Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Cliché is Soms Oké

op 19 september 2018 door

Er zijn bepaalde clichés waar de meeste mensen onderhand een beetje moe van worden. Toch zijn sommige clichés er met een reden: ze spreken lezers na al die tijd nog aan. En waarom ook eigenlijk niet? Hoewel minstens een beetje fantasie als auteur noodzakelijk is, heb ik geen bezwaar tegen het gebruiken van ideeën van andere auteurs (mits in een nieuw jasje gestoken). Zelfs clichés die al zeer lang in omloop zijn vind ik soms minstens vermakelijk als guilty pleasure (of als materiaal voor een nieuw Hebban Haatartikel, uiteraard). Daarom noem ik hier een lijst van clichés die ik oké vind. 

Dit artikel is geschreven door Feline

1. De Badboy

Ik leef voor foute badboys, en ik schaam me er niet voor. Alle gekheid op een stokje: ik zie de charme ervan in. Hoewel ik absoluut geen excuus zie voor serieus respectloos gedrag tegen meiden èn jongens door Badboys (hoe getergd ze ook zijn), zijn foute jongens toch aantrekkelijk. Waarschijnlijk omdat hun totale maling aan regels een zekere mannelijkhied (hoewel soms onvolwassenheid) uitstraalt. Een Badboy is pas goed slecht wanneer hij volwassen wordt. Een voorbeeld van een goede Badboy met karakterontwikkeling komt wellicht uit het meest cliché YA-book dat er bestaat: Chuck Bass uit Gossip Girl

2. De Plain Jane 

Niet elke meid is een topmodel met benen van tien kilometer. Ook niet elke meid heeft een super excentrieke persoonlijkheid, of een grote dosis populariteit. Het goede nieuws: dat is helemaal oké. Totdat een smexy gozer in haar leven verschijnt en ze ineens gekke dingen gaat doen, en daardoor haarzelf ontplooit. Ik zie hier het probleem eerlijk gezegd niet van in. Andere mensen vinden het vaak problematisch dat een personage à la Plain Jane te weinig interessante eigenschappen heeft. En eerlijk gezegd hebben ze die vaak wel, en wordt dat later getoont. Ook wordt er soms gezegd dat het niet aan de Smexy Gozer zou moeten zijn om aan zelf-ontplooiing te doen. De waarheid? Soms hebben we andere mensen nodig om ons te helpen (hoewel dat niet hoeft, natuurlijk). Kijk maar naar Louise Roe in het programma... Plain Jane. 

3. De Nice Guy 

Ik refereer hier niet aan de "Nice guys finish last" gekte die als excuus gebruikt wordt om niet aan jezelf te werken. Sommige mensen zijn ze zat, maar net als de Badboy vind ik dit eigenlijk onzin. Het is niet zo dat ik alleen maar over badboys en nice guys wil lezen, maar vooral de Nice Guy komt erg veel voor in het echte leven, en verdient daardoor meer liefde van lezers. Het is bovendien een goed rolmodel voor jongens, mits met een beetje realistische diepgang. Bovendien is het helemaal niet zo dat Nice Guys niet aantrekkelijk zijn, wat de uitspraak "Nice Guys finish last" ook beweert. Kijk maar naar Puck uit De IJzerkoning

4. De Hate At First Sight 

Zoals met Pride and Prejudice bewezen is, is een liefdesgeschiedenis die begint met twee mensen die elkaar niet uit kunnen staan erg boeiend om te lezen. Ook Ontworteld deed dit goed. Als dit goed wordt gedaan kan dit erg grappig zijn, en/of emotionele diepgang hebben. Bovendien hoeft dit niet het enige onderwerp van het verhaal te zijn, maar erin verwerkt worden voor extra diepgang. 

5. Beschrijving Van Het Uiterlijk 

Waarom krijgt dit zoveel haat? Ik begrijp dat het niet interessant is om een boek te lezen over groene ogen en lange neuzen. Toch vind ik het eigenlijk erg fijn om de visuals te krijgen, ook als dit niet direct bijdraagt aan een uiterlijke beschrijving van het innerlijk van het personage. Wat ik hiermee bedoel is dat sommige schrijvers van mening zijn dat een uiterlijke beschrijving van het personage er alleen toe doet wanneer het een weergave is van het innerlijk. Bijvoorbeeld dat wanneer een personage weinig op heeft met de mening van andere mensen, deze dat laat merken door bijvoorbeeld oude/gescheurde (verzin iets leuks) kleren aan te trekken. Hoewel ik dit idee erg mooi vind, vind ik niet per se dat zeggen dat een droomboy bijvoorbeeld blauwe ogen heeft, fout is. Vooral bij zwijmelstukken zoals in Robijnrood heb ik gewoon visuals nodig. Gun mij dat alstublieft. 

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden. Ook ben ik benieuwd  welke clichés waar anderen over klagen vind jij wel oké vindt. Laat daarom vooral een reactie achter op dit artikel! 



Reacties op: Cliché is Soms Oké

Meer informatie

Gerelateerd