De Grisha wereld: hoe zat het ook alweer

op 02 januari 2019 door

Voordat ik echt ga beginnen met dit artikel eerst even een waarschuwing. Dit artikel is een waar spoiler festijn, dus als je nog geen van de boeken van Leigh Bardugo hebt gelezen is dit artikel absoluut niet geschikt.

Eind deze maand verschijnt King Of Scars, het nieuwe boek van Leigh Bardugo. In dit boek speelt Nikolai de hoofdrol en omdat het alweer even geleden is dat we ons konden onderdompelen in de wereld van de Grisha leek het mij een goed idee om alles nog even op een rijtje te zetten.

Dit artikel is geschreven door Laurie.

Hoe het begon

Het begon allemaal in een weeshuis in Keramtsin (een plaats in Ravka), waar Alina en Malyen (Mal) elkaar als kind ontmoetten. Beide kinderen zijn nooit getest op hun Grisha vaardigheden omdat ze zich voor de tests verstopten. Als ze ouder zijn dienen ze in het Tweede Leger van Ravka: Alina als cartograaf en Mal als spoorzoeker. Als het Tweede Leger voor een opdracht de Schaduwvlakte moet oversteken gebeurt er iets opmerkelijks. Alina roept licht op en verjaagt daarmee de volkra. Deze beesten maken vele menselijke slachtoffers, dus Alina weet in één keer veel levens te redden.

Trainen, trainen, trainen

Alina Starkov blijkt dus een Grisha en niet zomaar eentje. Ze is oppermachtig. Zo machtig zelfs dat de Duisterling haar onder controle wil houden. Alina wordt meegenomen naar het Kleine Paleis in Os Alta en moet trainen tot ze een ons weegt en ondertussen vooral niet verliefd worden op de Duisterling. Hij lijkt het beste met haar voor te hebben, maar dat is niet zo. Hij heeft Alina in zijn macht en ondanks dat ze het gevaar ziet, doet ze niets. Pas als zijn moeder haar sommeert te vluchten doet ze dat. Baghra, de moeder van de Duisterling, is degene die het voor elkaar heeft gekregen om Alina haar krachten op te laten roepen. Zij is ook degene die ervoor zorgt dat Alina de drie versterkers van Morotsova wil zoeken.

De jacht op de versterkers

De jacht op de versterkers is met Alina's vlucht uit het Kleine Paleis dus begonnen. De eerste versterker die ze zoekt is een hert. Tijdens haar vlucht en zoektocht wordt ze onverwachts weer herenigd met Mal en van daaruit reizen ze samen. Het is Mal die het hert weet op te sporen en Alina moet het arme beestje doden. Dat lukt haar niet zelf en ze wordt weer gevangen genomen door de Duisterling. Hij wil de Schaduwvlakte uitbreiden en Alina moet hem daarbij helpen. Ze doet echter het tegenovergestelde: ze weet te ontsnappen en slaat samen met Mal op de vlucht.

De vrijheid duurt echter niet lang. De Duisterling weet hen weer op te sporen en nu moet Alina de zeegezel vinden en doden. Dat is immers de tweede versterker. Hier maken we ook kennis met Sturmhond, iedereen zijn favoriete piraat - uhm kaper kapitein. Sturmhond blijkt in werkelijkheid Nikolai Lantsov, een Ravkaanse prins. Uiteindelijk weet hij zijn broer van de troon te stoten en te vermoorden. Hij is echter nog geen koning, want het hele land is in rep en roer. De Duisterling heeft namelijk nieuwe wezens gecreëerd, de Nitsjevoya. Alina en haar bondgenoten willen deze machtige heerser van de troon stoten, maar hij blijkt sterker dan gedacht.

Alina verzwakt en raakt uitgeput. Na het gevecht met de Duisterling, waarbij vele doden zijn gevallen, gaat ze het met haar kleine leger opnieuw proberen. Ze moet alleen nog de vuurvogel vinden, de laatste versterker. De vuurvogel blijkt echter niet de versterker te zijn die ze zoekt. Nee, Mal blijkt Alina haar derde versterker. Ondertussen is Nikolai gegijzeld in één van de demonen van de Duisterling, waardoor hun kansen om te winnen steeds kleiner worden. Uiteindelijk lukt het om de Duisterling te verslaan, maar Alina en Mal moeten daar een hoge prijs voor betalen. Alina is een heilige, maar zelf heeft ze daar niets mee. Uiteindelijk gaan zowel Alina als Mal met een nieuwe identiteit door het leven en richten ze een nieuw weeshuis op.

Van Ravka naar Ketterdam

We reizen verder in de Grisha wereld, namelijk naar Ketterdam. Dit is een stad in Kerzj, een ander rijk binnen deze wereld. Hier maken we kennis met Kaz en zijn Kraaien, een boevenbende. Deze bende moet een lastige klus klaren en dat is niet zonder gevaar. Er is namelijk een nieuw pepmiddel op de markt: Jurda Parem. Dit is een uiterst sterk en gevaarlijk goedje waar de gebruiker snel verslaafd aan raakt. Deze verslaving leidt uiteindelijk tot de dood. De ontwikkelaar van dit spul moet dus worden bevrijd en vermoord zodat het middel zich niet verder kan ontwikkelen en verspreiden. Kaz heeft daar een goed team voor nodig, maar dat is nog niet zo makkelijk. Ze moeten elkaar niet eerst vermoorden voor ze bij het IJsfort aankomen.

Inbreken in het IJsfort

Inbreken in het IJsfort is absoluut niet gemakkelijk. Kaz, Nina, Inej, Jesper, Wylan en Mattias moeten uiterst creatief zijn om deze missie te willen laten slagen. De gevangenis is zeer streng beveiligd en er kan vanalles mis gaan. Er gaat ook van alles mis, maar tegen alle verwachtingen in lukt het de bende om te ontsnappen. Ze hebben alleen niet het eigenlijke doelwit te pakken gekregen, maar wel zijn zoon Kuwei. Ze smokkelen de jongen mee naar Ketterdam.

Bedrogen

Het team komt bij terugkeer wel bedrogen uit. In plaats van dat ze het beloofde geldbedrag ontvangen wordt Inej ontvoerd en moet het team onderduiken. Uiteindelijk lukt het om Inej te bevrijden en het koopmannen imperium ten val te brengen. Ook hier maakt Nikolai even zijn opwachting, evenals oude bekenden uit de eerdere Grisha trilogie.

Verwachtingen van King Of Scars

Ik wil dit artikel afsluiten met mijn verwachtingen van King Of Scars. Ik vond de oorspronkelijke Grisha trilogie beter en leuker om te lezen dan De Kraaien, de duologie die zich in Ketterdam afspeelt. Ik vond List & Leugens wel leuk en goed, maar met Kraai & Koninkrijk had ik meer moeite. Mijn verwachtingen van King Of Scars zijn behoorlijk hoog, want deze duologie gaat over Nikolai en voor mij heeft hij Kraai & Koninkrijk wel gered. Ik ben erg benieuwd en kan niet wachten om het boek te lezen.

Wie is jouw favoriete personage uit de Grisha wereld en waarom?Reacties op: De Grisha wereld: hoe zat het ook alweer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is een Amerikaanse YA-schrijfster. Ze debuteerde met het eerste d...

Gesponsorde boeken