Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's talk: The book eaters

op 06 november 2022 door

In de aanloop naar de donkere maanden van het jaar vliegen de spannende boeken ons om de oren. Tussen al die titels werden Maartje en Jenny nieuwsgierig naar het boek The book eaters van Sunyi Dean. Wat vonden we van dit boek? Je leest het in deze Let's talk.

Dit artikel is geschreven door Maartje en Jenny

Over het boek 

In de omgeving van Yorkshire woont in het geheim een groep mensen die hun honger stillen door boeken te eten en de inhoud van een boek onthouden na het eten ervan. Voor hen zijn thrillers een pittige snack en romans zijn heerlijk zoet. Zo kan het eten van een plattegrond hen helpen om bestemmingen te onthouden en worden stoute kinderen gestraft door droge, muffe bladzijden van een woordenboek te eten.

Devon maakt onderdeel uit van De Familie, een oude en teruggetrokken clan van Boeketers. Haar broers groeien op met boeken vol moed en avontuur, terwijl Devon (net als alle andere Boeketer vrouwen) opgroeit met een nauwkeurig samengesteld dieet van sprookjes en andere behoudende verhalen.

Maar het echte leven bestaat niet altijd uit rozengeur en maneschijn, wat Devon aan den lijve ondervindt als ze bevalt van een zoon die een zeldzame en meer donkere vorm van honger heeft; niet boeken, maar menselijke hersenen is waar hij naar hunkert.

 

Verwachtingen

Maartje: Eerlijk gezegd had ik geen verwachtingen. Ik kreeg het boek via een boekenbox en had er nog nooit van gehoord. Het idee van het eten van boeken om kennis te vergaren sprak me wel aan en de kaft vond ik ook mooi, dus ik had in ieder geval zin om het boek snel op te pakken. 

Jenny: Ook ik kreeg het boek via een boekenbox. Door de titel kon ik me lastig voorstellen waarom het beschreven wordt als een fantasy horror, maar de flaptekst maakte meer duidelijk en sprak me aan, zeker in de Halloween maand. Ook de kaft en omslag pasten daar goed bij. Mijn verwachting was vooral dat het een donker, spannend verhaal zou zijn. 

Personages

Maartje: Devon is de hoofdpersoon. Een jonge vrouw die altijd onder het juk van mannen geleefd heeft en nu eindelijk 'vrij' is. Zij vertelt ons langzaam haar levensverhaal terwijl ze tegelijkertijd op de vlucht is voor een speciale groep van boeketers. Ik vond Devon een mooi uitgewerkt en krachtig personage. Ze was een heel geloofwaardige hoofpersoon met goede en ook slechte eigenschappen. Ik heb echt het gevoel dat ik haar goed heb leren kennen. Omdat het boek alleen vanuit haar perspectief geschreven is leer je de andere personages iets minder kennen, maar ik heb me daar niet aan gestoord. Verder vond ik het mooi dat er zowel lesbische als aseksuele representaties in het verhaal zaten. 

Jenny: Je leest het boek vanuit hoofdpersoon Devon, een geharde vrouw die twijfelt aan de wereld waarin ze opgroeit. In het boek lees je afwisselend over haar jeugd en over haar huidige situatie, waarin ze op de vlucht is voor andere boeketers. Een aantal andere personages leer je iets beter kennen door de terugblikken naar het verleden, maar die kennis blijft aan de oppervlakte. Ik had haar broer Ramsey graag beter leren kennen om zo zijn beweegredenen te kunnen begrijpen, dit had het verhaal misschien nog net wat meer diepgang kunnen geven.

Schrijfstijl: 

Maartje: Ik vond het verhaal heel goed geschreven, zeker voor een debuut. De dubbele tijdlijn die aan het einde samenkomt was goed geschreven en maakte het verhaal extra interessant

Jenny: O wauw, klopt Maartje! Ik was alweer vergeten dat dit het debuut van Sunyi Dean was, dat maakt dat ik nog een beetje meer onder de indruk van dit boek ben. Het boek las fijn weg en nam me mee in de boeketer wereld. De tipjes van de sluier die bij ieder hoofdstuk worden gegeven, onthullen iedere keer net iets meer van de gebeurtenissen en beweegredenen die leiden tot het spannende einde.

Plot

Maartje: Het boek gaat meer over moederschap, vrouw zijn en de mensheid dan over de consequenties van het eten van boeken of het eten van iemands verstand. En geeft een fantasierijke twist aan vampierverhalen. Voor mij waren de reis van de personages en de innerlijke wereld van Devon het belangrijkste in dit boek. Het plot zat goed in elkaar en was zeker spannend, maar ik ben meer een karakterlezer en Sunyi Dean heeft me daarin echt overtuigd. De Bookeaters overlevering was ook erg interessant. Ze zijn wel echt een ander soort wezen dan de mens. 

Jenny: Ik heb in dit boek vooral genoten van de schets van de boeketer wereld, die vond ik echt goed beschreven. Kleine details die gaandeweg het boek benoemd worden, blijken later een verklaring te zijn voor handelingen van Devon en andere boeketers. Mooi ook dat die schets van de uitdagingen in de boeketer wereld gespiegeld kunnen worden aan huidige thema's in onze eigen wereld en je daarmee stof tot nadenken geven. Het eerste deel van het boek deed me een beetje denken aan een fantasy versie van The handmaid's tale.

Eindoordeel

Maartje: Ik heb genoten van het boek. Ik vond het origineel, goed geschreven en met een interessant plot. Ik gaf het boek daarom 4,75 sterren.

Jenny: Een boek waar ik van genoten heb, ik houd er van als ik meegenomen word naar een andere wereld, die zo goed omschreven is dat hij zomaar eens gewoon zou kunnen bestaan. Ik gaf het boek 4,5 sterren.

Wij beoordelen het boek met 4,6 sterren



Reacties op: Let's talk: The book eaters

Meer informatie

Gerelateerd

Over