Let's Talk: Dit Is Allemaal Waar

op 08 juli 2018 door

Fien, Merel en Elke lazen 'Dit is allemaal waar' van Lygia Day Peñaflor, een boek over een boek! Drie meiden: Miri, Penny en Soleil zijn helemaal geobsedeerd met het boek 'Onderstroom' en de auteur Fatima, die het geschreven heeft. Ze komen er echter achter dat Fatima hen gebruikt heeft voor haar nieuwe boek, waar verhalen aan het licht komen die ze liever voor zichzelf hadden gehouden...

Boeken over boeken over boeken

Merel: Phoe, wat was dit een apart en origineel boek, zeg. Een boek, over een boek, over een boek. Soms was ik wel even verward en moest ik stukjes teruglezen, omdat er ook filosofische en religieuze passages in het boek zitten en de schrijfstijl soms wat gecompliceerd is, met meerdere lagen. Dat was dan ook wel weer heel origineel, het hele boek werd geschreven vanuit interviews, e-mails en berichtjes. Ik ben er echter nog niet helemaal uit wat ik daarvan vond. Wat vonden jullie?

Fien: Ik vond het geweldig! Ik had niet echt hoge verwachtingen van het boek en ben er dan ook met een open geest aan begonnen, maar wat was ik aangenaam verrast! Het deed me zelfs een beetje denken aan Illuminae, dat verhaal is ook opgebouwd uit allemaal verschillende fragmenten zoals bijvoorbeeld geluidsopnames, camerabeelden,... Het is een heel aparte manier om een verhaal te vertellen, maar ik ben er fan van! Ik had nooit verwacht dat al die aparte stukjes echt zoals een boek zouden aanvoelen, ik zou toch nooit kunnen meeleven met de personages als ik hun gedachten niet ken? Maar ik miste helemaal niets, al na de eerste 15 pagina's was mijn nieuwsgierigheid gewekt en moest ik gewoon verder lezen!

Elke: Net als de anderen vond ik dit een bijzonder en geweldig boek. Ik had weinig verwachtingen, omdat ik geen idee had hoe het zou worden vormgegeven. De diverse manieren van vertellen - het boek van Fatima, de interviews en de echte gebeurtenissen - waren super interessant. Ook speelt het boek op een intrigerende en verfrissende manier met perspectief op wat er nou eigenlijk goed of slecht is? Wanneer heb je een goed moreel kompas? En wie zit er nou eigenlijk echt fout? Het blijft ook redelijk open, ook al weet je de 'plottwist' al snel te ontdekken, maar desalniettemin is het een boek dat meer gericht is op morele vraagstukken dan op spanning, en dat is heel erg interessant en verfrissend voor een YA! 

Het oordeel

Merel: Dit boek heeft me van mijn stuk gebracht, en na een paar uur laten bezinken (ja, echt!) vond ik het enorm origineel op een positieve manier. Het heeft meerdere lagen, is gecompliceerd en de karakterontwikkeling is sterk. Ik ga het denk ik nog een keer lezen om het voor mezelf af te sluiten. Helaas zag ik de 'plottwist' van mijlenver aankomen, wat voor mij toch voor wat aftrek zorgt. Ik ga voor een 7,8! 

Fien: Net als Merel was ik ook erg onder de indruk van Dit is allemaal waar. Het is echt heel bijzonder hoe al die stukjes, die op het eerste zicht helemaal niets met elkaar te maken hebben, toch één groot geheel vormen en zo'n sterk verhaal kunnen vertellen. De 'plottwist' was voor mij ook wat voorspelbaar, maar dat vond ik niet zo erg. Op het einde bleef ik wel met enkele vragen zitten waar ik graag een antwoord op had gehad, maar desondanks krijgt het boek een 8,5 van mij.

Elke: Ik vond Dit is allemaal waar echt een verademing na alle fantasy-YA die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Het bevat intrigerende vragen over wat goed en slecht is, drie compleet verschillende perspectieven op een vreselijke situatie, en het laat een groot impact achter op jou als lezer: want wie zit er nou eigenlijk écht fout? Fatima? Jonah? Miri? Soleil en Penny? Dit is allemaal waar speelt ontzettend goed op jouw conflicten en hoe je over verschillende situaties zou denken - en dat is moeilijker dan je denkt wanneer je begint met lezen. Je oordeel heb je meestal al klaar, maar hoe dieper je het boek induikt, hoe moeilijker het wordt om een definitief oordeel te vellen over de personages. Wel kon het realisme rondom de personages - het was soms wel héél erg stereotypisch tienerachtig - wat beter. Toch was dit echt een steengoede YA en daarom geef ik het ook een 8,7

Wat vonden jullie van Dit Is Allemaal Waar? En ga je hem nog lezen, waarom wel/niet?Reacties op: Let's Talk: Dit Is Allemaal Waar

Meer informatie

Gerelateerd

Over