Let's Talk: De Bijzondere Woorden Van Gioia

op 07 mei 2019 door

In april verscheen het boek De Bijzondere Woorden Van Gioia, geschreven door de Italiaanse auteur Enrico Galiano. Dat een Italiaanse young adult hit naar het Nederlands wordt vertaald terwijl er nog geen Engelse vertaling van is, zie je eigenlijk nooit. Laurie en Maartje werden hierdoor nieuwsgierig en lazen dit bijzondere boek.

Over het boek

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?
De bijzondere woorden van Gioia is een origineel, overrompelend en geestig debuut van de jonge, megapopulaire docent Enrico Galiano. De bijzondere woorden van Gioia is dé hit in Italië met inmiddels meer dan 50.000 verkochte exemplaren.
Enrico Galiano (1977) is docent op een middelbare school in Noord-Italië. Hij zette de Facebookpagina Cose da prof (Lerarenzaken) op, met meer dan tien miljoen views. Voor scholieren organiseerde hij poëzieflashmobs voor en door jongeren. In 2015 stond hij op de lijst van populairste auteurs in Italië. ‘Een verhaal dat je in één adem uitleest.’ settelibri.it

Cover en achterflap

"Het eerste wat opvalt is de prachtige cover. Wat een mooi meisje en wat een sprekende ogen", zegt Maartje. "Ik ben niet zo'n fan van boeken met mensen erop, maar deze cover trekt me direct." Laurie let nooit op de cover, dus kan daar niet op inhaken. "De achterflap trok mij dan weer aan, want waar zou dit boek over gaan? Ik zag dit boek in een 'boeken waar ik naar uitkijk in april' lijstje van een andere blogger en ik werd direct nieuwsgierig."

Schrijfstijl

"Aangezien dit het eerste boek van Enrico Galiano is dat ik lees, wist ik niet wat ik van zijn schrijfstijl moest verwachten", zegt Laurie. De schrijfstijl verraste haar, want Galiano schrijft in de derde persoon. "Zoiets zie je tegenwoordig weinig meer in young adult, de laatste keer was volgens mij in de boeken van Marissa Meyer. Dit is dus erg verfrissend. Hierdoor komt het verhaal misschien nog beter binnen." Deze schrijfstijl paste volgens Laurie dan ook zeer goed bij dit boek. "En wat die Italiaanse website zegt, dat je dit verhaal in één adem uitleest, klopte voor mij en de schrijfstijl speelt daar een belangrijke rol in."

"Ik vond het filosofische, bijna poëtische van het boek er mooi", zegt Maartje. "De zinnen waren niet te lang, de hoofdstukken lekker kort, je vliegt door het boek heen." 

De bijzondere woorden

Hoofdpersoon Gioia heeft een schriftje waarin ze allemaal bijzondere woorden en zinnen opschrijft die ze hoort of ergens tegenkomt. Laurie kende heel veel woorden niet. "De woorden die worden uitgelegd in het verhaal kende ik niet allemaal. Ze worden niet aangedikt, maar ze zijn juist op een hele mooie manier in het verhaal verweven. Als je niet goed oplet zie je ze waarschijnlijk over het hoofd. Ik vind dit knap gedaan, want zoiets kan ook flink mis gaan. Enrico Galiano heeft de woorden en zinnen op zo'n manier verweven met het plot dat het heel natuurlijk aanvoelt." Maartje is het met Laurie eens: "Het toevoegen van woorden met een uitleg kan heel onnatuurlijk of overdreven aanvoelen, in dit boek was dat niet zo. De woorden voegden echt iets toe en ik kreeg zin om ook naar dit soort woorden op zoek te gaan. Gelukkig staan de woorden achterin nog een keer bij elkaar. Sommige zijn echt prachtig: komorebi (Japans), het speciale lichteffect dat zich voordoet wanneer de zon wordt gefilterd door de bladeren van de bomen, yakamoz (Turks), de weerspiegeling van de maan op het water, of cafuné (Portugees), teder met je vingers door het haar van je geliefde gaan."

Personages

Volgens Laurie zijn Gioia en Lo personages waar je meer van wilt weten. "beiden hebben iets over zich wat je nieuwsgierig maakt, maar wat je ook een beetje medelijden met ze laat krijgen. Vooral Gioia zie je groeien. Ik hoop alleen dat het met beide hoofdpersonages beter gaat, want ze hebben het niet makkelijk. De thuissituatie van Gioia is best schrijnend te noemen."

"Ik vond de personages goed beschreven," zegt Maartje. "Je kijkt echt met ze mee en bent geen alwetende schrijver, hierdoor leer je steeds een stukje meer en ga je langzaam zien dat er dingen zijn die niet helemaal kloppen. Dit maakt het verhaal spannend/ interessant en de personages levensecht."

Thema's

Enrico Galiano snijdt in De Bijzondere Woorden van Gioia een paar belangrijke thema's aan. Laurie haalt daar onder andere eenzaamheid, pesten en psychische problematiek uit. "Je merkt dat Gioia hartstikke eenzaam is, want waarom heeft ze anders een denkbeeldige vriendin? Op school wordt ze gepest omdat ze 'anders' is en daar leidt ze onder. Lo heeft een hele hoop problemen waar ik niet heel veel over kan zeggen omwille van spoilers, maar deze problemen zijn wel psychisch."

Maartje geeft aan veel waardering te hebben voor de manier waarop Enrico Galiano psychische problemen en stoornissen beschrijft. Zij vindt dit geloofwaardig en met respect gedaan. "In het nawoord zegt Enrico Galiano dat hij in zijn leven als leraar vaak kinderen tegenkomt die door de thuissituatie in de verdrukking komen, dit heeft hij in zijn boek heel mooi laten zien. Een ander thema in het boek is opgroeien en hoe lastig dat kan zijn. Al de verschillende problemen en keuzes die je tegenkomt maken het leven van een jong volwassene niet gemakkelijk. Toch moet je je weg hierin vinden en daarbij kan het heel belangrijk zijn dat je hulp vraagt en krijgt van anderen. De filosofie leraar en de eigenaresse van de kroeg zijn voorbeelden van mensen die er zijn om op terug te vallen."

Plot

Het plot is opgedeeld in drie delen waarin een flink aantal korte hoofdstukken zitten. Alle drie de delen hebben betrekking op een gebeurtenis uit het verhaal en alle drie beginnen ze met zo'n bijzonder woord of bijzondere zin. "Het is geen groot uitgedacht plot, maar een klein verhaal" zegt Laurie. "Natuurlijk speelt het verhaal een rol, maar ik denk dat de karakterontwikkeling nog een veel belangrijkere rol speelt. Vaak ben ik niet zo van de boeken die om karakterontwikkeling draaien, maar De Bijzondere Woorden Van Gioia verraste me absoluut. Het verhaal leest moeiteloos weg en je wilt ook doorlezen, want je wilt weten hoe het de personages verder vergaat."

Maartje: "Omdat je de wereld alleen ziet via de blik van Gioia blijft veel lang onduidelijk. Hier draait het plot volgens mij ook om: wat is waar en wat niet? Hierdoor bleef het boek boeien, ondanks het 'kleine' van het verhaal, zoals Laurie al aangeeft.

Oordeel

"De Bijzondere Woorden Van Gioia is voor mij tot nu toe de verrassing van 2019. Het zit goed in elkaar en ik had eerlijk gezegd een beetje twijfelachtige gevoelens voor ik hieraan begon, maar ik ben oprecht verrast. De karakterontwikkeling gaat heel subtiel en de bijzondere woorden en zinnen heeft de auteur op een hele subtiele manier met het plot verweven. Dat is toch een knap staaltje vakwerk, want niet iedereen kan dit." Laurie is dus vrij duidelijk: een 9,5 voor De Bijzondere Woorden Van Gioia van Enrico Galiano. "Deze Italiaanse hit gaat het vast ook goed doen in Nederland. En het einde snoepte er een half puntje vanaf, want het liet me wat geïrriteerd achter. Ik wilde nog net iets meer."

"Ik geef het boek een 8,5", zegt Maartje. "Ik vond het verhaal heel mooi en leefde echt mee met de personages. Wat ik precies miste kan ik niet benoemen, maar ik kan er geen tien van maken. En van mij had het einde van het boek een hoofdstuk eerder mogen komen. O ja, en geef mij zo'n docent!"

De Bijzondere Woorden Van Gioia krijgt van ons dus een 9!

Staat De Bijzondere Woorden Van Gioia al op jouw TBR voor deze zomer?Reacties op: Let's Talk: De Bijzondere Woorden Van Gioia

Meer informatie