Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mythische Maandag: Vampiers

op 20 augustus 2018 door

In een nieuwe reeks artikelen getiteld 'Mythische Maandag' leggen we diverse mythische figuren onder de loep, en geven we jullie tips van boeken waar deze wezens in voorkomen en hoe ze gerepresenteerd worden! Er zijn tientallen wezens die we beter kunnen bekijken, maar vandaag hebben we gekozen voor een wezen dat bekend staat om zijn lust voor bloed en bovennatuurlijke krachten. Inderdaad, de vampier! We nemen een kijkje in hun geschiedenis en het leven dat ze 's nachts leiden. 

Dit artikel is geschreven door Brechtje 

Een klein beetje geschiedenis... 

Voordat de vampier populair werd door verschillende boeken en films, stond hij in volksverhalen bekend als een afschuwelijk monster. Tussen 1300 en 1700 overleden veel mensen aan de builenpest of de pokken. Omdat het er zo veel mensen aan overleden, werden de lichamen begraven in massagraven. Toen de graven later weer werden geopend, hadden sommige lichamen symptonen die de mensen in die tijd niet konden verklaren. Zo waren er lichamen met een dikke, opgezwollen buik, waren de nagels en haren gegroeid, hadden mannen een kleine stoppelbaard en zat er bloed rond de mond en lippen. Hierdoor dachten mensen dat het om een vampier ging. De opgezwollen buik zou komen doordat de vampier zoveel bloed had gedronken, wat ook meteen het bloed rond de mond en lippen verklaarde. Doordat de nagels waren gegroeid moest het wel gaan om iemand die niet dood, maar ook niet helemaal levend was. Het idee dat een vampier overdag in een kist ligt, is ook ontstaan door de vreemde gebeurtenissen rondom de massagraven. 

In 1730 dachten mensen dat een vampier de ziel was van een ketter, die 's nachts zijn graf verliet om op zoek te gaan naar bloed. Dat veranderde rond de 19e eeuw, toen John William Polidori The Vampyre schreef, een kort romantisch verhaal over vampiers. The Vampyre wordt nu gezien als het verhaal wat voor het moderne stereotype vampier heeft gezorgd. Vampiers zouden een aantrekkelijk mensenlijk uiterlijk hebben en scherpe verborgen hoektanden. Ze zijn heel snel en sterk, kunnen mensen hypnotiseren en ze zouden in een vleermuis of mist kunnen veranderen. 

Vroeger dachten mensen dat wanneer iemand dood ging aan een vampiersbeet, ze later zelf op zouden staan als vampier uit hun graf. Omdat dit zou betekenen dat de wereld dan nu vol zou zitten met vampiers, wordt er in moderne vampierverhalen vertelt dat iemand alleen een vampier kan worden als hij nadat hij gebeten is ook vampierbloed drinkt. Andere mensen geloven dat maar een klein groepje mensen die door een vampier gebeten wordt zelf ook een vampier wordt. 

Boeken, boeken, boeken...

1. Twilight van Stephenie Meyer 

About three things I was absolutely positive. First, Edward was a vampire. Second, there was a part of him, and I didn't know how dominant that part might be, that thirsted my blood. And third, I was unconditionally, and irrevocably in love with him. 

Als je het over boeken met vampiers hebt, kan Twilight natuurlijk niet missen als klassieker! Een korte samenvatting: Twilight gaat over Bella Swan, die naar het kleine dorpje Forks verhuist om bij haar vader te gaan wonen. Haar leven verandert als ze Edward Cullen ontmoet, een jongen met gouden ogen en een lijkbleke huid. Edward wil eerst niks van Bella weten, maar Bella is vastbesloten om zijn geheim en ware identiteit te ontdekken. Alleen brengt ze daarmee niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook het leven van de mensen van wie ze houdt. De Twilight serie bestaat uit vier boeken die ook allemaal zijn verfilmd!  

In Twilight zitten heel veel vampiers verwerkt. Stephenie Meyer heeft sommige vampier personages bovennatuurlijke krachten gegeven die nog niet eerder voor zijn gekomen in vampierverhalen. Zo kan Jasper de emoties van anderen veranderen of afnemen, kan Alice visioenen van de toekomst zien en kan Edward gedachten van anderen lezen. Je zou de familie Cullen als 'vegetarische' vampiers kunnen zien omdat ze geen mensenbloed drinken, maar leven op dierenbloed. Hierdoor hebben ze alleen wat minder kracht dan de vampiers die wel mensenbloed drinken. De vampiers in Twilight zijn ondanks hun vegetarische karakter wel als stereotype neergezet. Dat komt vooral door de bleke huid, angst voor zonlicht en de krachten die ze hebben. 

2. Onsterfelijk van Julie Kagawa 

I always thought vampires are evil and soulles, until I met you. 

Onsterfelijk is het eerste deel van de Blood of Eden triologie van Julie Kagawa. De zeventienjarige Allie moet zien te overleven in een verwoeste wereld waarin vampiers de macht hebben. Nadat een zoektoch naar voedsel bijna haar dood betekent, laat vampier Kanin haar kiezen: of sterven, of een vampier worden. Allie kiest voor het laatste, en dat brengt een heleboel andere problemen met zich mee. Ze wordt verliefd op Zeke, die nog steeds mens is. Wat zal er gebeuren als hij er achter komt dat ze een vampier is? 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze serie nog niet heb gelezen, ondanks dat het verhaal me wel aanspreekt. Onsterfelijk staat al een tijdje op mijn To Be Reading-list. Julie Kagawa staat wel bekend als de koningin van de fantasy, dus dat zal vast een teken zijn dat de Blood of Eden-serie zeker de moeite waard is om te lezen! 

3. The Vampire Diaries van L.J. Smith 

Kiss me, or kill me. We both know you're only capable of one. 

Bij de naam Vampire Diaries is het logisch dat je in eerste instantie meteen denkt aan de bekende TV-serie van 8 seizoenen die er van is gemaakt. Maar The Vampire Diaries is begonnen als boekenserie, en in de boeken zijn er heel wat dingen anders dan in de serie! Het eerste deel Oorsprong is geschreven vanuit Stephans perspectief. Stephan en zijn broer Damon zijn onafscheidelijk, totdat ze de mysterieuze Katherine ontmoeten. De band van de broers verandert in een dodelijke strijd als ze allebei voor Katherine vechten. Wat ze niet weten is dat Katherine een vampier is, met als doel beide broers ook in vampiers te veranderen zodat ze voor altijd samen kunnen zijn. 

Ik heb Oorsprong en het tweede deel Bloeddorst (die beide in één boek gebonden zijn) gelezen, en vond het beide leuke boeken! De nadruk ligt niet alleen op het moorden en het spannende vampierleven, maar ook hoe het is om wakker te worden als vampier en dan je nieuwe leven op te pakken. Het is niet alleen zonlicht ontwijken en nieuw bloed zoeken, het is ook omgaan met bloedlust en leren hoe je met je nieuwe lichaam en krachten omgaat. L.J. Smith laat op een mooie manier zien hoe de twee broers met hele verschillende karakters op hun eigen manier met hun nieuwe levensstijl omgaan. Het heeft net wat meer diepgang dan Twilight, en is ook wat minder braaf. De boeken vind ik wel heel anders dan de serie! 

4. Vampire Academy van Richelle Mead 

I had enough problems in my life without letting a bunch of stupid cards bother me. 

Ook dit boek is in eerste instantie bekend vanwege de film die er van is gemaakt. Lissa Dragomir is prinses van de Moroi en een sterfelijke vampier. Ze moet wat dan ook beschermt worden tegen de Strigoi, de groep onsterfelijke vampiers die heel erg wreed en gevaarlijk zijn. De beste vriendin van Lissa, Rose, is een dhampier. Zij beschermt Lissa tegen de Strigoi, die van plan zijn om Lissa lid te maken van hun groep. Twee jaar nadat de meiden uit angst zijn weggelopen van de verscholen academie St. Vladimir, worden Lissa en Rose opgepakt en teruggebracht. Ze moeten vooral uitkijken voor verboden liefdes en altijd op hun hoede zijn, omdat de Strigoi Lissa anders voor altijd een van hen maken. 

Bij dit boek moet ik ook weer toegeven dat ik hem nog niet heb gelezen, en de film ook niet heb gezien. Ondanks dat er vampiers in voorkomen, klinkt het boek voor mij toch net wat te zoetsappig. 

Vampieren zijn dus eigenlijk heel erg geromantiseerd door de vele boeken en films die over ze zijn gemaakt. Elke schrijver geeft zijn eigen draai aan de vampier, maar de basis elementen zoals een bijzonder knap uiterlijk, bovennatuurlijke krachten en een sterke bloedlust komen altijd terug. Alle vampierboeken klinken ook bijna allemaal hetzelfde. Een onschuldig meisje wordt verliefd op een vampier die toch niet zo kwaadaardig lijkt te zijn, vampier heeft moeite met zijn gevoelens voor het meisje omdat hij gevaarlijk is, meisje komt terecht in de gevaarlijke wereld van de vampier etcetera. Dat klinkt heel anders dan de eerste verhalen en legendes over vampiers! Ken jij nog boeken met vampiers? 



Reacties op: Mythische Maandag: Vampiers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephenie Meyer

Stephenie Meyer

Stephenie Meyer woont met haar man en drie zonen in Phoenix, Arizona. Ze studeer...

Julie Kagawa

Julie Kagawa

Julie Kagawa is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-serie...

L.J. Smith

L.J. Smith

L.J. Smith (1965) is het pseudoniem van Lisa Jane Smith, een Amerikaanse au...

Richelle Mead

Richelle Mead

Richelle Mead (Michigan, 1975) is een Amerikaanse fantasyauteur voor zowel ...