Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

ABC van Nothing but the truth: Dick Lehr

op 06 juni 2019 door

Nothing but the truth kwam langs in Ready to read en trok me onmiddelijk aan. Ik merk dat ik graag boeken lees over allerlei misstanden in de wereld en daar past dit boek prima bij. Ik was daarom ook blij dat ik het boek mocht lezen en besloot om de bespreking te houden aan de hand van een ABC. Iedere letter van het alfabet wordt gekoppeld aan een belangrijk punt uit het boek. Ik hoop dat jullie dit een leuke afwisseling vinden.

Geschreven door: Maartje

Amnesty International is de organisatie die dit boek aanraadt, maar ook Afro-Amerikaans. Het gezin waar het boek om draait is van Afro-Amerikaanse afkomst.

Bewijs: Het verhaal draait om het verzamelen van bewijs, zowel voor als tegen de vermeende moordenaar. De politie had erg weinig echt bewijs en wat doe je dan? Verder ook de Boston Globe. Een journalist van deze krant speelt een grote rol in dit boek.

Cocaïne: Deze drug is één van de oorzaken van alles wat misloopt in dit verhaal.

Doorzettingsvermogen: Eén van de belangrijkste kenmerken van een journalist.

Echt gebeurd: Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, Dick Lehr is de journalist die aan de verslaglegging van het waargebeurde verhaal heeft meegewerkt.

Frank Flanagan: Officier van justitie ten tijde van de moord.

Graham: De achternaam van Ruby, het meisje dat vermoord werd door een verdwaalde kogel op 20 augustus 1988.

Heel veel geduld: Dit hebben de familie, de advocaat en de journalist nodig om de zaak tot een goed einde te brengen.

Ironie: vorm van spot waarbij men het tegendeel zegt van wat men bedoelt en 'Innocent until proven guilty', een zin die in dit verhaal niet blijkt op te gaan.

Journalist van de Boston Globe: Clemens Bittner

Kun jij het je voorstellen? Je vader 14 jaar onschuldig in de gevangenis?

Levenslang: dat is wat de vader van Trell krijgt voor de vermeende moord op een jong meisje.

Moord: Dat is waar dit boek om gaat. Wie heeft de moord gepleegd, maar vooral wie draait er voor op? Ook voor Ma, de moeder die als die jaren alleen voor haar dochter heeft gezorgd, iedere week bij haar man in de gevangenis op bezoek gaat en nooit haar vertrouwen in hem verliest.

Nora Walsh: De advocaat die zich met hart en ziel inzet voor deze zaak.

Onschuldig: hier draait het om. Onschuldig vastzitten omdat je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was en de verkeerde achtergrond hebt. Ook voor het Onbegrip dat Trell tegenkomt op haar elite school waar maar erg weinig zwarte kinderen zitten. Ze heeft met veel vooroordelen te maken.

Public lawyer: een door de staat aangewezen advocaat en in dit geval een dronkenlap die zich niet erg inspande voor zijn cliënt. Ook voor Paul, vriendschap uit onverwachte hoek.

Quid pro quo: voor wat hoort wat. De afspraak tussen de moordenaar en .....

Romero Taylor: de vader van Trell en dus de persoon die levenslang gevangen zit voor de moord op Ruby Graham.

Smut: bijnaam van Romero Taylor. Deze bijnaam kreeg hij omdat hij als kind altijd vies was.

Trell Taylor, de hoofdpersoon in het verhaal. Een dapper meisje dat strijdt om haar vader vrij te krijgen. 'Van Trell is my real name, but no one calles me that except the teachers at the new school Iwent to this year.'

Uitzichtloos lijkt de situatie van Romero Taylor als hij levenslang gevangen zit voor een moord die hij niet heeft gepleegd. 

Vinnie's Van is de bus die iedere zaterdag naar de gevangenis rijdt voor het bezoekuur. Maar ook: Vriendschap en Vertrouwen.

Walpole gevangenis: dit is de gevangenis waar Romero zijn gevangenisstraf uitzit. 

Xenofobie, de angst voor vreemdelingen. Daar draait natuurlijk een groot stuk van dit boek om. De angst van de blanken voor hun zwarte medemens.

Young adult boek. Het boek is uitgegeven voor jong volwassenen, maar kan ook zeker gelezen worden door volwassenen. het boek heeft een belangrijke boodschap en is vlot en interessant geschreven. 

Zomer: de periode waarin het boek zich afspeelt.

Ga jij Nothing but the truth lezen? Heb jij aanraders voor boeken over mensenrechten, laat het dan hieronder weten.



Reacties op: ABC van Nothing but the truth: Dick Lehr

Meer informatie

Gerelateerd