Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezend leven #1

op 21 februari 2019 door

Elke lezer kent dit “probleem” wel: het leven. Hoe graag we ook de hele dag gedurende het hele jaar door zouden willen lezen hebben we als mensen ‘verplichtingen’ die we 'moeten' vervullen in ons leven. Denk aan school, werk, kinderen etc. Allemaal dingen die ons belemmeren in het lezen. Maar hoe zorgen wij er dan toch voor dat we zo veel mogelijk lezen? In deze nieuwe rubriek die zo af en toe op onze spot zal verschijnen, leggen leden van de YA club uit hoe wij deze struggle aanpakken.

Dit artikel is geschreven door Iris

Mijn leven

Op dit moment ben ik voornamelijk fulltime student. Ik studeer Europese Talen en Culturen met een specialisatie in twee vreemde talen. Dit houdt in dat ik niet heel veel op school hoef te zijn (alhoewel ik met mijn profielkeuzes wel het maximaal aantal contacturen van mijn opleiding heb), maar dat betekent wel dat ik een enorme berg aan huiswerk en deadlines krijg per week. Ik studeer in Groningen en reis elke dag met de bus vanuit Assen op en neer. Daarnaast probeer ik nog drie keer per week anderhalf uur in de sportschool te zijn. Bovendien ben ik een lid van de Hebban Young Adult club, onderhoud ik een Bookstagram-account en ben ik een eigen blog aan het opbouwen. Ten slotte ben ik nog op zoek naar een bijbaantje voor in de avonduren of in het weekend.

Mijn aanpak

Ik ben een persoon van de planningen, hoewel ik moet toegeven dat die het laatste half jaar niet zo goed hebben gewerkt, omdat ik een beetje in de knoop zat met mezelf en het in mijn familie een beetje een chaos was. Ik begin vaak zo ver mogelijk van tevoren met plannen om te voorkomen dat ik weer ga achterlopen. Meestal doe ik dit aan het begin van een semesterblok, dus om de acht weken, maar vaak verandert er dan weer iets of de docent heeft de planning voor het vak nog niet af en dan valt dat voornemen ook meteen weer in duigen. Op dit moment plan ik per week. Als eerste plan ik altijd mijn contacturen in, dus de uren dat ik op de universiteit aanwezig moet zijn. Daarna de uren wanneer ik wil gaan sporten en vervolgens plan ik studietijd in. Dit probeer ik altijd allemaal buiten de weekenden om te plannen zodat ik twee ‘vrije’ dagen heb voor Bookstagram, vrienden, familie en Hebban. Op dit moment loop ik een beetje achter in verband met planningen van school die verkeerd liepen, waardoor ik nu een groot deel van mijn weekend moet opofferen om alles weer bij te werken. In dat geval probeer ik doordeweeks nog zoveel mogelijk met Hebban bezig te zijn en is mijn Bookstagram-account vaak het grootste slachtoffer in mijn planning. Een ander probleem waar ik de afgelopen periode nog al eens mee te maken heb gekregen is uitstelgedrag, hoewel dat de afgelopen weken gelukkig weer iets beter gaat. Meestal deal ik daarmee door in mezelf de quote “It’s not over until I win” van de speech van Les Brown te herhalen, waardoor ik mezelf eigenlijk weer aan het werk krijg. Het herinnert mij eraan dat ik hard moet werken om iets te bereiken, waardoor ik weer wat doorzettingsvermogen krijg.

Tips

Hieronder volgen wat tips die ik gebruik om het maximaal aantal tijd per week te besteden aan het lezen.

Tip #1 Lezen in de bus

Ik reis ongeveer 50 minuten per dag. Als ik een zitplaats kan vinden, probeer ik altijd te lezen in de bus. Huiswerk doe ik wel thuis of in de bibliotheek, maar reistijd is leestijd. Dan doe ik mijn oortjes in; zet ik Spotify aan en begin ik te lezen. Vaak lees ik in deze 50 minuten nog ongeveer 40 bladzijden en dat zijn toch wel weer 40 bladzijden per dag.

Tip #2 reduceer TV-tijd

Ik probeer in mijn planning er altijd rekening mee te houden dat ik ’s avonds na het eten me niet meer goed kan concentreren op schoolwerk. Ik ben iemand die liever ’s ochtendsvroeg bezig is met school, hoewel dat anders is als ik onder enorme stress sta en de volgende dag een deadline heb die ik nog niet af heb. ’s Avonds kijk ik het liefst TV als er iets leuks op is. Volgens mij ben ik nog de enige van mijn leeftijd die dat doet, maar ik ben gewoon een enorm fan van programma’s als Temptation Island, The Voice of Holland en Wie is de Mol. Deze programma’s beginnen allemaal om 20:30. Om 18:30 kijk ik vaak nog even RTL Nieuws en RTL Boulevard, maar de programma’s die tussendoor komen interesseren me niet zo veel. Tijdens die programma’s lees ik.  Maandag-, dinsdag- en woensdagavond komt er voor mij vaak niet veel interessants op de televisie behalve het nieuws. Dan lees ik tot ’s avonds laat of ik ben bezig met Hebban.

Tip #3 lezen voor het slapen

Een tip die voor sommige mensen heel goed werkt en die ik ook zou willen volgen, maar me niet goed lukt. Ik ben een brildrager en ’s avonds houd ik er niet zo van om mijn bril op te doen, omdat ik dan gewoon mijn hoofd op mijn kussen wil leggen om TV te kijken, maar ik heb wel mijn bril nodig om een boek te lezen en geen hoofdpijn te krijgen of heel snel heel moe te worden. Als ik ’s avonds om 22:30 klaar ben met TV kijken, heb ik vaak geen zin meer om mijn bril en mijn boek uit mijn schooltas voor de volgende dag te pakken en nog even te gaan lezen.

Tip #4 maak vooraf foto’s

Dit is een tip die voor Bookstagram geldt. Voor mijn Bookstagram-account, mappedfiction, maak ik graag foto’s vooruit. Dat betekent dat ik op zondag mijn setje opbouw; een stuk of 8 verschillende foto’s maak; die bewerk en in een app klaarzet zodat ik die gedurende de daaropvolgende week online kan zetten. Als ik weet dat ik de zondag daarop geen foto’s kan maken, kijk ik eerst of ik op een andere dag foto’s kan maken en als dat niet lukt, maak ik foto’s voor twee weken en zet ik ze voor twee weken klaar.

Tip #5 check 's ochtends Bookstagram

Veel mensen raden het niet aan om 's ochtends meteen als je wakker wordt op social media te gaan, maar voor mij werkt het. Ik word meestal wakker om 6 uur 's ochtends en vaak hoef ik er niet uit tot een uur of 7. In dit uurtje zet ik soms een artikel voor onze spot online en check ik mijn social media, whatsapp berichtjes van vrienden en vooral Bookstagram. Ik zorg dat ik de foto's van andere accounts gezien heb en weer wat inspiratie opdoe voor mijn eigen foto's. Ik heb vaak kort contact met online-vrienden uit Los Angeles; doe mee aan giveaways; sla interessante rep searches op en kijk even naar de Instagram stories van anderen. De rest van de dag zit ik vrijwel niet op sociale media, behalve als ik via whatsapp wat dingen moet regelen met vrienden, familie of medestudenten of voor Hebban wat moet regelen op Facebook of Instagram.

Tip #6 wat past bij jou?

Een tip die echt veel te cliché, maar wel waar is. Als het gaat om het indelen van je tijd, moet je het zo dicht mogelijk bij jezelf houden anders houd je deze tijdindeling waarschijnlijk niet lang vol. Dat ik in de bus lees met keiharde muziek op, werkt voor mij, omdat ik dat kan, maar er zijn ook genoeg mensen die dit niet kunnen en voor hen zou deze tip niet gelden. Vind een manier om je tijd in te delen die bij jou past. Dat kan soms even duren, maar op het einde is het het geduld helemaal waard.

Hoe combineren jullie ‘leven’ met lezen? Hebben jullie nog tips voor onze Iris of pakken jullie het een beetje hetzelfde aan? Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Lezend leven #1

Meer informatie