Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HELP! Hoe krijg ik mijn vriend(in) aan het lezen?!

op 10 april 2019 door

Voor velen van ons hier op Hebban wellicht een herkenbaar probleem: Jij bent een enthousiaste lezer die soms wel drie boeken tegelijk kan lezen, maar je omgeving heeft weinig affiniteit met boeken. Soms zou je wensen dat je vriend of vriendin, of misschien wel je moeder, vader, collega of buurvrouw een boek las dat jij ook hebt gelezen, zodat jullie er heerlijk over kunnen kletsen, of om gewoon een lekker avondje te houden waarin jullie samen op de bank kruipen en een boek openslaan. Hoe maak je deze wens werkelijkheid?

Geschreven door Merel

Tip 1: Raadt ze een boek aan dat bij ze past

Indien ze het wensen, geef ze dan tips! Zo is mijn vriend een fan van fantasy-series en films en weet ik dat hij draken wel gaaf vindt. Ik raadde hem Iskari aan, en heb hem eindelijk aan het lezen gekregen (hallelujah!). Zo kun je aan de hobby's en interesses van mensen soms een genre linken. Wil je een YA aanraden voor jongens, zou ik toch kiezen voor een mannelijk perspectief. Dat spreekt ze in het algemeen meer aan. Vuur en As is bijvoorbeeld zo'n perfecte serie die je voor elke fantasy liefhebber zou kunnen aanraden, met een mannelijk én vrouwelijke vertelperspectief. Een aantal tips:

4a07164734e7e8185b9b6010347fbae9.jpg

Tip 2: Je enthousiasme delen

Hiermee bedoel ik niet dat je je boekenliefde door iedereens strot moet duwen (hoe moeilijk dat soms ook is), maar wanneer je enthousiast bent over een boek, kun je dit best delen. Ik stap snel naar mijn vader en vriend toe wanneer ik een 5 sterren fantasy- of science-fiction boek heb gelezen, en naar mijn moeder wanneer ik een fantastische thriller gevonden heb, in de hoop dat zij het boek ook oppakken. Ook via het internet (denk aan Hebban, Instagram en Facebook) kun je je lovende recensies delen, zodat je vrienden en familie meteen weten dat het een tof boek is. Wellicht steekt je enthousiasme ze aan!

Tip 3: Geef ze eens een boekenbon cadeau

Deze tip heeft misschien wel een hoog 'door je strot duwen'-gehalte, maar is een goed idee voor mensen die huiverig zijn bij het idee van het lezen van een boek. Zo kunnen ze zelf iets uitzoeken wat volledig bij ze past en hoeven ze zich niet te houden aan de deadline van de bibliotheek, maar dwing je ze toch subtiel om eens wat te lezen. Win-win!

Tip 4: Gun ze de tijd

En de laatste tip, gun ze de tijd. Niet iedereen leest zoveel boeken als wij Hebbaners, en daar moet je het begrip voor kunnen opbrengen. In de tussentijd kun je gelukkig terecht bij je online maatjes of schrijf je je misschien in voor een leesclub waar je je enthousiasme of irritaties kunt delen. Ook bij de bibliotheek kun je wellicht vriendschappen sluiten of kletsen over een leuke YA. Als je familie, vrienden of je Significant Other geen fervente lezers zijn, maak je dan vooral geen zorgen. Iedereen mag zijn eigen hobby's hebben, natuurlijk. (Hoewel lezen wel een geweldige hobby is, dus ben iemand die weinig leest, je weet niet wat je mist!)

Ken jij iemand die weinig of niet leest en hoe ga je daarmee om? Laat het me weten in de reacties!



Reacties op: HELP! Hoe krijg ik mijn vriend(in) aan het lezen?!

Meer informatie

Gerelateerd