Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees Mee Met Mij - De IJzeren Engel

op 27 april 2019 door

Vandaag gaan we weer verder met de artikelreeks 'Lees mee met mij'. In deze reeks raden de YA clubleden elkaar hun favoriete boeken aan en één ervan mogen ze gaan lezen. Natasha vertelt in dit artikel wat haar ervaring was met het boek De IJzeren Engel van Cassandra Clare, aangeraden door Maartje!

Maartjes aanraders:

De IJzeren Engel van Cassandra Clare
Donkerblauwe Woorden van Cath Crowley
De Sprookjesverteller van Antonia Michaelis
Het Geheugenboek van Lara Avery
Brieven aan de Duisternis van Brigid Kemmerer

Maartje vond het spannend om mij een boek aan te raden aangezien ik een behoorlijk kritische lezer ben. Dit jaar heb ik dat overigens een beetje laten varen. Ik geef sterren nu met gevoel én verstand in plaats van alleen verstand. De keuze is gevallen op De IJzeren Engel, omdat ik dit boek 'gratis' kon lezen met mijn Kobo-abonnement. Ook was ik al een tijdje nieuwsgierig naar dit boek, maar vanwege mijn slechte ervaring met de eerste drie boeken van The Mortal Instruments durfde ik deze steeds niet op te pakken. Mooi moment om nu tóch verder te gaan met deze wereld!

Begin

Het verhaal begint met een proloog waardoor je gelijk nieuwsgierig wordt naar de rest van het verhaal. Vanaf het eerste hoofdstuk zit je gelijk in het verhaal. Wat willen de Donkere Zusters van Tessa? Waarom moet ze transformeren? En wie is eigenlijk de magister? In hoofdstuk twee begint de actie. Will komt voor Tessa. Hij zocht haar al twee maanden; vanuit de proloog wordt duidelijk waarom.

Plottwist

Tessa Gray reist in 1878 noodgedwongen vanuit New York naar Londen. De tante bij wie ze woonde is overleden en nu gaat zij naar haar broer, Nathaniel. Niet haar broer maar de Donkere Zusters halen haar op bij de haven. Bij hen moet zij allerlei oefeningen doen om zich te bekwamen in een gave waarvan zij niet eens wist dat zij die had. Ze ondergaat alles om haar broer te beschermen, want als ze niet doet wat de Donkere Zusters zeggen zal hij het niet overleven. De Donkere Zusters willen haar uithuwelijken aan de magister, maar Will en Jem steken daar op tijd een stokje voor en redden haar. Ze wordt meegenomen naar het Instituut en samen met de schaduwjagers gaat ze op zoek naar haar broer. 

Het plot vond ik shocking en zag ik totaal niet aankomen. Ik was met stomheid geslagen. Cassandra Clare heeft mij echt weten te verrassen. Ook de cliffhanger aan het eind van het boek zorgt ervoor dat ik meer wil. De IJzeren Engel is een boek vol spanning, actie, plottwisten en langzaam ontluikende romantiek.

Schrijfstijl

Cassandra Clare heeft ervoor gekozen te schrijven vanuit een personaal perspectief: je weet wat de hoofdpersoon ziet, denkt en voelt. Het voordeel hiervan is dat je je in meerdere personages kunt inleven. In dit geval zijn de hoofdpersonages Tessa Gray en Will Herondale. Een nadeel is dat je het gevoel hebt verder van de personages af te staan. Als het vanuit een ik-figuur wordt geschreven, word je bijna zelf het personage. Nu bekijk je ze toch van buitenaf. Toch wist Cassandra Clare te boeien. De personages zijn mysterieus en interessant.

Ieder hoofdstuk heeft een titel die past bij het hoofdstuk en dat is leuk. De meeste boeken hebben tegenwoordig alleen een hoofdstuknummer. Cassandra Clare heeft echt over de titels van haar hoofdstukken nagedacht. De hoofdstukken zijn wel erg lang en houden niet altijd de aandacht vast. Ieder hoofdstuk begon ook met een gedichtje. Aan het eind van het boek staat nog uitgelegd waarom de gedichtjes zijn gekozen, maar ik sloeg ze op een gegeven moment over. Het had voor mij geen toegevoegde waarde.

En nu?

Mag ik door? Kan ik door? Ik moet door in deel twee!

Natasha's oordeel:

6e5de008e67ddda100f12fb9e883287b.png



Reacties op: Lees Mee Met Mij - De IJzeren Engel

Meer informatie

Gerelateerd