Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Battle of the Books - YA Style - Ronde 1

op 25 juli 2021 door

Het is zover! de eerste ronde is aangebroken van de Battle of the Books - YA style. Vandaag lezen jullie wat Roxanne, Natasha en Kimberly van deze twee boeken vinden en welk boek voor hun de winnaar is geworden. 

Dit artikel is geschreven door Roxanne, Natasha en Kimberly

Over het boek De Laatste Namsara

In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.

Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.

Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend - de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde - moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Over het boek Helende Bladeren

De bewoners van Terram zijn opgegroeid met verhalen over de Kosmosdraak, de god van het universum. Ooit stuurde hij draken om de wereld te creëren en te beschermen. Honderden jaren geleden ging het mis en werd het portaal naar het dodenrijk geopend. Uiteindelijk wisten de draken hem weer te sluiten, maar de duisternis had flinke schade aangericht. Nu de Aardedraken bijna uitgestorven zijn, is alle hoop gevestigd op Nepheda, de laatste Aardedraak. Eilika droomt ervan om op avontuur te gaan, de wereld te ontdekken en de drakengoden te ontmoeten. Het blijft echter bij dromen; als meisje uit een boerendorp moet ze trouwen en een gezin stichten. Wanneer ze op een dag een Aardedrakenei vindt, wordt alles anders. Solix wordt een heilige genoemd vanwege zijn Aardedrakenmagie. Zijn taak is om de laatste Aardedraak te beschermen. Hoewel hij niet in zijn eigen krachten gelooft, is hij vastbesloten om zijn taak serieus te nemen. Hij wordt flink op de proef gesteld wanneer hij merkt dat Nepheda stervende is. Aster kan zich nauwelijks haar ouders en haar geboorteland herinneren. Haar belangrijkste regel is: laat niemand jouw magie zien en leid een normaal leven. Als ze op haar tocht een jongen ontmoet, gaat ze twijfelen. Is het wel slim om haar magie verborgen te houden? Deze drie jonge mensen zijn de grootste stukken op dit schaakbord en zullen het lot van zowel de draken als van Terram bepalen.

Leeservaring

Roxanne: Het is alweer even geleden dat ik beide boeken las. Voor Helende Bladeren heb ik meegedaan aan de blogtour en De Laastste Namsara heb ik gewoon vrijwel laat opgepakt. Beide boeken komen draken in voor. waar het in De Laatste Namsara gaat om het doden van de draken gaat het bij Helende Bladeren juist om het redden van de draken. Beide boeken zetten een goed fantasierijke wereld neer met een mooi avontuur om over te lezen. Waar Helende Bladeren meerdere POV's heeft, heeft De Laatste Namsara er maar één. Beide geen probleem ik kan dit goed hebben, echter was het bij Helende Bladeren soms net teveel verschillende personen wat het wat verwarrend kon maken. Beide boeken zijn zonder al te veel moielijke woorden geschreven, en hierdoor leest het dus ook gemakkelijk weg. Ik irriteerde me bij Helende Bladeren wel wat aan bepaalde personages, waar ik dit bij De Laatste Namsara niet had, hierdoor heb ik over Helende Bladeren wel langer gedaan om hem uit te lezen. Helende Bladeren heeft zeker wel potentie in de groei in personages en verhaal gezien dit pas deel 1 is van een serie van 5 dacht ik, waar De Laastste Namsara deel 1 is van een los lezende serie van 3. Ik ben dus wel heel benieuwd hoe de serie groeit.

Kimberly: Voor mij is de Laatste Namsara echt een prachtig fantasy verhaal wat alle elementen samenbrengt waar ik zo van houd. Sterke (vrouwelijke) personages, draken, mysterie. Echt alles wat je maar kan wensen. De schrijfstrijl is daarnaast ook enorm prettig en je vliegt echt door het verhaal heen. Dit verhaal heeft me volledig naar zich toe getrokken en na het lezen van deel 1 wlde ik ook eigenlijk direct door met de volgende delen. Het feit dat de vervolgdelen allemaal verteld zijn vanuit andere oogpunten maakt het verhaal alleen maar nog interessanter. Dit is dan ook echt een boek (serie) die ik al vaak aan mensen heb aangeraden en nog nooit heb ik teruggehoord dat ze er niet tevreden over waren.

Natasha: IHelende bladeren worden veel verschillende personages gevolgd. Hierdoor leer je alle personages net niet goed kennen. Ook voelen de dialogen tussen de personages oppervlakkig aan. De gesprekken lijken soms van kinderlijke eenvoud tegenover datgene waar ze eigenlijk mee bezig zijn: het redden van het laatste drakenei. Hoewel dit een moeilijke taak is, lijkt het de personages soms verrassend makkelijk af te gaan. Wanneer een slaapplaats nodig is, biedt een onbekende die aan. Als ze een schip nodig hebben, krijgen ze dat zo in de schoot geworpen door een vreemde. Die toevallige passanten lijken ook niets kwaad in de zin te hebben. Het is natuurlijk fijn dat de wereld vooral uit betrouwbare mensen bestaat, om een verhaal wat spanning te geven is het ook 'leuk' als er iets misgaat.

Winnaar

Voor ons is de winnaar wel duidelijk, en dat is De Laaste Namsara. Ook op onze socials is uitvoerig gestemd. Het ging nog een tijdje mooi gelijk op, maar ook daar is de uiteindelijke winnaar De Laaste Namsara.

Dat maakt dat de winnaar van de eerste ronde bekend is. Willen jullie weten tegen wie De Laaste Namsara het op zal nemen? Stem dan weer mee op onze socials. Ook onder dit artikel kan je nog je mening geven. Dit zal gaan tussen:

Ronde 2

Ingesloten van Samira Ahmed en Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi. Weer twee hele andere boeken dan uit ronde 1, maar beide zeker een gedurfde tegenstander.

Op wie ga jij stemmen??



Reacties op: Battle of the Books - YA Style - Ronde 1

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli debuteerde in 2017 met Iskari: de laatste Namsara. Op haar ze...