Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een leestipbrief aan... Anne Oerlemans!

op 20 juli 2018 door

Lieve Anne, wat een enorme lijst heb je al opgebouwd op Hebban! Als ik in jouw lijstje kijk, zie ik dat je van veel verschillende genres houdt. Ik zie vooral literaire pareltjes, hedendaags maar ook klassiekers, maar af en toe ook een goede fantasy of YA of zelfs een mooie graphic novel kan bij jou ook niet ontbreken. Het was ontzettend moeilijk om heel je lijst door te spitten, maar ik heb het toch geprobeerd! Hopelijk heb je een van deze boeken nog niet gelezen, want oh jee, je hebt al zo veel gelezen!

Een diepgaande en fantastische graphic novel

In je lijst zag ik Maus van Art Spiegelman - een fantastische graphic novel met een diepere laag erin. Het gaat natuurlijk over antisemitisme en de verschrikkelijke manier waarop joden behandeld werden in de Tweede Wereldoorlog. Omdat je deze een hoge beoordeling gaf, denk ik dat je Persepolis van Marjane Satrapi ook goed zou vinden. In deze graphic novel volgen we een rebels meisje dat opgroeit in het strenge en religieuze Teheran, in Iran. Toch is het heel magisch vormgegeven! Ook zou ik je Watchmen van Dave Gibbens en Alan Moore aanraden. Dit is wel héél anders, omdat het een superhelden graphic novel is, maar het speelt met morele vragen en is ook héél bijzonder vormgegeven en volgt niet de traditionele manier van de strip. 

YA met échte inhoud

Aangezien je dus wel kunt genieten van een YA, mits er een goed verhaal in zit, denk ik dat ik hier wel wat tips voor kan vinden! Ik zag dat je recent Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Saenz hebt gelezen, wat wel een YA is die heel leuk, maar toch enigszins literair en diepgaander is. Ik denk daarom dat je ook wel zal genieten van Nieuwe maan van Sarah Crossan. Ik zag dat je Een met 4 sterren had beoordeeld - nou, ik kan je vertellen dat ik Nieuwe maan nog véél beter vond! Het boek is nog steeds in vrije vers en gaat over Joe, wiens broer in de gevangenis zit met de doodstraf boven zijn hoofd. Heel emotioneel en bovenal zet het je echt aan het denken. Ook zou ik je A Conspiracy of Stars van Olivia Cole willen aanraden - dit is niet per se erg literair, maar het is een fantasy die je ook aan het denken zet. Het bevat vragen als: wat is thuis? en wat is bezit? Het gaat heel erg terug op de conflicten tussen bijv. de indianen en de ontdekkingsreizigers in Amerika van eeuwen geleden, en het speelt dus een beetje met vragen die in de echte geschiedenis ook belangrijk en beangstigend zijn geweest. 

Murakami, Murakami en nog meer Murakami

Aan je lijst te zien ben je wel een fan van onze Japanse meester! Zelf vind ik hem ook fantastisch - al moet ik nog véél meer boeken van hem lezen - en dus denk ik dat ik wel een aanrader wil. Murakami's boeken zijn altijd een beetje vreemd, maar toch heel bijzonder en mooi. Ik denk daarom dat je de boeken van Vladimir Nabokov ook wel goed zal vinden! Ik zag bijvoorbeeld dat je Lolita nog niet hebt gelezen, wat echt een aanrader is. Het gaat over een pedofiel - schrik niet - maar het is erg bijzonder hoe je als lezer je gaat inleven in zo'n vreselijk personage. Je wil afstand nemen, maar omdat je je als lezer altijd inleeft, lukt dit niet goed. Echt een aparte leeservaring - zo eentje die je bij Murakami ook altijd hebt. 

Als laatste dan...

Tijdens mijn studie Literatuurwetenschap lazen we ook Cloud Atlas van David Mitchell - een bijzonder science-fiction boek waarin we diverse personages volgen wiens levens allemaal met elkaar in aanraking komen. Heel erg bijzonder, en wel met een literair randje. Er is ook natuurlijk een film van, maar het boek is uiteraard 'beter'. Ik kan het heel moeilijk uitleggen, maar ik vond het echt een goed boek - en bovendien denk ik dat je er ook van zal genieten.

Dat waren mijn aanraders!

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad, want je hebt al een enorme lijst. Hopelijk zaten er wel wat boeken tussen die je nog niet hebt gelezen, of waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Misschien staan er al een paar op je lijst, misschien niet, maar ik hoop dat je enkele van deze boeken net zo leuk zal vinden als ik.  Laat me vooral weten of je enkele van deze gaat lezen én wat je ervan vond!

Liefs,

Elke



Reacties op: Een leestipbrief aan... Anne Oerlemans!

Meer informatie

Gerelateerd