Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn tijd in Oxford

op 12 december 2018 door

Zoals velen van jullie misschien wel gehoord hebben, ben ik eind september vertrokken naar Oxford. Wat ging ik daar doen? Ik was een van de gelukkige 'Visiting Students' (zoals dat mooi heet) die uitgekozen was om aan St. Catherine's College te studeren voor één trimester. Helaas had ik het zó ontzettend druk dat ik geen tijd had om aan Hebban mee te werken, dus moest ik onze Spot tijdelijk even gedag zeggen. Daarom wil ik jullie heel graag vertellen over mijn tijd in Oxford: wat heb ik daar gedaan, wat heb ik gezien, en wat ik er van vond. 

Dit artikel is geschreven door Elke.

DE CULTUUR

02ecfea4199c6a59c5432376ca96ae68.jpg

Oxford staat bekend om z'n mooie architectuur: en niets is minder waar. Het eerste wat ik ervaarde was een intense cultuurshock: het was alsof ik me waande in de wereld van Harry Potter; of alsof ik terug was gegaan in de tijd. Alles hier was zó ontzettend mooi. Christ Church College - waar Harry Potter deels is opgenomen - is één van die vele plekken. (Hierboven afgebeeld, met mijn blije kop erbij!) Ook is er een duidelijke sfeer van studeren - het hele stadje draait erom en dat is duidelijk te merken aan de hoeveelheid studenten. Er zijn maar liefst 38 Colleges - een soort onderdelen van de Universiteit waarin je leeft en vrienden voor het leven maakt - en dat zijn er echt héél erg veel. Het was nogal overweldigend! Helaas kreeg ik ook niet de kans om ze allemaal te bezoeken. Wel kan ik zeggen dat Christ Church, voor de Harry Potter fans, maar ook Trinity, New, Exeter, Keble en Worcester allemaal Colleges zijn die een bezoekje waard zijn.

WAT STUDEERDE IK?

a8752f280239d908e6e129e9dbcb81c2.jpg

Jullie weten natuurlijk vast al dat ik Literatuurwetenschap studeer in de mooie stad Leiden. Dit was ook één van de redenen waarom ik me had aangemeld voor Oxford: het is dé stad van de literatuur. Tolkien heeft hier les gegeven, gewoond en gestudeerd. Net als C.S. Lewis. Oxford telt talloze alumni die waardevolle bijdrages hebben geleverd aan de literatuur waar ik zo van hou. Het was daarom duidelijk dat dit de juiste plek was voor mij. Ik koos uiteindelijk drie 'minor' vakken (ik kreeg dus elk vak één keer per twee weken): Dystopian Adaptations: Film and Literature, Introduction to Jane Austen én Introduction to Shakespeare. Drie héél verschillende vakken, maar allemaal even leuk. Voor deze vakken moest ik natuurlijk talloze boeken lezen en essays schrijven want tja, Oxford is niet voor niets de beste Universiteit ter wereld - je moet hard werken! Dit deed ik vaak in de bieb. Oxford telt enorm veel bibliotheken, voor bepaalde vakken óf gewoon oude bibliotheken, die allemaal deel uit maken van de Bodleian Libraries. Maar de bekendste Bodleian Libraries zijn toch wel de oudere bibliotheken. Op de bovenstaande foto zie je de Radcliffe Camera van binnen (hoewel dit eigenlijk niet mocht, want je mocht niet fotograferen aan de binnenkant, oeps!). De Radcliffe Camera is ook het mooie gebouw dat de header siert - het is hét bekendste gebouw van Oxford en, als het aan mij ligt, een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Wát een gebouw!

EINDOORDEEL?

407c25a0036ff5492c7b05d3250f04df.jpg

Het is vreemd om een eindoordeel te geven aan een stad waar ik 'maar' twee maanden gestudeerd en geleefd heb, maar toch doe ik het. Studeren in Oxford is echt een van de beste ervaringen van mijn leven geweest. Ik heb fantastische mensen ontmoet, ontzettend veel geleerd, en geleefd in een van de prachtigste steden ter wereld. Het leven was intens, maar ook heel erg mooi. Ik mis het nu ontzettend, ondanks dat ik ook blij ben om weer thuis bij mijn familie te zijn. Ik mis de vrienden die ik heb gemaakt, van over de hele wereld: Hong Kong, Singapore, de Verenigde Staten... noem maar op. Ik mis de intense leerervaring die ik waarschijnlijk nooit meer zal meemaken. En ik mis de prachtige sfeer die overal hing, zelfs in mijn moderne St. Catherine's College, die zei dat je altijd welkom was en dat je altijd zal toebehoren aan één groep op een heel erg speciale plek.

Als je de kans krijgt, zorg er dan voor dat je Oxford bezoekt: het is écht een heel erg bijzonder plekje op deze aardbol. Zijn jullie al eens ooit in Oxford geweest? Of zijn jullie van plan om te bezoeken? Laat het me weten in de comments!

P.S: Ik heb een lijst van boeken toegevoegd die ik heb gelezen voor mijn vakken. Niet alle boeken stonden op Hebban helaas, dus het is maar een gedeeltelijk lijstje.



Reacties op: Mijn tijd in Oxford

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Philip K. Dick

Philip K. Dick

Philip Kindred Dick (1928-1982) was een Amerikaanse sciencefiction schrijver. Zi...

Anthony Burgess

Anthony Burgess

Anthony Burgess werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na d...

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...