Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mythische Maandag: Klassieke Goden

op 24 september 2018 door

In deze editie van de Mythische Maandag schrijven we over de Griekse goden en godinnen, en hun rol in het YA-genre. De Griekse mythen waren erg divers, en haast een universum op zich. Daarom hebben veel schrijvers hier veel inspiratie uit gehaald. Omdat het zo'n diverse bron is beperk ik me tot de de belangrijkste goden en wezens. 

Dit artikel is geschreven door Feline 

Een klein beetje geschiedenis...

Griekse mythologie is een groot web van gebeurtenissen om de wereld te verklaren. Het is een doolhof van mensen die dan weer wel, en dan weer niet verliefd zijn. Om nog maar te zwijgen over het aantal oorlogen, ontvoeringen en intriges. Veel mythen zijn echter te verklaren door de rol van één specifieke god: Zeus. Zeus was de hoofdgod die regeerde over de berg Olympus (en meestal de oorzaak van alles wat er verkeerd gaat, sorry Zeus). Zijn vrouw Hera was de hoofdgodin. Hoewel ze getrouwd waren ging Zeus vaak vreemd. Daardoor zijn er in meerdere mythen ruzies tussen Hera, Zeus en degene die zijn aandacht trok. Vaak zijn hierbij ook de kinderen van Zeus betrokken. Hoewel Zeus en zijn broers en zussen de belangrijkste goden zijn, spelen zijn kinderen ook een belangrijke rol. De broers van Zeus zijn Poseidon (god van de zee) en Hades (god van de onderwereld). Zijn zussen zijn Hestia (godin van het huis) en Demeter (godin van de landbouw). 

Belangrijke nakomelingen van Zeus zijn onder andere Ares en Athene (god en godin van de oorlog), Apollo en Artemis (god van de kunst en godin van de jacht), Aphrodite en Eros (god en godin van de liefde), Helios (god van de zon), Hermes (god van de handel) en Hephaestus (god van de smeedkunst). Andere godinnen die belangrijk zijn zijn de Schikgodinnen. Ze zijn de dochters van Nyx (godin van de nacht, niet te verwarren met het make-up merk) en zouden het lot van de meeste Grieken in handen hebben. 

Naast de goden zijn er ook belangrijke wezens die uit de Griekse mythen komen. Deze zie je soms terug in YA. Dit zijn odner andere de titanen (reuzen) die de ouders waren van Zeus en zijn broers en zussen. De sirenen, waar we dit artikel over geschreven hebben, de centaurs en de saters komen ook uit de Griekse mythologie. De mensen speelden daarnaast en belangrijke rol in de Griekse mythologie, zoals Odysseus. Goden mengden zich met de zaken van mensen. Zo werd geloofd dat ze de Trojaanse oorlog veroorzaakt hebben. De meeste verhalen in YA hebben echter een meer Hercules-achtig thema. Ze gaan namelijk over halfgoden, dus mensen die een Griekse god als ouder hebben (meestal is dat natuurlijk Zeus). 

Boeken, boeken, boeken...

Percy Jackson and the Olympians van Rick Riordan 

"Your uncle," Poseidon sighed, "has always had a flair for dramatic exits. I think he would've done well as the god of theater." 

Dit is de go-to als het gaat om boeken over Griekse mythologie. De Griekse goden bestaan hierin echt, en nogwel in de 21ste eeuw! Het is een verhaal à la Hercules. Percy komt er achter dat hij de zoon is van Poseidon, eerder genoemde god van de zee. Hij wordt beschuldigd van een misdaad tegen Zeus, en moet nu zijn onschuld bewijzen. Percy zit dus flink in de problemen. Gelukkig heeft hij  enkele wezens (toevallig een sater en een centaur) om hem te helpen. 

Vervloekt van Josephine Angelini 

"The Gods know what it is to be eternal, and they love to toy with mortals who use absolutes." 

Helen Hamilton woont op een eiland in Nantucket, en probeert haar leven zo normaal mogelijk te houden. Natuurlijk lukt dat niet in zo'n omgeving, en al helemaal niet als ze hunk Lucas Delos tegenkomt. Om alles nog erger te maken is er natuurlijk een dramatische liefdesgeschiedenis aan hen verbonden. Helen is namelijk Helena van Troje, een halfgodin die de dochter is van Zeus. Natuurlijk speelt Lucas hierbij de rol van Paris. Paris ontvoerde Helena naar Troje (want ze kwam oorspronkelijk uit Sparta). Paris wilde Helena namelijk van haar echtgenoot kapen. In sommige versies is dit hem gelukt. In andere keert Helena terug naar haar echtgenoot. Of dat in dit verhaal gebeurt is dus de vraag. 

De Godinnentest van Aimée Carter 

"Maybe you'll win when hell freezes over."

He raised an eyebrow.

"That could be easily arranged."

Kate is de dochter van een alleenstaande moeder die ernstig ziek is, dan verschijnt de droomjongen Henry. Henry is heel mysterieus, duister en geheimzinnig (lees: fantastisch). Bovendien heeft hij een oplossing voor Kate's probleem, die het toch al moeilijk heeft in een nieuwe omgeving met een nieuwe school. Namelijk: als Kate slaagt voor een test, kan Henry het leven van haar moeder redden. Er is een probleem: het is geen normale test, maar een godinnentest. En veel meiden zijn tijdens de test gestorven. Dit verhaal is een re-telling van de mythe van Hades en Persephone. Hades (de god van de onderwereld) wilde dat Persephone (dochter van Demeter en Zeus, die laatste was tot niemands verrassing doorgaans afwezig) met hem zou trouwen. In deze versie is Hades jammer genoeg wat minder lief, want die test klinkt echt afschuwelijk. Toch is er een creatieve draai aan een Griekse mythe gegeven. 

Een lied voor Achilles van Madeline Miller 

 "There is no law that gods must be fair, Achilles,” Chiron said. 

Dit boek beschrijft de vriendschap tussen Patroclus en Achilles, en is gebaseerd op de Ilias van Homerus. De gedichten van Homerus beschreven een korte periode van het einde van de Trojaanse oorlog. In Een lied voor Achilles begint het verhaal wanneer Achilles zich in het leger aansluit om Helena van Troje te wreken. Die is dan namelijk net ontvoerd naar Troje door Paris. In plaats van op een episch avontuur, of een duistere liefdesgeschiedenis focust het boek zich op een oorlog en wat het met een vriendschap doet. 

Bedankt voor het lezen! Als jullie verder willen lezen over Griekse mythen raad ik 100 Mythische Figuren van Malcom Day aan. Als je de mythologische verhalen zelf wilt lezen kun je het beste De Odyssee en De Ilias van Homerus lezen. Hebben jullie nog een favoriete god of godin? Of is jullie favoriet uit de Griekse mythologie misschien een mens, of een halfgod? 



Reacties op: Mythische Maandag: Klassieke Goden

Meer informatie

Gerelateerd