Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Crossover: Map of Days

op 22 oktober 2018 door

De afgelopen weken was er op de Readers spot een readalong aan de gang met de boeken van Ransom Riggs. Nadat Library of Souls, het derde deel uitgelezen was, mocht onze Iris samen met de leden van de Readers spot het nieuwe boek, Map of Days lezen. Vanavond gaan ze hier op de YA spot het boek verder bespreken. Let op: er kunnen spoilers in dit artikel zitten.

Als jullie een bijzonderheid zouden hebben, zoals de personages uit Map of Days, welke zou dat zijn?

KaylaAls ik een bijzonderheid zou hebben, zou ik er één willen die je aan en uit kan zetten. Een gave zoals die van Millard, die continu onzichtbaar is, of Olivia, die de lucht in zweeft als ze haar loden schoenen niet aan heeft, lijken me vooral beperkend. De gave om vuur te maken lijkt me, alhoewel een beetje cliché, het leukst om te hebben. En als echte koukleum, ook super handig.

AnnemiekeHeel eerlijk weet ik niet of ik überhaupt een bijzonderheid zou willen hebben. Sommige hebben zeker zijn voordelen, maar als ik terug denk aan alle bijzonderheden die langs zijn gekomen vraag ik me af hoe gelukkig je er uiteindelijk van wordt. De gave zoals in deel 2, waarbij je eigenlijk alles overleeft (het meisje met het gat in haar maag) lijkt me echt vreselijk. En onzichtbaar zijn kan best leuk zijn, maar als je het altijd bent lijkt het me gelijk weer een stuk minder. De gave van Jakob is op zich wel een mooie. Je kunt dan eigenlijk een redelijk normaal leven hebben wat denk ik maakt dat ik daar toch het eerst voor zou kiezen.

LiekeIk heb altijd willen kunnen vliegen, maar die gave zit er helaas niet tussen. Heel sterk zijn lijkt me ook heel handig. Ik vind Bronwyns bijzonderheid dus wel interessant. Dat ik eruitzie als een hulpeloos meisje, maar ondertussen iedereen kan verslaan à la Buffy the Vampire Slayer of Strong Woman Do Bong Soon lijkt me cool.

Iris: Aan de ene kant zou ik graag onzichtbaar willen zijn. Op die manier kun je alles doen zonder dat mensen het überhaupt doorhebben, maar het heeft ook negatieve kanten aan zich. Zo wordt je als je onzichtbaar bent sneller vergeten. Aan de andere kant zou ik ook graag vuur kunnen maken zoals Emma. Eigenlijk zou ik stiekem gewoon alle bijzonderheden willen combineren en ze dan op zo’n manier kunnen beheersen dat je zelf bepaalt wanneer je welke bijzonderheid gebruikt. 

Zou jij het willen om in een tijdslus te willen leven als bijzondere met andere bijzonderen?

KaylaHet korte antwoord: NEE! Het lange antwoord: De droom van onsterfelijkheid is er niet eentje die ik koester. Het lijkt me behoorlijk saai worden als je elke dag dezelfde dag herhaalt. Je kan nergens heen buiten je loop, je kan niet naar het heden. En alles wat je doet is onbetekenend, doordat de dag erna toch alles ongedaan is gemaakt en het verleden niet veranderd kan worden. Het lijkt me onwijs gaaf om de loops te bezoeken, naar de toeristenloops te gaan of ergens in het verleden een dagje rond te lopen, maar ik zou er niet mijn hele leven in eentje door willen brengen.

AnnemiekeAbsoluut niet, hoe vreselijk als je steeds in dezelfde periode 'gevangen' zit, met dezelfde mensen. De rest weet dan misschien niet dat je elke keer dezelfde periode doorleeft, maar zelf weet je het wel. De loops die zoals die in Amerika zijn, waarbij het één keer in de zoveel tijd wordt gereset lijkt me dan weer wel iets beter. Maar ook dan ben ik teveel een genieter van reizen en de wereld om me heen ontdekken om het in een loop uit te kunnen houden, vrees ik.

LiekeNee, dat de tijd stilstaat lijkt me maar niets. Op een gegeven moment kun je ook niet meer terug naar het heden zonder verschrikkelijke gevolgen. Zit je voor de rest van je leven met een zeur zoals Enoch opgescheept, haha. Plus, ik zou het echt niet trekken om de hele tijd als een kind behandeld te worden door een ymbryne terwijl ik tachtig ben ofzo. Dus, nee, count me out.

Iris: Mij lijkt het misschien wel leuk om tijdelijk in een tijdslus te wonen. Niet zo zeer vanwege de onsterfelijkheid, maar meer gewoon om alles even stil te zetten zodat je even je rust kan pakken zonder dat je zo enorm veel mist. Maar dan moet het heden ook gewoon even stil staan, zodat je niet in een shock raakt als je eenmaal terugkomt omdat alles veranderd is. 

Wat is jullie favoriete personage uit het boek en wat is jullie favoriete gebeurtenis? 

KaylaMijn favoriete personage is denk ik Lilly, ze is een heldin. Als iemand zonder bijzonderheid blijft ze bij haar beste vriendin, wanneer zij een gave ontwikkelt. Ze is slechtziend, ze is bang, maar ze schrikt geen moment terug wanneer ze Jacob en zijn vrienden ontmoet. Alles om haar vriendin te helpen! Ze lijkt Millard zelfs wel heel aardig te vinden. Echter, je blijft aan het einde van het boek met de vraag zitten, wat is er met Lilly gebeurd? Mijn favoriete gebeurtenis speelt zich bijna helemaal aan het einde van het boek af. Wanneer Jacob erachter komt dat H Noor gaat redden, besluit hij zijn eigen weg te volgen. Hierbij maakt hij een zware keuze en laat zijn vrienden achter. Ik heb het gevoel alsof het hele boek hier naartoe heeft gewerkt, het moment dat Jacob onafhankelijk wordt.

AnnemiekeIk denk dat Noor toch wel een favoriet personage is, al moeten we haar eigenlijk nog leren kennen. Ze is bijzonder op haar eigen manier en dat spreekt me wel aan. Mijn favoriete gebeurtenis staat eigenlijk helemaal los van Noor. Ik denk dat die hem meer zit in het begin, als de peculiars zomaar ineens op de stoep staan en Jakob ze wegwijs moet maken in de moderne wereld. Want wat een vooruitzicht had Jakob met een opname omdat hij 'gek' zou zijn. Dat moet toch vreselijk zijn als je helemaal niet gek bent.

LiekeNoor is mijn favoriete personage, omdat ik het interessant vind om te zien hoe ze omgaat met haar net ontdekte gave en hoe ze niemand vertrouwt. Ze is slim, sterk en vindingrijk. Mijn favoriete gebeurtenis is een beetje een spoiler, dus ik zal 'm lekker vaag verwoorden. H heeft een hollow als een soort van huisdier/waakhond/vriend en ik vind de reactie van deze hollow op een bepaalde gebeurtenis erg gaaf. Niet alleen gebeurt er iets met de hollow (en ik kan niet wachten waar dat toe gaat leiden) maar ook hoe de hollow persoonlijk reageert op H. We wisten al dat hollows meer zijn dan gewoon monsters en met deze hollow wordt dat nog verder uitgediept. Ik kan alleen maar zeggen: yay!

Iris: Mijn favoriete personage is en zal altijd Emma blijven. Ik weet niet precies waarom, maar sinds het eerste boek heeft zij een plekje in mijn hart gekregen en ik denk niet dat ik haar ooit zal vervangen. Mijn favoriete gebeurtenis is dat moment net nadat ze die politiemannen ontvlucht zijn en in de jaren 60 terecht komen en iets willen gaan eten in een café, maar dat Paul niet mee wil, omdat het de jaren 60 zijn en donkere mensen niet in witte wijken een café binnen mochten komen. Ik vond het mooi hoe Riggs op deze manier racisme in het verhaal heeft weten te brengen.

Oordeel

KaylaHet begin van het boek is traag! Dat moet even gezegd worden. De eerste 150 bladzijden zijn een grote lange inleiding. Een inleiding over de situatie in Amerika, over Abe en over de situatie bij Jacob thuis. Deze inleiding is nodig, maar had misschien wat korter gekund. Toch raad ik iedereen aan die van de eerste drie delen genoten heeft, om toch door te lezen, want zodra de spanning eindelijk begint, zit je ook direct weer in het oude ritme. Het is een echt Riggs boek. Het is indrukwekkend hoe hij in dezelfde wereld als de eerste drie delen, een heel ander verhaal neer kan zetten. De situatie in Amerika is zo anders dan in de UK. Ik heb het boek 4 sterren gegeven en het komt vooral door het langdradige begin, dat het boek geen 5 sterren van me kreeg. Het boek heeft me in ieder geval nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg.

AnnemiekeHet boek kwam voor mij te traag op gang. Waardoor ik blijf hangen op 3 sterren. Tegelijkertijd kijk ik wel uit naar het vervolg, omdat het naar het einde toe alleen maar beter en beter werd.

LiekeHet begin van het boek is ronduit saai, naar mijn mening, maar dat maakt het boek ruimschoots goed met de actie die volgt. Riggs voegt ook erg veel toe en eigenlijk is alles wat nieuw is een verbetering, dus ik geef het boek toch 4 sterren.

Iris: Nadat het bijna een jaar geleden is dat ik de andere drie boeken heb gelezen, voelde dit boek voor mij aan als thuiskomen. Riggs weet humor en spanning gewoon perfect te combineren, nou ja, dat is mijn mening dan. Ik heb weer hardop moeten lachen, terwijl ik tegelijkertijd op het puntje van mijn stoel de bladzijde omsloeg. Daarom geef ik dit boek 5 sterren. 

Gemiddeld krijgt Map of Days van de Hebban Readers spot en de Hebban Young Adult spot: 

4 sterren!

Heb jij het boek gelezen, welk cijfer zou je het geven, en welke bijzonderheid zou jij willen hebben? 



Reacties op: Crossover: Map of Days

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ransom Riggs

Ransom Riggs

Ransom Riggs (1979, Maryland, Verenigde Staten) is een Amerikaanse auteur e...