Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's Talk... met Elke!

op 18 januari 2019 door

Let's talk... leden van de YA-club! is een nieuwe artikelenreeks waarbij jullie iedere week één van onze clubleden beter kunnen leren kennen. We laten jullie weten wat onze favoriete boeken zijn, op welke YA-personages we stiekem verliefd zijn en nog veel meer!

Hoi allemaal! Ik ben Elke (maar dat wisten jullie door de titel gelezen te hebben), eenentwintig jaar oud en een boekennerd. Ik woon momenteel eventjes weer bij mijn ouders nu mijn semester in Oxford erop zit, maar binnenkort ga ik weer naar Leiden om mijn studie Literatuurwetenschap af te ronden. Ik zit momenteel in het vierde jaar van mijn studie en moet dus eigenlijk alleen nog mijn scriptie schrijven. Ik hou dus enorm veel van boeken, maar ook van films en series. Ook ga ik graag naar de bioscoop om een filmpje te pakken, en ik leef echt voor uiteten gaan. Japans eten is écht mijn favoriet! Terug naar boeken: ik werd verliefd op Young Adult door Twilight. Maar... met een vreemde omweg, laten we het zo maar zeggen. Ik was namelijk halverwege Eclips toen ik me realiseerde dat ik niet het eerste deel aan het lezen was...

Sommige boeken bevatten een krachtige boodschap. Welk boek zou iedereen moeten lezen en waarom?

Dit is best een moeilijke vraag omdat er tegenwoordig enorm veel Young Adult-boeken zijn met een belangrijke boodschap. Aangezien mijn beste vriendin Merel al heeft gekozen voor Allesbehalve Oké, kies ik voor The Hate U Give van Angie Thomas. Dit omdat het belangrijk is om jezelf in de schoenen van iemand anders te verplaatsen, zeker nu er nog steeds zoveel intolerantie, racisme en ongelijkheid in de wereld heerst. The Hate U Give toont je de gruwelijke realiteit die veel zwarte jongeren nu nog meemaken, en die wij niet mogen accepteren.

 

Wat is je favoriete boek aller tijden?

Eigenlijk is deze vraag een soort van blasphemy. Want tja, wie vraagt er nu aan een lezer wat zijn / haar favoriete boek is? Dat is eigenlijk gewoon oneerlijk. Maar ja, ik zal toch proberen om een favoriet te kiezen. Het boek dat nu meteen in me opkomt is natuurlijk Harry Potter and the Philosopher's Stone maar dit is niet mijn favoriete Harry Potter-boek. Kortom: ik kan geen favoriet kiezen omdat ik meerdere favorieten heb. Dus hier zijn ze: Harry Potter and the Deathly HallowsVampire AcademyDaughter of Smoke and Bone, Clockwork Prince, Eragon, The Lord of the Rings: Return of the King, et cetera, et cetera...

 

Van welke auteur koop je sowieso alle boeken? Soms zelfs zonder te lezen waarover het boek gaat…

Ik ben super kritisch, dus ik koop nóóit een boek van een van mijn favoriete auteurs zonder de blurb te lezen. Dat vind ik enorm gevaarlijk, omdat het ook een boek kan zijn dat me helemaal niet ligt. Kijk de nieuwe boeken van J.K. Rowling bijvoorbeeld: echt niet mijn ding, terwijl ze wel een van mijn favoriete schrijfsters is. Dus mijn favorieten zijn: J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling, Richelle Mead, Laini Taylor, Cassandra Clare, Sarah J. Maas en Victoria Aveyard. Ik moet wel toegeven dat bijna alles van J.R.R. Tolkien een insta-buy is.

Er zijn zo van die boeken die je gewoon moet kopen omwille van de prachtige cover. Wat was voor jou een instant buy en wat is je favoriete cover?

Dat is een interessante vraag! Ik denk dat het toch wel Vrees Me van Tahereh Mafi was. Ik was echt vijftien toen ik dat boek ontdekte, en toen ik erachter kwam dat ze een bezoekje zou brengen aan Nederland. Toen zag ik de cover en was ik verliefd. De beslissing om naar de meet-en-greet te gaan én het boek aan te schaffen werd dus gemakkelijk genomen. 

 

Welk boek vond je helemaal niet leuk? Waarom niet?

Ik vond Delirium Amoris van Lauren Oliver echt ontzettend saai. Ik kwam niet verder dan 100 pagina's, dus daarna ben ik ook gewoon gestopt. Het pakte me echt totaal niet. Dan is er nog Hazelwoud, een boek dat me wél pakte maar gewoon zo teleurstellend was. De hoofdpersoon was echt niet om te harden én het verhaal ging alle kanten op. Kortom: niet mijn ding. Honorable mentions: Did I Mention I Love YouDrOmEn, Dans van Schaduwen, Eerste Leven, et cetera. Bij mij is het bijna altijd een kwestie van 'niet zo mijn ding'. En dat heb ik... best vaak. Nog een aparte: Vrees Me vond ik eerst geweldig, maar nu ik wat ouder ben, vind ik de boeken helemaal niet meer zo sterk. Tja, meningen veranderen!

 

Welk YA-personage ben jij stiekem aan het daten?

Dimitri uit Vampire Academy natuurlijk. Al jáááren. Maar toen kwam ineens Rhysand aanzetten en toen was het wel lastig om dat geheim te houden ;).

 

Wat is je favoriete leesplekje?

Het liefst lees ik in de trein, maar aangezien ik nu al eventjes thuis zit kan dat natuurlijk niet. Ik lees nu vaak in mijn favoriete hoekje op de bank. Het liefste krul ik dan op tot een balletje met een dekentje, een goede kop thee en een goed boek. Of ja, of dat boek dan goed is moeten we nog zien.

 

Welk boek staat al het langst op je TBR? Is er een speciale reden waarom je het nog steeds niet gelezen hebt?

Ik denk dat het niet per se gaat om één boek, maar een alomvattende uitspraak: klassiekers. Ik stel al jaren bepaalde klassiekers uit. Denk aan Anne KareninaWar and PeaceFar From the Maddening Crowd, et cetera. Als het dan gaat om YA-boeken zou ik zeggen Throne of Glass van Sarah J. Maas. Ik stelde A Court of Thorns and Roses ook ontzettend lang uit, puur omdat ik bang was dat ik de boeken niet goed zou vinden. Hetzelfde gebeurt nu eigenlijk bij de Throne of Glass-boeken.

 

Als je nu meteen één boek zou mogen kopen, welke zou dat dan zijn?

Chilrden of Virtue and Vengeance van Tomi Adeyemi. Maar ja, dat is wel lastig: een boek kopen dat nog niet uit is. Ik kijk gewoon zó erg uit naar het vervolg, omdat ik het eerste deel zo goed vond. Er zijn nog wel meer boeken die ik op zou kunnen noemen, maar sommigen heb ik al gepre-ordered (et cetera). Maar dan koop ik hem natuurlijk wel in het Nederlands!

 

Heb je een favoriete quote? (Hoeft niet per se uit een boek te komen, kan ook gewoon over boeken of lezen gaan.)

"It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities."

Harry Potter and the Chamber of Secrets

“What's the point of having a voice if you're gonna be silent in those moments you shouldn't be?” 

The Hate U Give

Door welk boek werden jullie verliefd op Young Adult? Was het ook Twilight? Daar ben ik toch wel benieuwd naar! Als jullie nog meer vragen voor me hebben; stel ze vooral in de comments hieronder. 



Reacties op: Let's Talk... met Elke!

Meer informatie

Gerelateerd