Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenweek voor jongeren: de opening!

op 24 september 2018 door

Vrijdag 21 september was het zover: de opening van de boekenweek voor jongeren op het International Literature Festival Utrecht (ILFU)! Het was niet alleen het startevenement voor de boekenweek, maar ook de avond dat bekend werd gemaakt wie de prijs voor beste boek voor jongeren heeft gewonnen. Een spannende avond dus! Brechtje was erbij en vertelt hoe de opening was.

Dit artikel is geschreven door Brechtje 

De borrel

Vrijdagmiddag vertrok ik iets eerder van mijn stage om de trein naar Utrecht te halen. Ik merkte dat ik toch wel zenuwachtig was voor de opening, maar ik had er ook heel veel zin in! Vanaf Utrecht Centraal was het maar tien minuutjes lopen naar Tivoli Vredenburg (waar de opening was georganiseerd), en ik was mooi op tijd om nog wat van de borrel mee te krijgen. Het boekenweek event was op de derde verdieping, en ik keek mijn ogen uit terwijl ik op de roltrappen naar boven stond. Wat was het een gigantisch gebouw! Eenmaal op de derde verdieping kon ik mijn jas in de gardarobe achterlaten, en moest ik nog een roltrap op voordat ik bij het evenement was. Een groot blauw bord gaf aan dat ik op de juiste plek was, maar het verbaaste me hoe rustig het was. Er was wat pers aanwezig die interviews deed met de 3PAK auteurs en de vakjury van de prijs, maar verder waren er niet veel mensen. Er stonden ongeveer 5 kraampjes waar je boeken, totebags en boekenleggers kon kopen, en er was een bar waar je drankjes kon halen. Achter de kraampjes bestond de wand uit een groot raam, waar je uitkeek over de skyline van Utrecht en de zonsondergang. Heel gaaf om te zien! Rond 18:45 besloot ik alvast in de zaal te gaan zitten, maar kwam er om 19:00 achter dat ik in de verkeerde zaal zat en nog twee trappen op moest. Gelukkig was ik nog op tijd voor de opening en ondanks mijn plekje op de achterste rij, kon ik alles perfect zien! 

De bekendmaking

De avond begon met een speech van de directrice van Stichting CPNB. Zij vertelde hoe haar liefde voor lezen was ontstaan, en waarom ze het zo belangrijk vond dat jongeren meer lezen. Daarna werd de volwassen vakjury aan het publiek voorgesteld, samen met de jongerenjury van dit jaar. Twee leden kregen de kans wat te vertellen over het juryproces en de vergadering waarin de winnende boeken werden gekozen, waarna het tijd was om de 3PAK auteurs van dit jaar voor te stellen. Raoul de Jong, Nhung Dam en Tim Hofman kwamen het podium op. Ze werden allemaal kort geïntroduceerd en geïnterviewd, en mochten een fragment uit hun 3PAK-verhaal voorlezen. Ook lieten ze een video zien die speciaal voor Literatour was gemaakt, Een boek kan zoveel doen. In deze video lezen drie jongeren fragmenten uit 3PAK voor aan willekeurige onbekenden op straat, om te laten zien wat een boek kan doen met een mens. De video zorgde ervoor dat er hardop werd gelachen in de zaal! 

Daarna was het tijd voor het spannendste gedeelte van de avond... De bekendmaking van de prijs voor beste boek voor jongeren! Eerst werd de winnaar van het vertaalde boek bekend gemaakt. Dat bleek The Hate U Give van Angie Thomas te zijn! Angie zelf was niet aanwezig, maar ze had wel een videoboodschap in gesproken waarin ze vertelde heel blij te zijn met de prijs en ze hoopte snel naar Nederland te kunnen komen om het met haar Nederlandse lezers te kunnen vieren. De vertaler van The Hate U GiveJasper Mutsaers, mocht op het podium €7.500 in ontvangst nemen met een grote bos bloemen. De andere €7.500 gaat naar Angie Thomas. 

Toen was het tijd voor de winnaar van de categorie Nederlandse boeken. En de winnaar daarvan is... Henk van Straten met zijn boek Wij zeggen hier niet halfbroer! Henk had helemaal niet verwacht dat hij zou winnen en dacht dat de prijs aan zijn neus voorbij zou gaan naar Alex Boogers, de auteur van Onder een hemel van sproeten. Op het podium wist hij ook niet zo goed wat hij moest zeggen, dus begon hij zijn speech met een grapje over Tim Hofman die in het publiek een hamburger zat te eten. Daarna volgde een korte speech over hoe dankbaar hij was voor de prijs, en dat hij vroeger nooit verwacht had schrijver te worden en zelfs een prijs te winnen met zijn boek. Hij kreeg een cheque met €15.000 en mocht ook een bos bloemen in ontvangst nemen! 

De signeersessie 

Na de bekendmaking was er tijd om met de auteurs te kletsen en handtekeningen te scoren. Het was toen veel drukker dan tijdens de borrel! Zelfs zo druk, dat ik niet eens de tijd heb gehad een leuke foto te maken met de 3PAK auteurs. Gelukkig heb ik wel alle handtekeningen gescoord en even gekletst met Raoul, Nhung en Tim. Ze waren alle drie heel enthousiast en vonden het heel leuk om voor 3PAK een verhaal geschreven te hebben. 3PAK is vanaf nu op te halen in de boekhandel of bibliotheek, en wordt ook op scholen uitgedeeld!

Wat vind jij van de winnaars van het beste boek voor jongeren? Ga je 3PAK van dit jaar lezen? 



Reacties op: Boekenweek voor jongeren: de opening!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tim Hofman

Tim Hofman

Tim Hofman (1988) is sinds 2012 werkzaam bij BNN, waar hij onder meer de program...

Raoul de Jong

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad ...

Nhung Dam

Nhung Dam

Nhung Dam (1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschoo...

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...

Henk van Straten

Henk van Straten

Schrijver voor o.a. Volkskrant Magazine en van de roman Bidden en vallen.