Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenserie: Gewoon

op 18 oktober 2021 door

Begin deze maand kwam het nieuwste boek in de Gewoon serie geschreven door Luc Descamps uit ''[Gewoon] mezelf''. In de Gewoon serie schrijft Luc over een breed scala aan onderwerpen die belangrijk zijn voor de tieners van nu. Omdat wij deze boeken niet vaak voorbij zien komen wilden we ze via dit artikel eens in het zonnetje zetten! 

Dit artikel is geschreven door Nina en Maartje 

Allereerst wil Nina graag het nieuwste boek in deze serie bespreken [Gewoon] mezelf:

‘Maak niet dezelfde fout als ik, Lander. Als je denkt dat hij het waard is, ga er dan voor.’ Midden in het schooljaar valt Noémie binnen in de klas, letterlijk. Lander merkt meteen dat zijn nieuwe klasgenoot anders is dan alle andere meisjes die hij kent. Noémie neemt geen blad voor de mond en laat niet met zich sollen. Misschien is het dat wel wat hem zo aantrekt in haar. Maar er is nog een andere nieuweling: Lars. Met zijn blauwe ogen en blonde krullen neemt hij iedereen voor zich in, echt iedereen. Lander krijgt het al snel heel moeilijk met Lars. De tijd dat zijn leven eenvoudig leek, is definitief voorbij… echt wel. Als verliefdheid je leven op zijn kop zet, als jouw verliefdheid anderen hun wenkbrauwen doet fronsen, als je gevoelens je zo onzeker maken dat je wel zou kunnen huilen, dan rest je maar één ding: JEZELF ZIJN.

In dit boek staat jezelf zijn centraal. Mag dat nou zijn doordat je deel uitmaakt van de lhbt+ groep of doordat je moeilijk aansluiting vindt bij leeftijdsgenoten omdat je je anders voelt dan anderen. Dit boek beschrijft op een laagdrempelige en duidelijke manier hoe belangrijk het is dat je jezelf leert te accepteren zoals je bent, ongeacht wat anderen hier misschien van zullen vinden. Natuurlijk gaat dit nooit zonder slag of stoot en vergt het veel moed en vaak ook steun van je omgeving om echt jezelf te durven zijn. Uiteindelijk ben jij zelf de enige die kan laten zien waar je voor staat. Dit soort boeken zijn in mijn ogen ongelofelijk belangrijk voor jongeren. Niet alleen voor jongeren die met zichzelf in de knoop zitten, maar ook voor jongeren die hun wereldblik willen verbreden en moeite willen doen om zich in andere mensen te verdiepen. Ik kan dan ook niks anders zeggen dan dat ik dit nieuwste boek en alle andere boeken uit de Gewoon serie absolute aanraders vind! 

Maartje las eerder al het boek [Gewoon] gevoelig

[Binnen twee maanden word ik vijftien, volgens de meisjes in mijn klas de hoogste tijd om verliefd te worden. Wie dan nog geen vriendje heeft gehad, wordt bestempeld als een totale loser...] Hoogsensitief zijn is niet altijd een cadeau. Zo ervaart Flo het feit dat ze veel meer voelt dan anderen, fysiek, maar ook emotioneel. Daardoor is ze toch wel een buitenbeentje in de klas, wat dan weer de nodige spot met zich meebrengt. Maar Flo heeft niet het karakter om bij de pakken te gaan neerzitten. Zo goed en zo kwaad als het ging, heeft ze geleerd om met haar hooggevoeligheid om te gaan. Net als ze de indruk heeft dat ze alles voor mekaar heeft, verandert er iets in haar omgeving. Het is te zeggen, er is iemand naar wie ze plotseling op een heel andere manier kijkt: haar buurjongen. Haar hormonen gaan ineens zo fel tekeer dat haar wereld op zijn kop wordt gezet.

In dit deel staat hooggevoeligheid dus centraal. Als hooggevoelig persoon was ik erg benieuwd hoe hooggevoeligheid door Descamps wordt beschreven. 

Het boek begint met een hele lijst van dingen die Flo lastig vindt. Veel van deze dingen waren zeer herkenbaar. Ook de moeite die haar omgeving heeft om te begrijpen hoe de wereld op Flo inwerkt is heel herkenbaar. Aan de buitenkant van een hooggevoelig persoon zie je niets 'vreemds'. Voor mij had het verhaal nog wel iets diepgaander en uitgebreider mogen zijn, en de verliefdheid was niet aan mij besteed, maar ik snap dat ik niet de doelgroep ben waarvoor dit boek geschreven is.

Anderen boeken uit de Gewoon serie zijn:

- [Gewoon] kwetsbaar: focust zich op de kwetsbaarheid van jongeren en de impact die pesten kan veroorzaken. 

- [Gewoon] verliefd: focust zich op verliefdheid en de grenzen die horen te bestaan tussen leerling en leraar. 

- [Gewoon] leven: focust zich op wat er gebeurd als iemand die je lief hebt ernstig ziek wordt. 

- [Gewoon] anders: focust zich op het leven met een autisme spectrum stoornis. 

Voor iedereen die zijn blik wilt verruimen raden wij het 100% aan om deze boeken te lezen! 

Wat voor een boek mis jij nog in de Gewoon serie? 



Reacties op: Boekenserie: Gewoon

Meer informatie