Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken en eten: recepten uit boeken

op 27 november 2017 door

Je kent het moment wel, je leest een goed boek en er wordt verteld dat de hoofdpersoon een heerlijk drankje drinkt of gerecht eet, wat je niet per se kent maar waarvan je gaat watertanden. Voor deze momenten hebben wij een artikel gemaakt over recepten van eten of drinken uit jouw favoriete boeken. Lees snel verder!

Geschreven door: Merel

Boterbier (Harry Potter)

Op het internet zijn enorm veel recepten van boterbier te vinden, wat in de Harry Potter boeken wordt verkocht bij het bekende café de Drie Bezemstelen. Wij hebben het beste recept voor jullie opgezocht. Er moet namelijk officieel butterscotch siroop in (daarvan vindt je de recepten hier) maar we hebben er één opgezocht waar je deze niet voor nodig hebt, deze vind je namelijk niet in de AH om de hoek (of je moet het even online bestellen natuurlijk). Voor een leuke Harry Potter party of een avondje op de bank met je favoriete (Harry Potter) boek!

benodigdheden (voor één glas):

  • een half glas Cream Soda (is sindskort verkrijgbaar bij de Albert Heijn, wel even zoeken geblazen)
  • een flinke lepel vanille-ijs (zacht laten worden)
  • twee eetlepels bruine suiker (basterdsuiker)
  • een snufje kaneel 
  • een lepel boter (gezouten roomboter)

En blenden maar! Het recept kan ook warm gemaakt worden (voor een winters gevoel) en voor de 18 plussers onder ons kan er een eetlepel rum bij, jammie!

Lembas Brood (In de Ban van de Ring) 

'One bite will satisfy a man for an entire day'

In het boek en de film van In de Ban van de Ring komt Lembas Brood voor, het magische brood van de elven, waar je maar weinig van nodig hebt om vol van te zitten (daar dachten Merijn en Pepijn echter anders over). Het recept is simpel, maar lekker!

benodigheden: 

  • 240 gram roomboter
  • 100 gram bruine suiker of 22 gram honing
  • 260 gram bloem

Verwarm de oven voor op 160 graden en kneed de ingrediënten bij elkaar (voeg van de bloem steeds een klein beetje bij zodat het deeg niet te hard wordt of teveel gaat plakken). Rol het deeg uit tot een halve centimeter en snijd er vierkantjes van. Bak 20-25 minuten in de oven (op een ingevette bakplaat) tot ze goudbruin zijn. En niet teveel van eten!

Turks Fruit (Narnia) 

Bij de Kronieken van Narnia sluit Edmund de witte Heks in zijn hart doordat zij hem borden vol Turks Fruit aanbied. Tevens is Turks Fruit natuurlijk de titel van het prachtige boek van Jan Wolkers, van onze eigen Nederlandse bodem. Deze lekkernij verdient dus een speciale plek! 

benodigheden:

  • 1 sinaasappel
  • 250 gram suiker 
  • 2 blaadjes gelatine 
  • 5 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel citroensap 
  • (optioneel maar wel lekker: 25 gram gepelde pistachenootjes)
  • voor de garnering: 3 eetlepels poedersuiker)

Je kunt ze natuurlijk met andere smaken maken, maar dit recept is met sinaasappel. Allereerst rasp je de schil van de sinaasappel en pers je deze uit (bewaar de geraspte schil dus!). Het sap en rasp breng je aan de kook met een halve deciliter water, voeg hier ook de suiker aan toe. Ondertussen kun je de pistachenootjes fijnhakken. Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Bewaar 1 eetlepel maizena en maak van de rest van de maizena, het citroensap en 3 eetlepels water een papje. Voeg deze toe aan je 'siroop' (het sinaasappelpapje). Laat dit op hoog vuur zo'n 5 minuten koken, tot het dik en stroperig is. Knijp de gelatine uit, haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe aan je siroop. Voeg eventueel ook je pistachenootjes toe. Vet een cakevorm, doe hier je siroop in en laat deze 8 uur in de koelkast opstijven. Voeg de overgebleven maizena bij het poedersuiker en strooi deze over je gesneden blokjes Turks Fruit. Tadaaaa! Heerlijk voor bij de koffie (of thee, of boterbier).

Hebben jullie nog leuke ideeën voor recepten uit boeken, laat het ons weten!



Reacties op: Boeken en eten: recepten uit boeken

Meer informatie

Gerelateerd