Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groepsrecensie: De Genezer van Zalindov

op 16 augustus 2021 door

In juli kwam het eerste deel van De Genezer-trilogie uit: De genezer van Zalindov van Lynette Noni. Wij van Liefde voor YA konden dit prachtige exemplaar natuurlijk niet laten liggen en begonnen zo snel mogelijk met lezen. We besloten er een groepsrecensie over te schrijven, die je hieronder kunt lezen.

Dit artikel is geschreven door Kimberly, Minca, Nicole en Roxanne.

Over het boek

De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov: de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de terminaal zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, krijgt Kiva de taak om haar lang genoeg in leven te houden voor een Trial by Ordeal: een toernooi van vier proeven die gebaseerd zijn op de elementen.

Alleen de gevaarlijkste criminelen krijgen deze straf: ze zullen onder de meest extreme omstandigheden lucht, water, vuur en aarde moeten trotseren om vrijgesproken te worden. Gebukt onder deze verantwoordelijkheid ontvangt Kiva een gecodeerd bericht van haar familie, met één duidelijke boodschap: 'Hou haar in leven. We komen eraan.'

De rebellenkoningin kan met geen mogelijkheid meedoen aan het toernooi zonder te sterven en Kiva besluit haar eigen leven op het spel te zetten door in haar plaats mee te doen. Als ze wint zal niet alleen de koningin, maar ook zijzelf haar vrijheid terugkrijgen. Alleen heeft niemand het toernooi ooit overleefd.

Verwachtingen

Kimberly: De omschrijving van dit boek klonk heel interessant. Echter is het altijd wel lastig om een goed beeld van een boek enkel daarvan te krijgen. Ik hoopte op een origineel verhaal met een aantal spannende en mysterieze elementen. Maar ik ging er ook wel engzins vanuit dat een aantal veel voorkomende YA elementen in het boek zouden zitten. Verder heb ik mij volledig laten verrassen.

Minca: Ik wist niet echt precies wat ik van dit boek kon verwachten. De beschrijving sprak me in elk geval heel erg aan en ik hoopte op een heel spannend en magisch verhaal dat me zou meeslepen en verrassen. Wellicht hier en daar wat voorspelbare elementen die je vaak tegenkomt in YA boeken (zoals Kimberly zegt), maar ik startte vrij neutraal in het boek.

Nicole: Ik had eigenlijk helemaal geen verwachtingen bij dit boek en had ook geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Ik heb dit boek eerlijk gezegd alleen vanwege de prachtige cover en grootse aankondiging gelezen. De flaptekst sprak me wel aan omdat het voelde als iets nieuws, iets wat ik nog niet eerder had gelezen. Ik hoopte dan ook dat dit verhaal me zou verrassen door zijn originaliteit. 

Roxanne: Ik had geen hele hoge verwachtingen van het boek. Het moment dat ik de synopsis las werd ik wel enthousiast over het boek en wilde ik het graag snel lezen. Ik hoopte met name op een goede fantasierijke wereld, en gezien de elementproeven verwachtte ik iets met magie. En voor wie me kent ik ben een sucker voor romantiek dus ook dit hoopte ik wel dat het erin zit.

Schrijfstijl

Kimberly: De hoofdstukken hadden een prima lengte, ook werd er geen overmatig gebruik gemaakt van moeilijke woorden. Doordat het verhaal zich afspeelt in een fantasiewereld zijn er een aantal termen die je moet leren en ook de werking en opbouw van de wereld dient uigelegd te worden. De schrijfster heeft dit op een fijne manier verwerkt in het verhaal zonder dat het voor een echter infodump zorgde. Ook dat is erg prettig. 

Minca: Het duurde niet lang of het verhaal had me in zijn greep. Op de een of andere manier heeft Lynette Noni een heel meeslepende en interessante schrijfstijl waardoor ik nauwelijks door had dat ik aan het lezen was en me alleen maar meer wilde verdiepen in het verhaal. De informatie, zeker in het begin, was vrij goed verdeeld en het leidde me eigenlijk nauwelijks af van het verhaal zelf. De duistere en mysterieuze sfeer in het verhaal had me in elk hoofdstuk in zijn greep en ik kon telkens niet wachten om verder te lezen.

Nicole: De manier van schrijven was heel beeldend en zorgde ervoor dat ik moeiteloos het verhaal werd ingezogen. De omgeving wordt perfect en uitgebreid omschreven en er wordt precies genoeg aandacht besteed aan details om het eenvoudig te maken de grimmige wereld waarin het verhaal zich afspeelt, voor je te zien. Ik vond de schrijfstijl perfect bij het soort verhaal passen. 

Roxanne: De schrijfstijl heb ik als erg prettig ervaren. Het leest makkelijk weg en er worden niet te moeilijke woorden in gebruikt, maar ook weer niet te simpel. Naar mijn idee werd alles duidelijk verteld en heb ik geen moment met vraagtekens gezeten omdat ik niet wist wat er bedoeld werd. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet te lang, dit is erg fijn gezien ik een hoofdstuk lezer ben. 

Personages

Kimberly: Rond alle personages wordt gedurende het boek een element van mysterie behouden. Er is wat karaktergroei, maar doordat je eigenlijk maar heel weinig van alle personages afweet is deze groei wat beperkt. Kiva is niet mijn favoriete hoofdpersonage, maar gedurende het verhaal wordt het wel wat beter. Zeker wanneer je een paar van de mysteries kan ontrafelen snap je sommige keuzes een stuk beter. De overige personages zijn ook goed beschreven, je krijgt veel sympathie voor een aantal van de overige gevangen en dat is heel knap gedaan.

Minca: Ik vond Kiva vanaf het begin van het verhaal een reuze interessant en ook wel badass personage. Ik kon me goed in haar inleven en ondanks de nare omstandigheden waarin ze zich bevond, sloeg ze zich overal doorheen en bleef ze sterk. Zo voelde ik me ook tijdens het lezen van het verhaal. Het was gemakkelijk om over haar te lezen en hoe verder het verhaal vorderde, hoe interessanter ook de andere personages werden. Tipp was een geweldige en levendige toevoeging aan het verhaal, hij bracht zeker wat lichtpuntjes. De interactie tussen Jaren en Kiva vond ik ook erg indrukwekkend. Want ze bevinden zich in harde realiteit, maar toch hebben zij elkaar kunnen vinden.

Nicole: Kiva, de hoofdpersoon, is een heel bijzonder personage. Vanaf de eerste pagina voelde ik alleen maar bewondering en respect voor haar. De manier hoe zij in het leven staat, ondanks de omgeving waarin ze opgroeit, is zo mooi en bijzonder beschreven, dat ik heel veel sympathie voor haar voelde. Opvallend zijn de bijzondere vriendschappen in dit verhaal. De kleine Tipp heeft mijn hart gestolen. Zijn boeiende en prachtige karakter bezorgde me meerdere malen tranende ogen. Ook Jaren en Naari zijn interessante personages waar ik heel graag over las. Hun onderlinge band wordt op een heel mooie, oprechte en ontroerende manier beschreven. 

Roxanne: Het verhaal wordt verteld vanuit Kiva Meridan. Kiva is de genezer van de beruchte gevangenis Zalindov. Naast Kiva is Jaren ook één van onze hoofdpersonen. Beide personages kom je gedurende het boek wat meer over te weten al blijft er een mysterie hangen rondom Jaren, en eigenlijk ook wel Kiva. Naast deze hoofdpersonages zijn er ook nog enkele bijpersonages. Ook van deze personages krijg je gedurende het boek genoeg te weten, wie zijn ze en waarom zijn ze in Zalindov? In het begin moest ik wel even wennen aan Kiva omdat ze heel gesloten is, gelukkig zie je groei en meer openheid van haar kant gedurende het boek.

Plot

Kimberly: Het verhaal had heel veel originele elementen die heel goed uitgewerkt zijn. De proeven waren een stuk heftiger dan ik van te voren verwacht had en leverden echt wel een paar spannende momenten op. Ik had geen enkele moeite om me te verplaatsen in de personages en situaties en voelde me echt betrokken bij het verhaal. Zonder enige spoilers te geven wil ik nog wel melden dat de ontknoping echt heel goed is neergezet en de twists naar het einde toe zetten je echt op het verkeerde been.

Minca: De ontwikkelingen in het plot waren naar mijn mening echt wel sterk. Ten eerste was de setting erg uniek en gaf het verhaal een heel eigen vibe. De magie ontpopte zich steeds meer en de spanningen liepen aan de hand van de trials steeds verder op. Er verstrijkt redelijk wat tijd, maar dat is tijdens het lezen nauwelijks te merken. Verder komen er enkele behoorlijke intense en aangrijpende thema’s aan bod, zoals rouwverwerking, zelfbeschadiging, bruut geweld, mishandeling en misbruik. De manier waarop deze thema’s in het verhaal en in de personages zijn verwerkt geven het gevoel dat de auteur er serieus mee om gaat en er belang in ziet om het niet zo maar uit de weg te gaan. Het einde vond ik echt fenomenaal. Ik heb het boek met open mond dichtgeslagen en smacht nu naar het vervolg.

Nicole: De setting waarin het verhaal zich afspeelt is heel uniek en zeker niet alledaags. De verhaallijn lijkt duidelijk en draait om de vier proeven die Kiva moet doorstaan. Maar toch weet de auteur daar de nadruk niet helemaal op te leggen en blijken er nog veel meer dingen te gaan gebeuren. Een schokkende onthulling of een kleine plottwist komen dan ook geregeld voor. Wat ik ontzettend prettig en knap van de auteur vind, is het feit dat ondanks de deprimerende omgeving, het haar toch is gelukt precies genoeg lichtpuntjes toe te voegen om het niet te zwaar te maken. Af en toe is er zelfs ruimte voor een grapje en een vleugje romantiek. Daar tegenover staat dat (bruut) geweld niet uit de weg wordt gegaan en op sommige momenten is het zo heftig, dat ik wel een paar keer moest slikken. Toch past het bij het verhaal en hoort het erbij. Het eind is zowel schokkend als briljant! 

Roxanne: De element proeven waren heel anders als ik had verwacht, sommige proeven kreeg ik het zelfs benauwd van, maar het is heel goed uitgedacht en ondanks dat het niet was hoe ik dacht dat ze zouden zijn vond ik het nog steeds erg interessant. Daarnaast was het ook fijn om te lezen dat de proeven Kiva niet makkelijk af gaan en dat er dus echt wel wat bij komt kijken. Het plot vind ik heel goed uitgedacht. één deel had ik wel verwacht maar de twist op het einde had ik totaal niet zien aankomen. Hierdoor ben ik ook heel erg benieuwd naar het volgende deel en begin ik er het liefste nu al in.

Eindoordeel

Kimberly: Ik kan niet anders zeggen dan dat de Genezer van Zalindov voor mij zeker geslaagd is. Zeker het laatste deel van het verhaal zat ik op het puntje van mijn stoel en ik moet NU weten hoe het verder gaat! Ik heb het boek dan ook 4 sterren gegeven.

Minca: Vanaf de eerste tot en met de laatste pagina heeft dit verhaal me in zijn greep gehouden. Het is rauw, intens en magisch. Een sterk staaltje schrijverswerk heeft de auteur met dit boek laten zien. Echt een krachtig en verrassend verhaal. Het kreeg van mij 5 sterren.

Nicole: Dit boek is een pareltje van de buitenkant, maar zeker ook van de binnenkant. Het eind zal iedereen laten smachten naar een vervolg en ook ik kan niet wachten om te lezen hoe het verdergaat. Mijn verwachtingen zijn dubbel en dwars overtroffen! Ik geef het boek 4 dikke sterren.

Roxanne: Voor mij is De Genezer van Zalindov een echte aanrader. Ik heb echt genoten van dit boek en ik vloog door het boek heen. Ik gaf dan ook het boek 5 sterren en hiermee was dit ook mijn eerste 5 ster van het jaar.

Wij beoordelen De Genezer van Zalindov met 4,5 sterren!

Zul jij sneller een boek kopen als het een limited edition is? 



Reacties op: Groepsrecensie: De Genezer van Zalindov

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lynette Noni

Lynette Noni

Lynette Noni is een Australische bestsellerauteur van fantasyboeken. In 2018 wer...