Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meg Rosoff: The Queen of Weird

op 11 mei 2016 door

Vanwege de Nederlandse verschijning van haar twee boeken, waaronder het young adult boek ‘Mij niet gezien’, was Meg Rosoff in Nederland. Afgelopen zondag 8 mei interviewde auteur Edward van de Vendel haar tijdens Jong Amsterdam Leest en ik was er bij! - Geschreven door Femke van de Griendt

Meg Rosoff ken je misschien van haar debuutroman ‘Hoe ik nu leef’ (2004) die meteen een internationale bestseller werd. In de jaren daarna schreef ze nog zeven boeken. Als kroon op haar werk krijgt ze voor haar gehele oeuvre de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze prijs wordt ook wel omschreven als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur.

In haar recent verschenen boek Mij niet gezien wordt de vriend van Mila’s vader, Matthew, vermist. Samen met haar vader Gale en een hond gaat Mila op zoek naar de verdwenen vriend – een soort roadtrip. ‘Dit boek gaat over ontdekking, het achterhalen van informatie en het ‘waarom’ van dingen,’ vertelt Meg Rosoff. Het schrijfproces is ook een ontdekking. Meg schrijft de verhaallijn niet van te voren uit, maar komt gedurende het schrijven meer te weten over het verhaal.

‘Hoewel hij niet de hoofdpersoon is, is het idee van dit boek gebaseerd op waarom Matthew verdween. Ik hoopte gedurende het schrijven erachter te komen waarom hij weg is gegaan.’ Als ze tijdens het schrijven van een kladversie tegen het einde nog niet wist waarom, begon ze aan een nieuwe versie in de hoop het eindelijk te ontdekken.

Een opmerkelijke liefde van Meg is die voor honden. In Jonathan gaat los, haar nieuwste boek dat tegelijkertijd met het young adult verhaal verscheen, komen twee honden voor, iets waarvan Meg vindt dat het wat toevoegt aan het verhaal. Edward van de Vendel verwacht dat vanuit het perspectief van een hond schrijven de volgende stap is. ‘Wie weet,’ antwoordt Meg Rosoff.

Momenteel schrijft ze – met moeite – het filmscript voor ‘Jonathan gaat los’. Volgens zou een serie ook goed bij het boek passen.
- ‘O, god, what’s next?
- ‘Er gebeurt veel, dat kunnen veel afleveringen worden!’
- ‘Kan jij het script schrijven?’ vraagt ze Edward, die lachend antwoord.

Edward vindt Jonathan gaat los een grappig boek: ‘Je lacht veel hardop’. Jonathan is een twintiger, heeft zijn eerste baan, eerste vriendin et cetera. Dat is ook geschikt voor young adults; het enige verschil met Mij niet gezien is de leeftijd van het hoofdpersonage.

Al haar boeken zijn grappig, toch? Dat is wel wat lezers van Meg beweren, evenals wat de recensenten schrijven. ‘In de beste recensie die iemand ooit schreef over één van mijn boeken – ik kan me niet eens meer herinneren welk boek het was – schreef de recensent: ‘Meg Rosoff is the Queen of Weird.’ Daar ben ik erg tevreden mee, want niemand wil ‘the Queen of Normal’ zijn.’

Dat beschrijft ook heel goed de sfeer van het evenement. Meg is heel enthousiast en het was daarom leuk en grappig om naar haar te luisteren. Ik ben nu nieuwsgierig naar haar boeken en ga snel beginnen met het lezen in mijn gesigneerde exemplaar van Mij niet gezien. Hopelijk is haar schrijfstijl net zo spontaan als ze praat!



Reacties op: Meg Rosoff: The Queen of Weird

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Meg Rosoff

Meg Rosoff

Meg Rosoff is een Amerikaanse schrijfster van young adult verhalen. Ze debuteerd...

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) heeft een omvangrijk oeuvre bestaande uit meer dan t...