Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Order of the Phoenix (5)

op 25 februari 2018 door

We zijn alweer aangekomen bij het vijfde boek in de Harry Potter-serie: Harry Potter and the Order of the Phoenix. In dit vijfde boek is de terugkeer van Voldemort het enige waar iedereen over kan praten. Is Voldemort echt terug? Of is Harry gek geworden? Volg Harry, Ron en Hermione in hun strijd tegen ongeloof en de naïeviteit van the Ministry of Magic, die er alles aan doen om wat er afgelopen jaar op Hogwarts gebeurt is stil te houden. Volgens hen is Voldemort niet terug, en is er niets aan de hand. Maar Harry weet wel beter, en zal er alles aan doen om terug te vechten. 

UPDATE SCHEMA

12 februari: beginnen met lezen

15 februari: Hoofdstuk 1 tot en met 5

Claudia: Het boek begint meteen spannend, Harry heeft meteen al twee dementors moeten verslaan! Wat erg dat hij hierdoor misschien wel van school moet, terwijl het niet eens zijn schuld is, hij moest zichzelf en Dudley toch wel beschermen!? Ik vraag me af hoe het kan dat Aunt Petunia hier zo veel over weet. Ze gedraagt zich wel een beetje verdacht… Van wie is de brief die ze ontving?

En dan de Order of the Phoenix. Ik snap dat Harry boos is op zijn vrienden, hij voelt zich erg buitengesloten wat ik goed kan begrijpen. Maar ik snap Ron en Hermoine ook wel; zij mochten natuurlijk niks vertellen van Dumbledore. Ik snap van de ene kant wel dat Harry te jong is om bij de Order te mogen, maar na alles wat Harry heeft meegemaakt en heeft gedaan zou ik denken dat ze wel een uitzondering konden maken voor hem. Sirius begrijpt dat tenminste, hij is echt een sympathieke man.

Ik moet zeggen dat ik hoge verwachtingen heb van dit boek, het vorige boek vond ik namelijk ontzettend leuk! Helaas vind ik deze hoofdstukken tot nu toe wat langdradig, er gebeurt niet zoveel. Ik hoop dat de rest van het boek leuker wordt. Wat vinden jullie tot nu toe van dit boek?

Elke: Net als Claudia vind ik dat het weer spannend begint! Is J.K. Rowling een trend aan het zetten in de volgende boeken? Misschien wel. Ik vind het ook super zielig voor Harry dat niemand hem op de hoogte houdt. Zelf ben ik iemand die het ontzettend irritant vind wanneer ik niets weet. Die onwetendheid is zó vervelend. Je wil gewoon weten wat er aan de hand is. En in Harry's geval is het ook extreem logisch. Hij is degene die Voldemort heeft zien terugkomen. Hij heeft gezien hoe Cedric stierf... Claudia zegt dat ze Ron en Hermione snap... Ik snap Hermione wel, maar ik had wel verwacht dat Ron wat zou doorspelen, stiekem dan. Dat zie ik gewoon in Ron's karakter, of zo?

De Order of the Phoenix vind ik zo cool. Ik hou echt van Sirius, hij is zo heerlijk bijdehand, maar tegelijkertijd ook ontzettend gevoelig. En bovendien wil hij eerlijk zijn tegen Harry, en hij is bijna de enige. Lupin is ook weer tof. Hij is echt zo'n knuffelbeer volgens mij! Tonks vind ik helemaal geweldig, al is haar klunzigheid héél erg irritant. Moody is dan weer heerlijk dramatisch en heeft echt een no-nonsense attitude. Dat de tweeling bezig is met hun Joke shop, is zó tof. Wel ontzettend grappig dat ze hun creaties op zichzelf moeten testen. Zou jij ooit zo'n snoepje gekocht hebben, puur om te spijbelen? Ik niet, denk ik. Maar ik ben ook wel een beetje braaf... :) Ik vond het niet langdradig, maar dit is dan ook mijn favoriete boek. Ik vind de emotie zó herkenbaar... en dit is een van de eerste boeken waar ik me echt in thuisvoelde. En Voldemort is voor het eerst écht terug... maar niemand gelooft Harry. Dat is zó frustrerend. 

18 februari: Hoofdstuk 6 tot en met 12

Elke: Ik vind het zo zielig voor Sirius dat hij niet naar buiten mag... Nou ja, hij doet het wel stiekem, wanneer Harry weer terug naar Hogwarst gaat. Dat is zo'n schattig moment. De hoorzitting echter... dat was echt vreselijk. Natuurlijk verzetten ze de tijd, zodat ze eigenlijk te laat komen. Ik denk eigenlijk dat het de bedoeling was dat ze gewoon niet zouden komen opdagen, en dat ze daardoor Harry zouden schorsen. Ze zijn echt verschrikkelijk bij het ministerie. Ik snap ook echt niet dat Harry voor het héle gerechtshof moet verschijnen. Hij is een puber! Ze vinden hem blijkbaar zó gevaarlijk, dat hij koste wat het kost eigenlijk geschorst moet worden. Met de hulp van Dumbledore gaat dat natuurlijk niet, gelukkig.

Het is ook zo zielig voor Harry dat bijna niemand hem gelooft. Iedereen lijkt te twijfelen aan zijn verhaal, en dat moet echt pijn doen. Ik denk dat ik dat ook heel erg zou vinden: als mij iets overkwam, maar niemand geloofde me. Bijvoorbeeld als iemand mij iets zou aandoen, en iedereen mij zou vertellen dat ik het verzonnen had. Dat is toch echt vreselijk? Dan komt daar nog bovenop dat Umbridge les komt geven, en ze totaal NIKS gaan leren over spreuken. Ze gaan alleen theorie lezen, en zullen niet leren hoe ze zichzelf moeten verdedigen. Tja, dan snap ik wel dat Harry een uitbarsting heeft. Dat is toch wel écht het toppunt... dat ze zich niet zouden kunnen verdedigen tegen Voldemort. (McGonagall's reactie is wel echt geniaal. 'Have a biscuit Potter.' Zo'n geweldige zin!). Even eerlijk... zou jij Harry geloven, zelfs als je in een ander Hogwarts House zat? Ik weet het niet, als ik heel eerlijk ben. Als Slytherin meisje in hart en nieren, zou ik er waarschijnlijk aan twijfelen in de context van het boek. Maar ja, dan zie je Umbridge en Fudge en... tja, die geloof je ook niet echt. Ik zou dan toch Harry het voordeel van de twijfel geven, vooral omdat Dumbledore hem steunt en eerlijk gezegd: waarom zou hij erover liegen? Harry is nooit iemand geweest die genoot van al die aandacht... Dus ja: ik zou hem uiteindelijk, na wat overtuiging, wél geloven. 

Claudia: Leuk dat Dumbledore nog op het laatste moment binnen komt in de rechtzaal; dit is een hele geruststelling voor Harry denk ik. Zouden ze de tijd van de zitting hebben aangepast zodat Dumbledore niet op tijd zou zijn en Harry gestraft zou worden? Ik vraag me wel af waar Dumbledore het zo druk mee heeft, dat hij meteen na de zitting snel weg loopt. Zonder hem was het denk ik niet gelukt om zonder straf er vanaf te komen!

Wat ontzettend leuk voor Ron en Hermoine dat ze nu Prefects zijn! Van Hermoine had ik het natuurlijk al wel verwacht, maar Ron als Prefect zag ik niet aankomen. Heel leuk, en zo schattig ook hoe blij zijn moeder ermee is.

Ik vraag me af waarom Harry en Luna de paarden voor de koets wel kunnen zien, maar de rest niet. En waarom Harry ze dit jaar pas voor het eerst ziet. Erg bijzonder. De sorting hat heeft dit jaar weer een leuk liedje bedacht; wel iets anders dan de jaren daarvoor. Wat vinden jullie ervan; zorgt de sorting ervoor dat de leerlingen meer uit elkaar gedreven worden doordat ze allemaal ‘de beste’ willen zijn, of brengt het ze juist dichter bij elkaar? En Professor Umbridge… Pff, ik vind haar nu al een vreselijke vrouw. Wat is er toch aan de hand met al die Defence against the Dark Arts docenten!?

22 februari: Hoofdstuk 13 tot en met 18

Elke: Arme Harry… die nablijfsessies met Umbridge lijken me echt vreselijk. Dat er gewoon een zin constant in je hand gekerfd wordt… Ik vind het al vreselijk als ik een klein sneetje in mijn hand heb, laat staan een dozijn aan kleine sneetjes die constant weer worden opengehaald. Echt bizar dat ze zulke straffen toepast. En al die veranderingen… ze leren geen verdedigingstechnieken… moeten voor alles toestemming vragen… Het lijkt me echt vreselijk, Hogwarts wordt net een gevangenis.

Wel tof dat ze dan de D.A. vormen, maar wat vind ik het OERDOM dat ze de groep Dumbledore’s Army noemen! Ze hebben het constant over hoe Dumbledore wordt aangevallen in de pers, en hoe Fudge bang is dat Dumbledore een LEGER tegen hem opzet om het ministerie te overvallen. Waarom noemen ze het dan Dumbledore’s Army? Ugh, dat was me eerder nooit opgevallen, maar het is niet echt een onopvallende naam. Wel kunnen ze ein-de-lijk oefenen met hun spreuken, dus dat is fijn. Het is ook wel schattig hoe Cho en Harry zo awkward en aandoenlijk zijn met elkaar. En Ron die in de beschermingsmodus schiet wanneer hij hoort dat Ginny date met Michael. Schattig! Ook vind ik het tof dat George en Fred zoveel passie hebben voor hun Joke Shop… ik wilde dat Molly ook zo begripvol was, maar ja. Ik zou juist blij zijn dat ze niet als Percy waren (die echt met elke pagina vreselijker wordt). Nu hij voor het ministerie werkt, is hij onuitstaanbaar geworden. Hij heeft niet eens een coole baan! Welk baantje zou jij willen hebben, als je voor het ministerie mocht werken?

Claudia: De straf die professor Umbridge aan Harry geeft kan echt niet! Een zin steeds opnieuw moeten schrijven, oké, maar toch niet met veel pijn in je eigen hand graveren en met bloed schrijven! Hij had het wel een stuk makkelijker voor zichzelf kunnen maken, maar hij wil Umbridge, begrijpelijk, die voldoening niet geven. En hij moet zelfs twéé keer nablijven, echt heel zielig voor Harry. Ik ga professor Umbridge steeds meer haten. En dan neemt ze ook nog eens alle teams en clubs weg. Zoals Elke al zegt, door haar wordt het inderdaad net een gevangenis.

Ook vind ik de brief van Percy aan Ron erg gemeen. Percy weet dat Harry Ron’s beste vriend is, zulke gemene dingen schrijven over Harry kan echt niet. Ik vind het zo frustrerend wat the Daily Prophet allemaal schrijft; de lezers krijgen een heel ander beeld dan de werkelijkheid - geen wonder dat ze tegen Harry zijn. Het is zo oneerlijk, want wij weten natuurlijk dat wat Harry vertelt de waarheid is, en er zijn zo veel mensen die hem niet geloven en hem daarvoor straffen.

Hermoine noemt voor het eerst Voldemort bij zijn naam; wat zou de betekenis hiervan zijn? Ik was er altijd verbaasd over dat Harry de enige is die de naam uit durft te spreken. Ron lijkt het nog heel moeilijk te vinden; ik ben benieuwd wanneer dat ook verandert. Ik vraag me af hoe het kan dat Harry Voldemorts gevoelens zo goed kan voelen en kan interpreteren. Vervelend voor Harry dat het steeds pijn doet aan zijn litteken, maar aan de andere kant is het juist fijn; misschien kunnen ze zo meer informatie achterhalen over wat Voldemort van plan is. Ook al is er in deze hoofdstukken niet extreem veel gebeurd, vond ik het toch leuk om te lezen over bijvoorbeeld de D.A. club die ze oprichten om zich te beschermen tegen Voldemort en de verschillende karakterontwikkelingen te zien (ik ben benieuwd of Harry en Cho iets krijgen!).

25 februari: Hoofdstuk 19 tot en met 24 

Claudia: Ik vraag me af hoe lang Ron het volhoudt om in het Quidditch team te zitten, hij lijkt er niet heel erg goed in. Heel spannend, zo’n eerste wedstrijd natuurlijk, en dan helpt het zeker niet dat Slytherin een gemeen liedje over hem aan het zingen is. En dan zijn Harry, Fred en George ook nog eens verbannen uit het team. Ik dacht dat professor Umbridge niet slechter kon worden, maar helaas. Wat vinden jullie de slechtste eigenschap van Umbridge?

Gelukkig toch nog wat semi-goed nieuws; Hagrid is terug! Wel heftig wat hij allemaal heeft meegemaakt met de Giants, en ik vraag me af waardoor hij zo gewond is geraakt. Hij doet er erg mysterieus over. Nu weten we tenminste wel waarom Harry de zwarte ‘paarden’ kan zien: hij heeft ooit iemand dood zien gaan. Bijzondere dieren zeg! Ik hoop echt dat Hagrid mag blijven lesgeven van Umbridge; de vragen die ze stelde aan de leerlingen tijdens haar bezoek waren echt heel gemeen en hebben haar een nog slechter beeld van Hagrid gegeven.

En dan het bijzondere visioen van Harry. Pff, wat erg voor Ron’s vader! En wat ontzettend raar dat Harry dit allemaal kon zien. Ook raar dat Harry het gevoel kreeg dat hij Dumbledore aan wilde vallen. Zijn dit allemaal gevoelens van Voldemort? ‘Gelukkig’ krijgt Harry extra lessen van Snape om zich te beschermen. Ik vraag me af waarom Dumbledore denkt dat Harry dit nodig heeft; is Voldemort echt iets van plan? Ik vind het ook zo apart dat Dumbledore zo’n kleine rol speelt in dit boek, normaal was hij veel meer betrokken bij Harry. Deze hoofdstukken hebben me wel erg benieuwd gemaakt naar de rest van het boek, ik heb zoveel vragen erbij gekregen! Ook leuk voor Harry dat hij eindelijk heeft gezoend met Cho, en dat ze op Valentijnsdag op een date gaan!

Elke: Ik snap net als Claudia ook niet echt waarom Ron is uitgekozen. Begrijp me niet verkeerd, Ron is een schat, maar hij is niet zo heel goed in Quidditch. Maar misschien komt daar later nog verandering in? Ik heb geen idee, want dat ben ik vergeten. Het is ook wel zielig dat ze hem zo pesten, vooral Malfoy. En dat Harry, Fred en George van het team worden verbannen, en nóóit meer Quidditch mogen spelen... Umbridge bedenkt gewoon de vreselijkste straffen. Net als zodat ze Hagrid helemaal belachelijk maakt, terwijl hij gewoon normaal is. Umbridge doet me echt denken aan sommige mensen van tegenwoordig... als ik erover nadenk.

De Thestrals vind ik zo interessant. Wel een beetje tactloos van Hermione dat ze zegt dat ze wilde dat ze ze ook kon zien... tja, dat wil je eigenlijk niet echt. Maar ze zijn wel heel mooi, en super intrigerend. Soms wilde ik echt dat er ook zulke vreemde wezens in onze wereld bestonden. Maar in de wereld van Harry Potter zijn er in ieder geval genoeg vreemde wezens te vinden! Wat is jouw favoriete wezen? De mijne is de Phoenix, want die heeft helende krachten, is loyaal, en heeft een 'branddag'. En Fawks is gewoon geweldig. Maar ik vind de Niffler natuurlijk ook leuk, en draken, Thestrals... Er zijn zoveel toffe wezens!

Arme Mr. Weasley... en Mrs. Weasley! Gelukkig is hij oké. Soms denk ik er wel over na wat er zou zijn gebeurd als Harry niet naar Dumbledore was gegaan... of niets had gedaan. Had hij dan nog geleefd? Echt griezelig.. ook vooral omdat Harry de slang was in zijn droom, alsof hij degene was die hem aanviel. Dat zal hem niet in de koude kleren gaan zitten. Ik zou daar ook bang van worden, denk ik. En ook dat gevoel dat hij Dumbledore aan wilde vallen... dat lijkt me echt vreemd en eng. Alsof je lichaam wordt overgenomen door iets anders... Ik kan me wel voorstellen wát. 

1 maart: Hoofdstuk 25 tot en met 31 

Elke: Waarom is Umbridge zo vreselijk? Sorry, maar de zweep als straf? Hagrid aanvallen? McGonagall aanvallen? Wat is er mis met die vrouw. Soms wil ik echt een hoofdstuk vanuit haar perspectief, gewoon om te begrijpen hoe ze in elkaar zit. Ze is echt verschrikkelijk en ik kan echt niet begrijpen hoe iemand zo kan zijn. Het zit Hagrid ook echt niet mee... Hij moet zijn broer beschermen, maar hij is half-reus, dus dat gaat nogal moeilijk. Hij begrijpt Hagrid niet en is nogal lomp en groot... moeilijk te beschermen én te verhullen. Grawp is ook best wel zielig. Ik denk dat Hermione en Harry straks echt op hem moeten passen... aangezien hij waarschijnlijk wordt opgesloten. 

En dan Sirius... hopelijk wordt hij niet echt gemarteld door Voldemort. Dit is echt mijn grootste nachtmerrie. Sirius is mijn favoriete personage, dus ik vind het vreselijk als hij doodgaat... dat wil ik echt niet. Ook al was hij vroeger een beetje een eikel, nu is hij stukken beter. En vroeger was hij ook gewoon een puber, die als een hondje achter James aanliep. James was ook een eikel, maar ja, gelukkig weet Harry nu ook wel, door de uitleg van Lupin en Sirius, dat hij wijzer en minder arrogant werd toen hij ouder werd. Wel zielig voor Snape... eigenlijk. Natuurlijk is hij nog steeds een zuurpruim en een pestkop, maar hij werd vroeger nogal erg gepest, en hij moet de zoon van zijn aartsvijand occlumancy leren... dat lijkt me ook geen pretje. Vind jij Snape een sympathiek personage? Sommige mensen vereren hem echt als hun idool, maar daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk heeft Snape een (heftig) verleden, maar hij is niet een geweldige held. Hij is ook een pestkop en is simpelweg gewoon gemeen. 

Claudia: Tien Death Eaters ontsnapt uit Azkaban, wat een drama! Ik ben benieuwd wat Voldemort van plan is, het is nu wel heel rustig. Ik vind het wel raar dat ze in de rest van de hoofdstukken niet meer naar voren komen.

De date van Harry en Cho is erg ongemakkelijk en eindigt ook niet goed. Ook de gesprekken die ze later voeren zijn niet zo succesvol; ik denk niet dat ze voor elkaar bestemd zijn. Achja, er zullen heus nog wel andere meisjes komen voor Harry. En dan Umbridge die achter de D.A. komt. Fijn dat Dumbledore en McGonagall voor Harry opkomen, terwijl hij zelf wel echt verkeerd zat met het oprichten van de geheime club. Ik had alleen niet verwacht dat Dumbledore alle schuld op zich zou nemen en Hogwarts zou verlaten. Ook vind ik het heel erg raar dat Harry nog steeds zo’n slecht gevoel krijgt als hij Dumbledore aanraakt. En ik vraag me af waarom Dumbledore zo blijft aandringen op de Occlumency lessen van Snape. Niet alleen Dumbledore, maar ook Sirius zegt dat Harry per se door moet gaan met de lessen. Wat weten zij dat wij nog niet weten..? Ik denk dat Harry zelf ook niet helemaal snapt waarom het zo belangrijk is, en daarom besteed hij er zo weinig aandacht aan. En hij is natuurlijk benieuwd wat de dromen betekenen en wil juist steeds verder komen en meer ontdekken.

Wat stom dat Hagrid nu ook weg is van Hogwarts! Nu moet het trio ook nog Grawp gaan verzorgen… Ik weet nog niet helemaal wat ik daarvan vind; ik denk dat het niet zo slim was van Hagrid om hem mee terug te nemen. Opvoeden lijkt me erg lastig en ik denk ook niet dat Grawp het zelf heel leuk vind om nu hier te zijn. Als Hagrid al werd aangevallen door hem, vraag ik me af hoe Harry en zijn vrienden het gaan overleven… Wat vinden jullie ervan dat Hagrid Grawp heeft teruggenomen?

4 maart: Hoofdstuk 32 tot en met 37 + EINDOORDEEL

Elke: Ik kan niet geloven dat Sirius dood is... natuurlijk wist ik al dat het ging gebeuren, maar ik vind het echt zo verschrikkelijk hartverscheurend om te lezen. Ik vind het zo vreselijk... Sirius is echt áltijd mijn favoriete personage geweest, dus toen hij doodging brak mijn hart. Ik vond het zó erg. Nu raakt het me wat minder erg, omdat ik het aan zag komen, maar dan nog is het erg. En dan ook nog door Bellatrix, urgh! Zo zielig voor Harry... hij verliest alle vaderfiguren die hij ooit heeft gekend... eerst James, nu Sirius... Pfoew. 

Het is ook echt erg om te lezen dat Umbridge de dementors op Harry had afgestuurd... dat was ik helemaal vergeten. Dat maakt het gedrag van het ministerie nog éxtra erg... Alsof ze er alles tegen zullen doen om Harry dwars te zitten, zelfs al moeten ze hem een zielloos wezen maken. Echt erg, hoe ver ze durven te gaan. Gelukkig zorgt Grawp ervoor dat dat Hermione en Harry kunnen ontsnappen en dat die vreselijke Umbridge haar lesje wel geleerd krijgt. 

En eindelijk gelooft dan iedereen dat Voldemort terug is - dat vond ik altijd zó frustrerend, dat niemand dat geloofde. Dat gevecht tussen Dumbledore en Voldemort is wel spectaculair, maar het is ook wel extra zielig dat Harry ook nog bijna bezeten wordt door Voldemort... Maar dat lukt hem natuurlijk niet, omdat Harry té veel menselijke emoties voelt op dat moment. Pijn, maar ook liefde voor Sirius. En dan die voorspelling... zo dramatisch en definitief: een van hen moet sterven, want beiden kunnen ze eigenlijk niet leven. Natuurlijk is het altijd nog een schok dat ook Neville de uitverkorene had kunnen zijn... dan was het verhaal héél erg anders geweest. 

Claudia: Ik vond het best voorspelbaar dat Harry de beelden van een gevangen Sirius ‘doorgestuurd’ krijgt van Voldemort, maar dat hij Sirius niet echt heeft. Harry had moeten luisteren naar Hermoine, maar ik snap ook wel dat hij Sirius graag wilde redden en alles voor hem over had. Maar Harry werd natuurlijk alleen naar de Department of Magic gelokt om de prophecy te stelen. Ik vond de scenes in de Ministry of Mysteries erg leuk; er gebeurde heel veel en de scenes zaten vol spanning. Harry en zijn vrienden kunnen het helaas niet aan tegen de 10 Death Eaters, maar gelukkig komen Sirius en de anderen van de Order om Harry te helpen. Zelfs Dumbledore is er!

Maar dan gebeurt er iets vreselijks: Sirius gaat dood! Op het moment dat het gebeurde kon ik niet geloven dat hij echt dood was. Ik dacht steeds maar dat hij voor het einde van het boek op een magische manier terug zou keren, maar het lijkt erop dat zijn dood definitief is. Ik vind het zo ontzettend zielig voor Harry, hij heeft al zo veel meegemaakt en veel mensen verloren, waarom dan ook nog Sirius…

Ik vind Dumbledore echt een goede man. Hij is iemand die alles over heeft voor de mensen die hij liefheeft. Hij handelt uit de grond van zijn hart, al is dat niet altijd even slim, maar hij geeft zijn fouten dan ook eerlijk toe aan Harry. Nu begrijp ik ook eindelijk waarom Harry elke zomer weer terug moet naar de Dursleys; het is voor zijn eigen veiligheid. En de prophecy van Harry en Voldemort… Wat heftig zeg. Het lijkt me ook heel moeilijk om in Dumbledore’s positie te staan; ik zou echt niet weten wanneer het geschikte moment zou zijn geweest om alles aan Harry te vertellen. Zouden jullie alles al eerder aan Harry hebben verteld? 

EINDOORDEEL

Elke: Ik weet niet of dit mijn favoriete boek blijft. Ik weet het: shocker! Net als jullie had ik soms wat moeite met lezen, vooral omdat er eigenlijk weinig gebeurd omdat Harry nog niet echt betrokken is, en er vooral veel onheil is in Hogwarts zelf, met de komst van Umbridge en de inmenging van het minsterie. Ik vind het nog steeds wel het boek waarin ik persoonlijk het meest emotioneel betrokken in ben, vooral omdat Harry's emoties heel erg sterk en realistisch overkomen, en dat in dít boek hem echt heel erg veel onrecht aangedaan wordt. Vooral met de dood van Sirius zijn zijn emoties heel erg rauw en echt, en iedere keer voel ik weer een dolk in mijn hart... Het is zo écht... en het raakt me echt. Maar qua spanning vond ik het nu inderdaad wat tegenvallen, en het plot zat wat minder goed in elkaar. Vooral de O.W.L.S. tussendoor, inclusief de streken van Umbridge, lijken soms wat onnodig en meer om haar personage zo demonisch mogelijk over te laten komen. Ik weet dus niet meer of dit mijn favoriet is, maar ik vond hem nog zeker echt heel erg goed. Qua plot is er opvallend weinig nadruk op Voldemort's plannen, omdat Harry vooral aan de zijlijn staat, maar de emotionele lading en de kracht van het onrecht en de liefde tussen personages is ontzettend sterk, en is voor mij nog nóóit zo sterk geweest in geen enkel Harry Potter boek. Daarom krijgt deze van mij ook weer 5 sterren! 

Claudia: In de comments waren er veel uiteenlopende reacties over dit boek, ik was daarom ook erg benieuwd wat ik ervan zou vinden. Ik vond het boek wat langzaam beginnen en sommige scenes waren wat langdradig, maar het einde van het boek heeft het helemaal goedgemaakt. De laatste 200 pagina’s vond ik zo ontzettend leuk om te lezen, daar heb ik echt van genoten. We krijgen eindelijk zo veel antwoorden op vragen die ik al had sinds de vorige boeken. Ook merk je dat de vriendschappen groeien en steeds sterker worden. Ik vond het leuk dat Ginny, Neville en Luna een grotere rol kregen en samen gingen werken met Harry, Ron en Hermoine. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het verder gaat met deze personage’s. Het vorige deel vond ik wel leuker dan dit deel, aangezien ik dat boek van begin tot eind geweldig vond, en dat was bij dit boek niet zo.Reacties op: Harry Potter Read-a-long: Harry Potter and the Order of the Phoenix (5)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en Klassieke Talen. In Portugal doceerde ze Engels en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Toen het huwelijk geen stand h...