Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geslaagd of Gefaald: The Bright & The Pale

op 06 februari 2022 door

De meesten van ons die graag lezen in het Engels zijn wel bekend met de grotere bookboxen. De boeken die je daarin krijgt zien er vaak prachtig uit. Maar helaas worden ze niet altijd even snel ook daadwerkelijk gelezen. Een goed voornemen dus voor Kimberly om wat vaker een boek op te pakken welke in een van de boxen zat. En toen ze zag dat zowel Minca als Roxanne The Bright & the Pale onlangs hadden gelezen, was dit het perfecte moment voor een Geslaagd of Gefaald!

Dit artikel is geschreven door Minca, Roxanne en Kimberly.

Over het boek

Seventeen-year-old Valeria is one of the only survivors of the freeze, a dark magical hold Knnot Mountain unleashed over her village. Everyone, including her family, is trapped in an unbreakable sheet of ice. Ever since, she’s been on the run from the Czar, who is determined to imprison any who managed to escape. Valeria finds refuge with the Thieves Guild, doing odd jobs with her best friend Alik, the only piece of home she has left. That is, until he is brutally murdered. A year later, she discovers Alik is alive and being held against his will. To buy his freedom, she must lead a group of cutthroats and thieves on a perilous expedition to the very mountain that claimed her family. Only something sinister slumbers in the heart of Knnot. And it has waited years for release.

Verwachtingen

Kimberly: Heel eerlijk wist ik niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Voordat ik het boek van Fairyloot had ontvangen had ik er eigenlijk nog nooit iets over gehoord. Ik ging wel uit van een beetje een standaard fantasy boek. Met misschien nog wat romantiek en een hoop avontuur.

Minca: Ondanks dat ik dit boek al een tijdje in mijn kast had staan en op veel verschillende platforms voorbij zag komen en zelfs aangeraden kreeg, heeft het even geduurd voordat ik erin begon. Ik had nu wel eens zin in een spannende YA-Fantasy met winterse elementen. Ik was vooral heel benieuwd hoe de magische elementen in dit boek terug zouden komen.

Roxanne: Net zoals Kimberly had ik geen hoge verwachting of beter gezegd niet zo goed wat ik kon verwachten. Ook ik had voordat ik hem van Fairyloot kreeg niet eerder van gehoord, en daardoor wist ik dus niet zo goed wat ervan te verwachten behalve een standaard YA verhaal met avontuur.

Schrijfstijl

Kimberly: De schrijfstijl was best prettig. De omgeving werd goed omschreven waardoor het heel makkelijk was om je te verplaatsen in de locatie. Ik kon bijna de kou voelen in de bergen en zeker het stuk in de grotten leverde een bijna claustrofobische leeservaring op. Ook wist de schrijfster erg goed spanning op te bouwen en waren sommige stukken zelfs wat "eng" voor een young adult boek.

Minca: Oh, de schrijfstijl vond ik echt heerlijk! Ik werd in de eerste hoofdstukken meteen in het verhaal getrokken en ik wilde continu verder lezen. Op zich was het vrij simpel beschreven, wat de leesbaarheid in elk geval bevorderde. De auteur had vooral de winterse elementen goed omschreven, want de hele reis die het gezeldschap aflegde wat doordrongen van kou, het zorgde er zelf bijna voor dat ik een extra dekentje erbij pakte ;) 

Roxanne: De schrijfstijl heb ik wel als prettig ervaren. De omgeving wordt goed beschreven en het leest makkelijk weg. Ook zijn de hoofdstukken niet te lang en worden er geen moielijke woorden gebruikt. De schrijfster weet goed te omschrijven wat er gebeurd waardoor je je goed in het boek kan verplaatsen.

Personages

Kimberly: Heel eerlijk had ik niet heel veel met de personages. De schrijfster heeft geprobeerd om de personages wat diepgang te geven. Ze verteld een verhaal om de personages heen, laat deels zien waar ze vandaan komen en probeert het gedrag te verklaren. Maar toch bleef vooral Valeria voor mij heel oppervlakkig. Ook de karakterontwikkelingen vond ik daarin wat vlak. Dit verhaal had juist sterke personages nodig. De dingen die ze meemaken zorgen ervoor dat je enigzins sympathie moet hebben voor de personages. Bij mij ontbrak dat helaas.

Minca: Op zich vond ik de personages wel interessant. Zeker Valeria, maar zag ik ook wel wat Kimberly bedoelde. Haar verleden was natuurlijk vrij heftig en het verlies van haar beste vriend ook, maar daar bleef het een beetje bij. Er werden weinig andere details over haar besproken. Uiteindelijk werd Luiza een stuk interessanter doordat ze heel anders in elkaar bleek te zitten dan in eerste instantie verwacht. Maar omdat ze maar kort in het verhaal voor kwam was dit ook nauwelijks te voorspellen. De andere personages met wie Valeria reist  

Roxanne: Zoals Kimberly al aangeeft de personages blijven wat oppervlakkig en ook ik had niet echt een connectie met de personages waardoor de gebeurtenissen in het verhaal ook snel vervagen. Je leest wel wat over waar de personages vandaan komen maar er mist een stukje diepgang wat het verhaal ook interessanter had kunnen maken.

Plot

Kimberly: Het verhaal is origineel en goed beschreven. Echter had ik toch het gevoel dat er dingen ontbraken om het boeiend genoeg te maken. Het verhaal ging op sommige momenten over van fantasy naar horror, maar de opgebouwde spanning werd helaas niet afgemaakt. De beslissingen van Valeria waren op veel momenten gewoon vreemd en stonden lijnrecht tegenover haar beschreven karakter. Hierdoor was het soms lastig om je goed in te kunnen leven.

Minca: Ik vond het plot wel lekker weg lezen, maar had gehoopt dat er wat meer diepgang in zou komen. Dit vond uiteindleijk pas helemaal aan het eind plaats en ook toen bleef ik nog met een hoop vragen zitten. Ondanks dat alles vond ik het boek wel heerlijk lezen en wilde ik ook echt door blijven lezen tot het eind. Het verhaal is gebaseerd op Russische folklore en deze elementen kwamen ook pas aan het eind echt beter naar voren. 

Roxanne: Het plot is goed bedacht en origineel maar de weg ernaartoe was vrij vlak en miste een stukje diepgang en ontwikkeling. Naar mijn idee verliep alles wat gebeurde wat makkelijk en snel waardoor je het besef van tijd ook wel wat kwijt bent en er niet meer goed in kan verdieoen of inleven met de personages.

Geslaagd of gefaald?

Kimberly: Het is niet dat ik het boek slecht vond, het was meer een gemiddelde beoordeling. Maar ik weet wel dat ik geen interesse heb om deel 2 te lezen. Dat maakt dat voor mij The Bright & The Pale gefaald is.

Minca: Ondanks dat er wat haken en ogen aan dit verhaal zaten, heb ik er heel erg van kunnen genieten. Dit kwam vooral door de fijne schrijfstijl en het winterse thema wat mij in boeken altijd wel aanspreekt. Ik kijk daarom ook echt uit naar het volgende deel in de hoop dat de verhaallijn en personages daarin nog sterker naar voren zullen komen. Het boek was voor mij daarom toch wel geslaagd.

Roxanne: Toch vind ik dit een lastige. Het is niet dat het geen goed boek is maar als ik naar aanleiding van mijn geheugen ga kijken wat ik me er nog van herinner is dat eerlijk gezegd vrij weinig (ik las het boek vorig jaar) en als een boek echt goed is en indruk achterlaat onthoud ik er wel meer van, ook na een paar maanden. Wel wil ik deel twee nog lezen maar dit zal meer als een snel boekje tussendoor zijn dan dat ik hem echt moet lezen. Hierdoor moet ik dus wel voor gefaald kiezen.

Wij beoordelen The Bright & The Pale met 33% GESLAAGD en 66% GEFAALD!



Reacties op: Geslaagd of Gefaald: The Bright & The Pale

Meer informatie