Interview Julie Kagawa Deel 2

op 03 december 2018 door

Op zondag 11 november mochten Brechtje, Feline en Laurie auteur Julie Kagawa interviewen in het Ambassadehotel in Amsterdam. Vorige week kon je het eerste deel van het interview lezen, vandaag is het tijd voor deel twee.

Alle boeken die je tot nu toe hebt geschreven zijn in het fantasy genre. Zou je ook buiten dit genre om willen schrijven?

Waarschijnlijk niet. Ik zou weleens een scifi willen schrijven, maar contemporary lukt me echt niet. Ik heb het wel geprobeerd. Ik was bezig met het schrijven van een romantische contemporary, maar toen verscheen er opeens een prins ten tonele. Dat past absoluut niet in het genre. Zo werkt dat natuurlijk niet in de echte wereld. Ik houd van fantasy, en ik zou dus fantasy blijven schrijven met misschien een uitstapje naar scifi. Ik wil “weird” in mijn verhalen, dat vind ik erg belangrijk.

Zou je young adult willen blijven schrijven of overweeg je een uitstapje naar een andere doelgroep?

Op dit moment ben ik aan het experimenteren met jeugdliteratuur [middle-grade, 10-15 jaar]. Dit zijn kleine projecten die ik oppak als ik niet met een ander boek bezig ben. Dit gebeurt dus niet zo vaak. Ik zou niet snel iets voor volwassenen schrijven, daar vind ik young adult gewoon te leuk voor. Ik vind de levensfase van deze doelgroep erg leuk: de eerste zoen, de eerste relatie, de eerste crush. Ik vind het leuk om over jongere personages te schrijven. Ik ben dus erg tevreden met het genre dat ik nu schrijf, maar ik sluit niet uit dat ik nooit iets voor volwassenen zal schrijven.

Als je een nieuw boek schrijft, duurt het lang voor je een nieuwe wereld hebt bedacht?

Ik heb al een idee van het verhaal als ik ga beginnen met schrijven. De outline zit al in mijn hoofd, maar alles eromheen (de wereld, de wezens, de personages, etcetera.) bedenk ik tijdens het schrijven.

Nog even terug naar Schaduw van de Vos. Zou je ons misschien wat hints kunnen geven over het tweede boek (misschien over relaties)?

Nee, absoluut niet. Het tweede boek heet Soul Of The Sword [letterlijk vertaald Ziel van Het Zwaard] en dat heeft te maken met het einde van Schaduw van de vos. Als je dat boek hebt gelezen, begrijp je waarom. Het vervolg bestaat vooral uit hoe de personages omgaan met het einde van Schaduw van de vos. Meer ga ik niet zeggen, want anders geef ik jullie spoilers. Ze moeten gewoon even met dat kleine probleempje dealen.

Wanneer komt het vervolg uit?

Ik weet het niet uit mijn hoofd, maar in ieder geval in 2019.

Lees je recensies van je nieuwe boeken wanneer deze verschijnen?

Nee.

Waarom niet?

Ten eerste kan ik niets meer veranderen aan het boek. Als een lezer iets aankaart kan ik wel denken “oh dat is een goed punt”, maar ik kan het niet meer veranderen. Ten tweede heb ik het beste boek geschreven dat ik op dat moment kon schrijven. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Je kunt het beste boek ter wereld schrijven en dan zijn er nog steeds mensen die het niet leuk vinden. Je kunt alleen zo goed mogelijk schrijven. Als mensen het goed vinden, geweldig! En als mensen het helemaal niets vinden, prima. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en niet ieder boek past bij ieder persoon.

Hoe lang duurt het gewoonlijk om een nieuw boek te schrijven?

Ergens tussen de drie en zes maanden. Soms weleens acht maanden. Het eerste concept duurt ongeveer drie tot zes maanden, maar dan komt er nog een hele hoop correctie- en redigeerwerk om de hoek kijken.

Wat was het lastigste boek dat je hebt geschreven?

Het lastigste? Het eerste deel [Pupil] van de Talon serie. Dit omdat het het eerste boek was waarbij ik de juiste kennis van de echte wereld moest hebben. Behalve de draken komt er geen andere magie voor in deze serie, dus ik moest goed weten hoe lang het bijvoorbeeld zou duren om van de ene stad naar de andere stad te rijden. Ze kunnen zich niet op magische wijze verplaatsen.

Wat is je favoriete boek dat je hebt geschreven?

Omdat alles mooi bij elkaar kwam, en ik een hoop mensen kon vermoorden, moet ik De IJzerkoningin noemen, en het einde in het bijzonder. Het einde is erg emotioneel, het bracht veel mensen aan het huilen.

Vind je het moeilijk om een serie te eindigen of kijk je ernaar uit om een nieuwe serie te beginnen?

Soms is geeft het een bitterzoet gvoel om een serie af te ronden. Je wilt het laatste boek in een serie immers goed schrijven, met een goede verhaallijn. Je wilt een serie goed afsluiten. Soms is het moeilijk om de personages los te laten, maar stiekem ben ik al over het volgende boek aan het nadenken.

Waar haal je je inspiratie vandaan als je een nieuw boek begint?

Ik haal mijn inspiratie uit muziek en films, maar vooral uit manga, anime  en videogames. Heel veel videogames eigenlijk. Waarom weet ik eigenlijk niet.

In het begin van De IJzerkoning schrijf je dat je heel veel inspiratie hebt gehaald uit de natuur van Hawaï en dat je verhalen schreef die heel verschillend zijn van de verhalen die je nu schrijft. Wat waren dit voor verhalen?

De verhalen waren heel luguber, donker, bloederig en vreselijk. Ze waren vooral bedoelt om mijn leraren te choqueren. Ik heb er zelfs illustraties bij gemaakt.

Heb je deze verhalen ooit aan je leraren laten zien/lezen?

Jazeker, ze maakten zich zorgen om me. De illustraties waren fantasierijk en volledig in kleur. Het ene mythologische wezen vrat het andere mythologische wezen op. Ze waren ook lekker bloederig.

Als je je eerste boek vergelijkt met Schaduw van de vos, zie je veel verschil in je schrijven? Ben je gegroeid als schrijver?

Ik weet dat ik gegroeid ben als schrijver, ook al herlees ik mijn oude werk niet vaak. Nogmaals, ik weet dat ik het beste boek heb geschreven dat ik toen kon schrijven, en daar ben ik trots op. Ik houd van De Iron Fey, want dat was mijn eerste serie en deze serie zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Maar ik weet dat ik gegroeid ben.

Heb je tips voor jongeren die willen beginnen of net zijn begonnen met schrijven?

Ja, zie schrijven als een vaardigheid. Het is net als gitaarspelen: je kunt niet voor het eerst een gitaar pakken en foutloos een nummer van Jimi Hendrix spelen. Je moet oefenen. Des te meer je oefent, des te beter je wordt. Daarom is Schaduw van de vos een stuk beter dan De IJzerkoning wanneer je kijkt naar de schrijfstijl. Dit omdat ik in al die tijd veel heb geleerd. Geef niet op, zet door. Bedenk dat alle schrijvers op dezelfde manier zijn begonnen. Ze waren allemaal onbekend, hadden geen uitgever en ze wisten niet wat ze aan het doen waren. Degenen die het hebben geschopt tot waar ze nu zijn, zijn degenen die nooit zijn gestopt met schrijven.

Zijn er schrijvers waar je tegenop kijkt?

Ja, ik heb er een aantal, zoals Leigh Bardugo en Laini Taylor. Ik raad iedereen aan om Daughter Of Smoke And Bone van die laatste te lezen.

Welk boek ben je op dit moment aan het lezen?

Op dit moment luister ik naar het audioboek van Strange The Dreamer van Laini Taylor. Wat een fantastisch boek. Daughter Of Smoke And Bone is wel wat makkelijker te lezen dan Strange The Dreamer qua schrijfstijl.

Als ik fantasy schrijf vind ik het heel lastig om een boek uit een ander genre tussendoor te lezen. Herken je dit probleem?

Ik lees heel veel fantasy en soms scifi. Als ik eenmaal aan het schrijven ben heb ik niet veel tijd om te lezen. Als ik op reis ben lees ik eigenlijk altijd fantasy. Ik ken auteurs die absoluut niets binnen hun genre lezen terwijl ze aan het schrijven zijn, want ze zijn bang dat ze per ongeluk dingen kopiëren uit een ander boek. Ik zou wel graag meer willen lezen, maar dat lukt me niet omdat ik heb het druk heb.

Wat doe je het liefst als je vrij bent?

Ik vind het erg leuk om te lezen, maar ik ben ook een game fanaat. Red Redemption 2 is net uit, dus op dit moment speel ik dat spel en het wacht op me als ik weer thuis ben.

Is het je laatste dag hier in Nederland?

Ja, dit is mijn laatste dag. Hierna vlieg ik weer naar huis en ga ik keihard werken aan het derde boek in de Shadow of the Fox-trilogie. Er gaan mensen dood in dat deel.

Wat is het laatste boek dat je aan iemand hebt aanbevolen?

Seafire van Natalie C. Parker. Het is een soort van Pirates Of The Caribbean maar met een vrouwelijke crew.

Als mensen geen enkele van je boeken hebben gelezen, welk boek raad je dan aan om mee te beginnen?

Daar gaan een heleboel vragen aan vooraf. Wat vinden ze bijvoorbeeld leuk? Voor de jongere lezers zou ik De Iron Fey aanraden omdat het wat luchtiger is. Blood Of Eden daarentegen kan nogal duister en gewelddadig zijn. Als iemand van Japanse cultuur en anime houdt zou ik Schaduw van de vos aanraden.

Wat is je persoonlijke favoriet tot nu toe van al deze series? 

Ik denk dat het De Iron Fey is. Ik ga verder in deze wereld nadat ik Schaduw van de vos heb afgerond. Alle originele personages zullen terugkeren.

Wie is je favoriet uit De Iron Fey?

Ik denk Ash.

Heb je al eens iets geks meegemaakt met fans?

Ik krijg veel cadeautjes van lezers. Laatst kreeg ik fanart van een karakter uit Blood Of Eden. Hij zag er erg eng uit. Mensen geven me brieven en ik maak mensen blijkbaar aan het huilen. Eigenlijk alleen maar leuke dingen.

Tot zover ons interview met Julie Kagawa. Het was echt heel erg leuk om te doen en hopelijk volden jullie het leuk om dit interview te lezen. Welk boek van Julie Kagawa zou jij als eerst lezen als je voor het eerst een boek van haar zou lezen?Reacties op: Interview Julie Kagawa Deel 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Julie Kagawa

Julie Kagawa

Julie Kagawa is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-series als The Iron Fey en Blood of Eden. Het eerste deel in de Iron Fey-serie was Kagawa’s debuut en betekende ook met...