Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Magisch of tragisch: Koning van het Sintelwoud

op 30 maart 2021 door

Begin maart verscheen bij Hamley Books de novelle Koning van het Sintelwoud, geschreven door Jen Minkman. De cover doet in ieder geval vermoeden dat het magisch wordt, maar vonden onze leden dat ook? Of vonden zij het verhaal eerder tragisch?  

Minca, Maartje, Danique en Nicole lazen het boek en vertellen hieronder wat zij van het verhaal vonden.

Inhoud

De tweelingzussen Vasilisa en Morana wonen diep in het bos vlak bij de rand van het mysterieuze Sintelwoud. Morana is voorbestemd om op haar zeventiende verjaardag te trouwen met de koning van het Sintelwoud. Vasilisa is bang voor dat moment, omdat ze dan haar zus voor altijd kwijt zal raken. Op de dag van het festival van Zwartzon wordt Vasilisa echter door magie het Sintelwoud ingelokt en ontspint zich een heel ander verhaal dan waar ze altijd in geloofd heeft. Want soms is de weg van de legende die jou verteld is niet het pad dat je moet volgen…

Ervaringen

Minca: Hoewel ik nog niet heel veel van Jen Minkman heb gelezen, wist ik zeker dat ik dit boek wilde lezen. Alleen de cover sprak me al aan en daarna de beschrijving ook. Ik kon de link naar het Russische sprookje maar niet loslaten en het deed me zelfs een beetje denken aan De Beer en de Nachtegaal. Toch is dit een heel wonderbaarlijk en eigen verhaal. Het draait om magie, oude verhalen en legendes en is ingevuld rondom het leven van twee zussen. Ondanks dat ze qua uiterlijk op elkaar lijken, zijn ze qua persoonlijkheid best wel verschillend. Het verhaal wordt kort en bondig geschreven, waardoor het allemaal vlot te lezen is. De hoofstukken zijn ook niet te lang en de schrijfstijl is zeer prettig. De reis die Vasilisa aflegt is betoverend. Ze maakt kennis met een aantal bovennatuurlijke wezens en er komen nog een aantal Russische folklore voorbij die zijn verweven in dit mooie sprookje. Na verloop van tijd vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Dit alles ontpopt in een mooi, magisch en bovennatuurlijk einde. Het boek krijgt van mij 4 sterren

Maartje: Jen Minkman heeft in dit dunne boekje een prachtige sprookjesachtige sfeer geschapen en niet alleen sprookjesachtig, maar ook tastbaar. Het is allemaal zo duidelijk dat je het zou kunnen tekenen (als je zou kunnen tekenen, wat ik niet kan). De wereld van Ruslan is heel duidelijk geïnspireerd op het Rusland van lang geleden. Het voelt, zoals Minca hierboven al aangaf, als dezelfde wereld als De beer en de nachtegaal. Het taalgebruik, de omgeving en de rituelen voelden Russisch en authentiek en toch was het een echt sprookje. Een liefdesverhaal, een verhaal over familiebanden, over een wonderlijke bovennatuurlijke wereld, over drang naar vrijheid en dat allemaal in 179 pagina's. Ik vind het knap! En de cover maakt het helemaal af. Ik gaf het boek 4 sterren, magisch dus (zowel figuurlijk als letterlijk in dit geval).

Danique: Ik heb enorm genoten van dit dunne boekje! Jen heeft het voor elkaar gekregen om een sprookje binnen 200 pagina's te kunnen vertellen en daarbij ook nog karakter diepgang te geven. De wereld is fantastisch beschreven waardoor je het idee hebt echt in Rusland te zijn bij Vasilisa en Morana. Waar gelijk complimenten voor mogen worden gegeven is dat de achtergrond van de personages heel goed wordt neergezet. De zussen worden goed beschreven in hoe hun verleden is wat hun toekomst zal zijn en de gedachten daarover. Tel dit op bij het feit dat het verhaal gelijk mysterieus en sprookjesachtig begint maakt het een heel sterk verhaal. De world building in het verhaal is heel goed, Jen schrijft op een manier waarop je de dingen voor je ziet gebeuren. Ondanks het sterke begin, vond ik de kern minder.Het werd op een gegeven moment verwarrend en dat zorgde ervoor dat het magische even wegviel en dat was jammer. Jen pakt dit daarna wel weer goed op waardoor het daarna zijn magie weer langzaam terugpakt. Sorscha was een personage dat ik erg sterk vond, ze nam het heft in eigen handen en zorgde voor een betere toekomst voor haar en haar kind. Zij had van mij wel wat meer in het verhaal mogen terugkeren. Als ik dan naar het einde kijk, is die erg sterk. Gaat het soms wat te makkelijk? Ja dat zeker, maar in dit magische verhaal voelde dat niet als verlies. Het einde was sterk en het verhaal kwam goed bij elkaar en voelde als een ware afsluiter.

Nicole: Jen heeft er een talent voor om direct vanaf de eerste zin een bijzondere sfeer neer te zetten die je moeiteloos het verhaal mee intrekt. Haar sprookjesachtige en beeldende manier van schrijven past perfect bij het soort verhaal. De mysterieuze koning van het Sintelwoud blijft een hele tijd mysterieus en al vanaf de eerste pagina is er een bepaalde spanning voelbaar die tot de laatste pagina voelbaar blijft. Ik wilde zo graag het geheim van het donkere woud ontdekken dat dat ervoor zorgde dat ik bleef lezen. De liefde tussen de tweelingzussen Vasilisa en Morana wordt op een mooie realistische manier beschreven en al snel wordt goed voelbaar dat er iets groots staat te gebeuren. Vasilisa wil haar zus niet kwijtraken en is bereid er alles voor te doen om dat tegen te houden. Op het moment dat ze haar zus gaat zoeken in het Sintelwoud, krijgt het verhaal een spannende en onverwachte wending en neemt Jen ons moeiteloos mee het magische woud in waar niets is wat het lijkt. De personages blijven oppervlakkig, maar dat past ook bij het soort verhaal. Op geen enkel moment kun je raden wat er precies aan de hand is en de manier hoe het plot in elkaar zit geweven, is origineel en absoluut onvoorspelbaar. ¨Weef je eigen verhaal¨ is de grote boodschap die in dit verhaal verborgen zit. Ik heb echt genoten van dit bijzondere sprookje met de prachtige cover en als ik al een minpunt zou moeten bedenken, is dat het veel te snel voorbij was. Het boek krijgt van mij 4 sterren.

Koning van het Sintelwoud kreeg gemiddeld van ons afgerond 4 sterren en dat betekent dat wij dit boek hebben ervaren als magisch!

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie bevindingen. Of ben je nog van plan om het boek te gaan lezen? Laat het ons vooral weten!



Reacties op: Magisch of tragisch: Koning van het Sintelwoud

Meer informatie

Gerelateerd