangles

Je herkent het wel; het personage wordt beschreven als een doodnormaal, helemaal niet zo knap persoon (lees: meisje), maar toch zijn er toevallig twee (hele knappe en vaak ook nog gespierde) jongens die haar wel zien zitten. En hier moet ze dan een keuze tussen maken, wat een struggle! We hebben natuurlijk allemaal medelijden.

Overleden familieleden

Zucht. Ja, er moet vaak wel even een familielid van de hoofdpersoon dood zijn, doodgaan of enorm ziek zijn. Voor deze (bijna) dode persoon moet het hoofdpersonage vaak ook nog strijden, wraak nemen of zij/hij moet er gewoon erg vaak aan denken. Zielig, maar we zijn het inmiddels een beetje zat.

Totaal niet knap zijn (of toch wel?)

Zoals al werd gezegd bij de Love Triangle wordt het personage beschreven als 'helemaal normaal, niks bijzonders en totaal niet knap' en toch vallen de mannen/vrouwen er vaak in bosjes voor. Totally relatable, maar niet heus.

De badass vrouwelijke hoofdpersoon

Laten we eerlijk zijn: er is vaak een vrouwelijke hoofdpersoon, hoe zat we dat ook een beetje zijn. Hoewel ze in het begin een hulpeloos meisje is dat duidelijk de hulp van een mannelijk persoon nodig heeft (en misschien toevallig een prins of iets in die richting, als het even kan?), wordt ze later in het boek een complete badass inclusief 'toevallige' karate- of boogschietvaardigheden, en soms ook nog speciale krachten. 

De grappige en sarcastische side-kick

Als laatste: De grappige en sarcastische (vaak mannelijke) side-kick, die voor de comic relief zorgt, maar die wel een beetje wordt afgedankt en waar de hoofdpersoon nooit verliefd op wordt (maar wij stiekem wel een beetje).

Iedereen die reageerde op de facebookpost, dankjewel voor jullie input. Hebben jullie nog meer typische Young Adult clichés? Laat het hier beneden weten in de reacties, en misschien komt er dan een deel 2!



Reacties op: Young Adult Clichés

Meer informatie