Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Achter de schermen: werken bij een uitgeverij

op 19 november 2018 door

Omdat ik zoveel van boeken houd, klonk werken bij een uitgeverij voor mij al jaren als een droombaan. De hele dag tussen de boeken zitten én bezig zijn met boeken, beter kan toch niet? Toen ik voor mijn opleiding mediaredactie-medewerker een half jaar stage moest lopen wist ik ook meteen dat ik dat in de boekenwereld wilde doen. Nu loop ik al sinds september stage bij uitgeverij Meis & Maas, bekend van de Spellsinger-serie. Hoe is het om bij een uitgeverij te werken? Is het achter de schermen ook wat ik er van had verwacht? 

Dit artikel is geschreven door Brechtje 

Over Meis & Maas

Behalve de Spellsinger - serie en S.T.A.G.S. (die allebei sinds kort onder Meis & Maas' imprint Billy Bones vallen) geeft Meis & Maas eigenlijk geen YA boeken uit. Billy Bones geeft fictieboeken uit voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, en Meis & Maas richt zich op de merken die ze uitgeven. Zo geven ze meerdere LEGO en Minecraft boeken en magazines uit, verschillende Star Wars boeken en ook merken als Roblox en Coderdojo. Het doel is om kinderen tussen de 4 en 12 jaar meer aan het lezen te krijgen door boeken uit te geven die aansluiten bij hun interesses. En aangezien er tegenwoordig heel veel gegamed wordt, sluiten boeken over populaire games dan perfect aan! 

Mijn taken

Ik ben de marketing & PR stagiaire bij Meis & Maas, maar doe er ook een paar redactie taken naast. Ik hou me met heel veel dingen bezig, van het beantwoorden van mailtjes tot persberichten schrijven en het berekenen van resultaten van lezersonderzoeken. Af en toe mag ik een eindredactie van een boek of magazine doen, dat is een van mijn favoriete taken! Daarnaast doe ik de post, post ik op de sociale media van Meis & Maas, kies ik de winnaars van prijsvragen uit de magazines, schrijf ik teksten voor webshops, verstuur ik bewijsexemplaren naar vertalers en eindredacteurs, hou ik het archief en de nabestellingen bij en verstuur ik recensie exemplaren naar bloggers en pers. Elke dag heb ik in mijn mailbox wel weer andere klusjes en taken voor tussendoor zitten, maar als ik dat allemaal nog op ga noemen wordt het wel een hele lange lijst! 

Hoe ziet mijn dag er uit?

Ondanks dat Meis & Maas geen YA uitgeeft, geven we wel heel veel andere boeken uit, en ik denk niet dat er heel veel verschil zit tussen de manier van uitgeven. Dat ik een steentje bijdraag om kinderen meer te laten lezen, vind ik in ieder geval al een geweldig idee! 

Als ik 's ochtends op kantoor kom, begin ik de dag met mijn laptop opstarten en een kopje thee zetten. Daarna begin ik met het beantwoorden van de nieuwe mailtjes in mijn inbox en zet ik eventuele nieuwe bestellingen op een rijtje. Daar ben ik zo de hele ochtend mee bezig, vooral als meerdere mensen een magazines of boeken willen nabestellen. Tussendoor komen er heel veel pakketjes binnen. Van nieuwe boeken die net van de drukker komen (waar iedereen dan super enthousiast over is), tot magazines om de voorraden mee bij te vullen of nieuwe enveloppen en kaartjes. Ook neem ik regelmatig de telefoon op om vragen van klanten te beantwoorden of mensen die voor de deur staan binnen te laten. 

Om 12:00 uur is het tijd voor de bedrijfslunch, en daarna ga ik aan de slag met administratief werk. Ik bereken de resultaten van de lezersonderzoeken die in de magazines hebben gestaan, wat betekent dat ik alle inzendingen moet tellen, percentages bereken en de resultaten daarvan in een presentatie verwerk. Dit klusje hak ik vaak in stukjes, anders ben ik er zo de hele dag mee bezig! 's Middags ga ik ook nog even alle post door die om 15:00 uur de deur uit gaat, en maak ik de post open die wij binnen hebben gekregen. Het grootste gedeelte van de post die wij binnen krijgen zijn inzendingen voor prijsvragen, maar kinderen die speciaal voor ons of hun favoriete LEGO personage een tekening hebben gemaakt stuur ik vaak een kaartje terug. Hierna kruip ik vaak in een gezellig hoekje bij het raam om nieuwe ideeën op te schrijven om boeken te promoten, nieuwe projecten te plannen, of een vergadering voor te bereiden. Tussendoor kijk ik vaak wat voor klusjes er nog in mijn inbox zitten om op mijn to - do list te zetten. Om 17:00 uur zit mijn werkdag erop!

Eigenlijk is elke dag verschillend bij Meis & Maas. Op sommige dagen is het heel rustig en heb ik tussendoor ook tijd om aan mijn stageverslag te werken, andere dagen is het heel druk en ben ik de hele dag non-stop bezig. Die afwisseling vind ik alleen maar leuk, ook omdat je elke dag met verschillende dingen bezig bent! 

En... Is het een droombaan?

Werken bij een uitgeverij is heel anders dan ik had verwacht. Het is ook een verschil dat ik nu met boeken én tijdschriften werk, maar er is veel meer te doen dan ik had gedacht! Dat is alleen maar superfijn, want dan heb je de hele dag genoeg te doen. Wat ik ook heel leuk vind is dat ik de hele dag tussen mensen zit die allemaal enthousiast zijn over boeken. Als er een lading nieuwe boeken binnen komt die net van de drukker komen, stopt iedereen met wat hij / zij aan het doen is om de boeken te bekijken. Om een nieuw boek als eerste vast te houden blijf ik zo bijzonder vinden! 

Ik zou het geweldig vinden om later vaste werknemer te worden bij een uitgeverij. Marketing & PR vind ik super leuk, maar ik ben wel nieuwsgierig geworden wat voor redactiewerk er verder bij een uitgever komt kijken. Tot nu toe is het elke dag weer een verassing wat ik allemaal ga doen en heb ik het hier ontzettend naar mijn zin. Ik loop stage tot 1 februari, maar het voelt nu al gek om straks weer de schoolbanken in te moeten! 

Zou jij later wilen werken in het boekenvak? 



Reacties op: Achter de schermen: werken bij een uitgeverij

Meer informatie

Gerelateerd