Advertentie

Mythische Maandag: Geesten

op 15 oktober 2018 door

Deze maandag bespreken we een van de meest mysterieuze wezens: geesten. Al zolang we ons herinneren, gelooft een deel van de bevolking in geesten. Zo raar is dat natuurlijk niet. In de loop der jaren denken we zo veel na over het hiernamaals, dat we wel iets moesten bedenken over wat er met ons ziel gebeurt nadat we overlijden. We zien dat al bij de Egyptenaren in hun schilderingen, hun goden. We zien dat in andere culturen, in films, series... en boeken. Steeds meer gaan we het in boeken hebben over magische wezens en natuurlijk komen daar ook de geesten in voor. 

Dit artikel is geschreven door Sam

Om even terug te gaan in de tijd...

Geesten zijn abstracte wezens. Sommige geloven dat het onze zielen zijn in de vorm van ons voormalige lichaam, sommige geloven dat ze niet te zien zijn, misschien een schim vanuit onze ooghoeken.... Soms worden ze beschreven als onschuldige gedaantes, om ons te herinneren dat ze er nog zijn en op ons passen. Soms worden ze beschreven als gedaantes die ons kwaad willen doen, en ons willen herinneren dat ze er zijn, maar om een andere reden. 

Er zijn zoveel aspecten waarover nagedacht wordt. Zoals genoemd de vorm, de reden, maar ook hoeveel ze kunnen doen. Kunnen ze ons niks doen? Zijn ze maar een schim uit een andere wereld? Of kunnen ze dingen bewegen, zoals een poltergeist? Waar de geesten vandaan komen weten we natuurlijk ook niet. Iemand zou uit de dood terug moeten komen om dat te zeggen. Velen geloven dat elke ziel een geest wordt, dat alleen de zielen die verschrikkelijk zijn gestorven en nog business hebben op aarde terugkomen, of dat je ziel naar het hiernamaals gaat, de in-between, de hemel of de hel. De verhalen over geesten zijn ontstaan toen we nog weinig licht hadden, geen elektriciteit... zo konden de lichtpunten van de verschijningen gezien worden en de horrors beginnen. Gelukkig is het allemaal een mythe... of niet?

Een bevolkingsgroep die erg veel geloof had in het hiernamaals waren de Egyptenaren. Zo hadden ze de god Anubis, die was afgebeeld als een jakhals- of mensenlichaam, met de kop van een jakhals. De god werd later opgevolgd door de Egyptische god Osiris, die zijn vader werd genoemd. Anubis was de god die vooral zijn werk deed bij de mummificatie van de overledenen en het bewaken van de poort naar de wereld van Osiris. 


De leukste YA geestenboeken..

Heel wat boeken hebben het over geesten, als het nou een romance is of een horror. De bekendste geesten-klassiekers zijn onder andere The Woman in Black, The Phantom of the Opera, The Shining en The Haunting of Hill House. (Wisten jullie dat The Haunting of Hill House nu een TV serie is op Netflix? Aanrader!) Ook al zijn er zo veel boeken, er blijven er meer komen! Hier zijn wat leuke aanraders over de nieuwste geestenboeken in het YA genre.

City of Ghosts van Victoria Schwab

“One foot in winter and one in spring. 
One foot with the living and one with the dead.” 

Dit boek volgt een jong meisje, Cassidy Blake, die geesten kan zien. Wanneer ze Lara ontmoet in Edinburgh krijgt ze te horen dat ze een in-betweener is. Met haar gaven moet ze ervoor zorgen dat de geesten kunnen doorgaan en niet blijven hangen in het in-between. Ze weet niet precies wat ze hiermee aanmoet, maar wat ze wel weet, is dat de Red Raven niet in deze wereld hoort. Met haar gaven gaat ze strijden om haarzelf en haar wereld te redden. In het boek is echt een goed contrast te zien tussen de goede en slechte geesten, en hun verschijningen.

The Wicked Deep van Shea Ernshaw

“We wait for death. We hold our breath. We know it's coming, and still we flinch when it claws at our throats and pulls us under.”

Elke zomer nemen drie zusjes die verdronken zijn tijdens de witch trials wraak op de mensen door de lichamen van drie meisjes over te nemen, en jongens in het water te lokken. Op de avond dat de zusters hun ritueel weer uit zullen voeren, komt er een jongen in de stad: Bo, niks wetend van het gevaar waar hij zichzelf zojuist in heeft gebracht. Penny, een meisje dat de zusjes maar heeft geaccepteerd, realiseert zich dat de zusjes zorgen voor de doden, de leugens en de mensen in de stad die zich tegen elkaar opzetten. Toch is Penny anders, ze ziet andere dingen dan normale mensen. Nu hoeft ze nog kiezen wie ze redt. Zichzelf, of Bo? In dit boek hebben de geesten de kracht om mensen over te nemen. Dit kunnen echter niet alle geesten - aangezien dit heksen zijn, uit op wraak.

Lockwood & Co: De schreeuwende wenteltrap van Jonathan Stroud

"It was already much too late. He had suffered first-degree ghost-touch, and it had left him swollen, blue, and dead. Immediate readings were carried out in the vicinity of the locket and all around the room, but everything came up negative. The spirit having been reunited with her killer, taking revenge, was nowhere to be found.” 

Het vijfde boek is net uitgekomen in de Lockwood & Co. serie. Het eerste boek in de fenomenale serie, De schreeuwende wenteltrap, volgt Lucy Carlisle in een wereld waar geesten tevoorschijnkomen als het donker wordt en nog nooit zo dodelijk zijn geweest, onschuldige geesten gemengd met poltergeisten en al. Omdat alleen kinderen de geesten kunnen zien, leidt het tot groepen geestenjagers met gifted youngsters, waaronder Lockwood & Co., bestaand uit Chubs en Anthony. Terwijl ze ingehuurd worden om Comb Cairy Hall geestvrij te maken, komen ze erachter dat niks is zoals het lijkt....het enige waar het team nu aan kan denken is overleven. Geesten zijn echt de focus van het boek. Ze zijn ook allemaal in een bepaalde categorie ingedeeld: 1 is onschuldig, 5 is onmogelijk om te overleven. De geesten worden heel gedetailleerd beschreven: schrapen van nagels op de vloer, de verschijningen van hun geesten, stemmen uit andere tijden...

Welke boeken over geesten staan op jullie TBR?Reacties op: Mythische Maandag: Geesten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jonathan Stroud

Jonathan Stroud

De Britse Jonathan Stroud was van jongs af aan gefascineerd door fantasyverhalen...

Susan Hill

Susan Hill

Susan Hill (1942) is een veelzijdige Engelse auteur: ze schreef kortverhale...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken