Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een Schitterende Chaos - gastrecensie

op 29 april 2018 door

Maandelijks Mysterie winnares Evelien Tilkins ontving (met enige pijn en moeite, lees: de post!) Een schitterende chaos van Claire Christian. In ruil hiervoor schreef ze een goede, spoilervrije recensie. Wil je weten wat ze van het boek vond? Lees dan snel verder!

Ava is kwaad op de wereld sinds de dood van haar beste vriendin Kelly. Ze maakt zichzelf onmogelijk op school en - hoe geliefd ze ook is - het geduld van de mensen om haar heen raakt op. Ze voelt zich eigenlijk alleen prettig als ze bij de Magic Kebab werkt. Gideon is Ava's tegenpool: een in zichzelf gekeerde jongen die zich het liefst terugtrekt in zijn eigen wereld, omringd door zijn lp's. Als hij zich tussen de mensen moet begeven is hij bang voor een paniekaanval - niet voor niets loopt hij al jaren bij een psychiater. Na de zoveelste mislukte sollicitatiepoging wordt hij bij Magic Kebab aangenomen als bordenwasser. In dat louche restaurant ontstaat tussen Ava en Gideon een voor beiden onverwachte, bijzondere vriendschap. Zullen ze elkaar tussen de scherven van hun levens kunnen vinden? 

Na het ontvangen en bekijken van het boek, had ik van de cover verwacht dat er een explosie van kleuren en woorden aanwezig zouden zijn. De cover was het tegenovergestelde, heel erg sereen. Een mooie kleur munt/blauw met gouden barsten. Ik begreep de keuze hier niet van, tot na het lezen van het boek.

Dan begrijp je alles.

Alles valt op zijn plaats na het lezen van dit emotionele verhaal over een melodramatische tiener (zo noemt Ava zichzelf). Ik vond het na de eerste paar bladzijden moeilijk om verder te lezen. Het gevoel van ‘Oh nee, een tiener die in zijn pubertijd zit’ bleef door mijn hoofd spoken.

Onterecht, wat blijkt! Het verhaal raakt je met al zijn emoties, affecties, gevoelens en welke synoniemen ik nog kan bedenken voor wat het me heeft laten voelen. Het boek liet me niet meer los!

Ava heeft het heel erg moeilijk met haar verlies en kan zich geen plaats vinden in de wereld waar ze vroeger zo graag in leefde. Ze zoekt een weg in haar duisternis en wordt kwaad, moe, droevig, driftig, verstikt, … Alles loopt chaotisch door elkaar en ze maakt domme beslissingen. Dit geeft ze zelf toe, maar ze kan de aantrekkingskracht er niet van weerstaan.

Een verlies onder woorden brengen is erg moeilijk en dat is ook zo voor Ava. Ze weet niet hoe ze haar gevoelens moet verwoorden. Tot ze op een dag een jongen ontmoet die haar niet leert spreken, maar schrijven over al die emoties.

Ava en Gideon schrijven brieven naar elkaar. Waar is die nostalgie, als je dit leest!? Wie heeft er vroeger geen penvriend(-in) gehad toen ze klein waren? Ik vond het erg fijn om deze brieven te kunnen lezen in het boek. Ik keek reikhalzend uit om de pagina om te slaan en die volgende brief te lezen.

Eindelijk kwamen er antwoorden en gevoelens naar boven, waar je in het begin van het boek naar op zoek was. Eindelijk werd er wat orde geschept in de chaos van gevoelens.

De gevoelens van Gideon tonen aan dat niet elke tiener, puber, kind, volwassene … zich voelt zoals hij/zij zich toont. Ava en Gideon zaten allebei in de knoop en konden mekaar helpen om zichzelf sterker te voelen.

Het boek is in een fijne schrijfstijl geschreven. Wat me soms stoorde, waren de tijdsprongen die in één hoofdstuk plaatsvonden. Dan ben je bij Ava in het heden, dan in de toekomst, dan weer bij Kelly of dan in de Magic Kebab bij Ava en Gideon. 

Eindoordeel

Het boek ‘Een schitterende chaos’ zorgt ervoor dat je hart in alle hoeken van je borstkas gebeukt heeft. Je voelt alles wat de twee hoofdpersonages voelen. Ik heb gelachen, ik heb me droevig gevoeld en ik heb me kwaad gevoeld. Het boek liet me achter met het idee: ‘Hoe voel ik me eigenlijk en hoe voelen alle andere mensen zich, die rond mij leven?’ Het verhaal neemt je gevoelsmatig volledig in bezit en daar hou ik van als ik een boek lees.

Dankjewel voor je goede recensie, Evelien! Wil je meer van Evelien en haar boekensmaak weten, dan vindt je haar hebban account hier.



Reacties op: Een Schitterende Chaos - gastrecensie

Meer informatie

Gerelateerd

Over