Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's Talk... met Anouk!

op 23 november 2018 door

Let's talk... leden van de YA-club! is een nieuwe artikelenreeks waarbij jullie iedere week één van onze clubleden beter kunnen leren kennen. We laten jullie weten wat onze favoriete boeken zijn, op welke YA-personages we stiekem verliefd zijn en nog veel meer! 

Wat een leuke Q&A! Ik ben Anouk en ik ben 33. Ik leef intussen zo'n beetje mijn hele leven tussen de boeken. Ik ben bedrijfsleider en YA-/kinderboekenspecialist bij Bek Boeken. Voor deze prachtige boekhandel koop ik het assortiment in: het leukste gedeelte van mijn baan. Daarnaast ben ik ook blogger en heb ik een eigen recensiewebsite. Die is momenteel onder constructie, dus ik ben hard bezig die van leuke teksten te voorzien. De Hebban YA Club zorgt er nu al voor dat ik mijn leestempo heb opgeschroefd, waardoor ik deze maand al een heleboel goede boeken heb afgetikt - veel meer dan die leessleur van de laatste tijd! Ik woon in Den Bosch, en ik heb een masters in kinderpsychologie en literatuurwetenschappen. Ook schrijf ik zelf erg graag verhalen: dat doe ik al sinds ik klein was.

Sommige boeken bevatten een krachtige boodschap. Welk boek zou iedereen moeten lezen en waarom?

Oh, dit is zo moeilijk. Ik ben er dol op Ready Player One van Ernest Cline aan te raden. Het spreekt iedereen aan: jongens, meiden, volwassenen, tieners, vlotte lezers en moeilijke lezers. Er zitten een heleboel goede boodschappen in voor de doelgroep over identiteit, maatschappelijke verantwoordelijkheid en vriendschap. Maar ik zit ook te denken aan Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie. Ik las dit boek en het opende mijn ogen voor zoveel micro-racisme, waarvan we vaak niet eens beseffen wat we doen. Ik ben er veel bewuster door gaan leven.

Wat is je favoriete boek aller tijden?

Ik denk niet dat ik het bij één kan houden, maar ik kan er ook geen 25 opnoemen (dat kan ik wel, maar dat is de bedoeling niet!). Ik ben dol op The Winter Rose van Jennifer Donnelly, ik herlees het gewoonlijk eens per jaar. Maar ook Woeste Hoogten van Emily Bronte is fantastisch: niet voor niets een klassieker. Ik ben dol op het drama en vooral het feit dat de hoofdpersonen verre van perfect zijn. 

Van welke auteur koop je sowieso alle boeken? Soms zelfs zonder te lezen waarover het boek gaat…

Sarah J. Maas - ik vind haar zo'n goede schrijfster! Maar ook Leigh BardugoBrandon Sanderson en Patrick Rothfuss (als hij ooit nog eens een boek gaat schrijven).

Er zijn van die boeken die je gewoon moet kopen omwille van de prachtige cover. Wat was voor jou een instant buy en wat is je favoriete cover?

Ik vond de cover van Passenger van Alexandra Bracken prachtig, maar het verhaal sprak me niet zo aan. Ik heb het toch gekocht, gebaseerd op hoe mooi ik het vond. Helaas viel het verhaal inderdaad tegen.

Ook vind ik de Blossom Books covers van de Iskari-boeken fantastisch: echt ouderwetse epische fantasy maar dan in een een moderner jasje. Ik hou van kleurrijke covers, want ook Tahereh Mafi's Verdermeer en Welkwoud hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me. 

Welk boek vond je helemaal niet leuk? Waarom niet?

Er zullen vast weinig mensen zijn die het met eens zijn, maar ik vind Divergent van Veronica Roth helemaal niks aan. De manier waarop de samenleving is opgebouwd is in de praktijk zó onhoudbaar (er zitten zoveel haken en ogen aan die mensen in het echt niet zouden accepteren) dat ik echt niet in het verhaal kom. Ik vond Carve the Mark veel beter in elkaar steken qua maatschappij. Ook vind ik de Edelsteen-trilogie van Kerstin Gier niks omdat ik echt een hekel aan de hoofdpersoon heb. Ze verandert elke vijf minuten van gedachten gebaseerd op of de mannelijke hoofdrolspeler haar aandacht geeft of niet - ze is een verschrikkelijk rolmodel. Dat terwijl ik juist heel dol ben op haar Silber-trilogie.

Welk YA-personage ben jij stiekem aan het daten?

Azriel van de ACOTAR-serie van Sarah J. Maas. Ik hoop dat hij een grotere rol gaat spelen in de nieuwe trilogie rondom Nesta. Maar ik ben geen trouwe dater... Zo zou ik ook geen nee zeggen tegen Nic uit Gemina van Amie Kaufman en Jay Kristoff, of Fenrys uit de Throne of Glass serie. Ik heb vaak de gewoonte voor een bijpersonage te vallen waar ik meer over zou willen weten. 

Wat is je favoriete leesplekje?

Ik lees graag in het openbaar vervoer, dan kan ik ongestoord aan één stuk door lezen. Thuis zit ik altijd in mijn schommelstoel - met een dekentje, mok thee en mijn voeten op de poef. Zo kan ik ook rustig een aantal uren doorbrengen. 

Welk boek staat al het langst op je TBR? Is er een speciale reden waarom je het nog steeds niet gelezen hebt?

Ik heb een absurd grote TBR. Van klassiekers waar ik ooit nog eens aan toe ga komen tot leesexemplaren van werk en boeken die ik zelf heb gekocht die in de vergetelheid zijn geraakt. Ik denk dat ik Silo van Hugh Howey als een van de oudste exemplaren heb staan. Het is zo'n boek waarvan ik me altijd voorneem erin te beginnen, maar dan winnen nieuwe boeken het toch weer. En dat terwijl ik uit betrouwbare bron heb dat het echt een leuk boek is!

Als je nu meteen één boek zou mogen kopen, welk zou dat dan zijn?

Er zijn hele prachtige geillustreerde boeken uit van verschillende sprookjes met interactieve elementen, die zou ik héél graag willen hebben. 

Heb je een favoriete quote? (Hoeft niet per se uit een boek te komen, kan ook gewoon over boeken of lezen gaan.)

Deze quote van G.K. Chesterton vind ik zo mooi dat ik hem zelfs in mijn (bookish) tatoeage heb verwerkt:

"Fairy tales do not tell children the dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children that dragons can be killed."


Dat was dus interview nummer drie. Als je nog vragen hebt aan Anouk, stel ze dan vooral! Volgende week is het de beurt aan Fien!



Reacties op: Let's Talk... met Anouk!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ernest Cline

Ernest Cline

Ernest Cline (1972) groeide op in Ohio, VS. Hij verwierf enige bekendheid als wo...

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria, 1977) is de auteur van drie bekroonde romans:...

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid v...

Emily Brontë

Emily Brontë

De Britse Emily Brontë (1818-1848) was de middelste van de drie Brontë...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson groeide op in Lincoln, Nebraska. Hij studeerde en doceerde cre...