Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let’s Talk... met Iris!

op 14 december 2018 door

Let's talk... leden van de YA-club! is een nieuwe artikelenreeks waarbij jullie iedere week één van onze clubleden beter kunnen leren kennen. We laten jullie weten wat onze favoriete boeken zijn, op welke YA-personages we stiekem verliefd zijn en nog veel meer!

Hoi iedereen! Ik ben Iris, maar dat weten jullie misschien al. Ik zit sinds het prille begin al bij de Hebban Young Adult Club en ik ben er nog steeds met veel plezier onderdeel van. Toen ik begon met de club zat ik net in de vierde klas, maar inmiddels zit ik in het eerste jaar van mijn opleiding. Ik studeer Europese Talen en Culturen aan de Universiteit van Groningen. Daar studeer ik Frans, Duits en Europese literatuur en cultuur. Naast lezen en talen vind ik het ook heel leuk om met muziek bezig te zijn en met vrienden af te spreken. 

Sommige boeken bevatten een krachtige boodschap. Welk boek zou iedereen moeten lezen en waarom?

The Hate U Give van Angie Thomas. Dit boek is simpelweg fantastisch. Het gaat over racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten en het laat je beseffen wat er op dit moment gaande is in de wereld. Racisme is niet een fenomeen dat alleen gaande is in de VS, maar ook in Nederland en nog veel meer landen en Thomas heeft dit fenomeen heel goed met haar boek over weten te brengen op de lezer. Ze laat je de woede en de pijn van de “zwarte” mensen voelen, waardoor je het besef krijgt dat wat er in het boek gebeurt niet goed is en dat dat ook in de realiteit gebeurt.

 

Wat is je favoriete boek aller tijden?

Ik heb eigenlijk geen favoriet boek aller tijden, om het zo maar even te zeggen. Er zijn boeken die heel veel voor mij betekent hebben en waar ik nog steeds een enorme fan van ben. Stad van Beenderen van Cassandra Clare is daar een voorbeeld van. Dit is het boek dat mij heeft aangezet tot het lezen van YA-boeken, waardoor het altijd een speciaal boek voor mij zal blijven. Daarnaast vond ik De Boekendief ook heel mooi en inspirerend en het zou zeker kans kunnen maken om mijn favoriete boek aller tijden te zijn.

 

Van welke auteur koop je sowieso alle boeken? Soms zelfs zonder te lezen waarover het boek gaat…

Sarah J. Maas is queen! Ik heb nog niet zo heel veel boeken van haar gelezen (2 van de Een hof van doorns en rozen – serie en 2 van de Glazen Troon – serie), maar ik ben echt een beetje verslaafd aan haar schrijfstijl en haar werelden. Hierdoor zijn de boeken van Sarah J. Maas gewoon een auto-buy. Ze creëert in allebei de series werelden die zo goed doordacht zijn en die heel handig zijn om even te ontsnappen aan de werkelijkheid.

 

Er zijn zo van die boeken die je gewoon moet kopen omwille van de prachtige cover. Wat was voor jou een instant buy en wat is je favoriete cover?

Het boek dat voor mij een instant buy was, is ook gelijk het boek met mijn favoriete cover en dan heb ik het over Zenith van Sasha Alsberg en Lindsay Cummings. Ik ben begonnen met het kijken van booktube door het kanaal van Sasha Alsberg: Abookutopia. Op het moment dat ik begon met Stad van Beenderen was zij ook helemaal geobsedeerd met de serie. Hierdoor hadden we iets gemeen en heb ik haar een beetje als mijn grote voorbeeld gezien. Dat is misschien ook waarom ik op een gegeven moment zo veel ben gaan lezen (afgezien van afgelopen jaar… oeps…). Dit alles is de reden waarom Zenith eigenlijk een instant buy is geweest. Bovendien, die cover is gewoon beeldschoon.

 

Welk boek vond je helemaal niet leuk? Waarom niet?

Er zijn eigenlijk een paar boeken die ik echt niet leuk vond en dat zijn eigenlijk vrijwel alle boeken in de vrees me – serie van Tahereh Mafi. Ik heb het ook wel eens eerder gezegd, maar ik had gewoon niks met deze serie. Het eerste boek ging nog wel, want ik shipte Juliette met Adam, maar daarna werd de verhaallijn naar mijn mening steeds slechter en slechter.

 

Welk YA-personage ben jij stiekem aan het daten?

Jace Herondale, duh. Maar nu sluit ik Rhysand buiten en dat wil ik eigenlijk niet, want het is Rhysand… Daarnaast begin ik waarschijnlijk heel binnenkort ook aan De Helse Creaties dus zal ik Jem en Will wel aan het lijstje toe moeten voegen.

 

Wat is je favoriete leesplekje?

Mijn bed, want daar is het warm en het is winter en het is koud, dus kies ik voor mijn bed. Ik vind de bus trouwens ook een hele fijne plek om te lezen, behalve als het spits is of als er een klas in de bus zit waarvan de leerlingen constant aan het gillen zijn.

 

Welk boek staat al het langst op je TBR? Is er een speciale reden waarom je het nog steeds niet gelezen hebt?

Under the dome van Stephen King staat al heel lang in mijn boekenkast. Volgens mij heb ik het boek drie jaar geleden voor kerst gekregen, maar heb ik het nog steeds niet gelezen. Er is niet echt een hele speciale reden waarom ik dit boek nog niet gelezen heb, maar ik ben gewoon een beetje geïntimideerd door het aantal bladzijden en de vele kleine letters.

 

Als je nu meteen één boek zou mogen kopen, welke zou dat dan zijn?

Ik zou gaan voor het eerste deel in de Mistborn-trilogie van Brandon Sanders. Ik weet niet precies waar het over gaat, maar op basis van wat recensies lijkt het mij een heel leuk boek. Meestal als ik een boek op mijn verlanglijstje zet, kijk ik niet echt naar de achterkant of waar het boek over gaat, omdat ik bang ben dat ik mezelf dan spoil. Meestal kijk ik naar de cover en de titel en scan ik door een aantal recensies voordat ik bepaal of ik het boek zou willen of niet. Daarnaast is Booktube ook heel goed voor mijn verlanglijstje.

 

Heb je een favoriete quote? (Hoeft niet per se uit een boek te komen, kan ook gewoon over boeken of lezen gaan.)

“All the stories are true”

Cassandra Clare, City of Bones



Reacties op: Let’s Talk... met Iris!

Meer informatie

Gerelateerd