Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Na YA: NA!

op 15 augustus 2018 door

Als fervente YA-lezer maak ik de laatste tijd meer en meer uitstapjes naar het New Adult-genre. Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte ik voor het eerste kennis met dit genre en ik was meteen verkocht. Het boek dat daarvoor zorgde? Sterrenhemel van Colleen Hoover, die sindsdien één van mijn favoriete auteurs geworden is. Maar sommigen van jullie vragen zich misschien wel af wat New Adult nu precies inhoudt. Dat is dan ook waar dit artikel over gaat.

Om van start te gaan heb ik de term ‘New Adult’ gewoon even gegoogled en ik stuitte meteen op een nogal volledige definitie. NA maakt gebruik van hoofdpersonages die tussen de 18 en de 30 jaar oud zijn. De benaming werd voor het eerst gebruikt door een uitgeverij, St. Martin’s Press, in 2009. Die uitgeverij verklaarde dat New Adult gelijkaardig is aan YA, maar dat het genre meer gericht is op onderwerpen zoals seksualiteit, hogere educatie en carrièrekeuzes. Ze zagen het als een soort van YA voor ouderen en vandaar ontstond de naam ‘New Adult’.

Zoals je dus al kunt vermoeden, behandelt NA-literatuur verschillende thema’s. Veel van die thema’s komen ook voor in Young Adult zoals bijvoorbeeld identiteit, depressie, zelfmoord, drugs- en alcoholmisbruik,… Maar het verschil tussen beide genres bevindt zich in de nuances: in plaats van de middelbare school speelt het verhaal zich af aan de universiteit, de personages zijn voor de eerste keer in hun leven gescheiden van hun familie en moeten leren om op hun eigen benen te staan. Je zou dus bijna kunnen stellen dat New Adult het leven na YA voorstelt.

Sommige YA-series neigen zelfs zeer sterk naar New Adult, denk maar aan de Hof van doorns en rozen-serie van Sarah J. Maas. Naar mijn mening zijn YA en NA bijna als broer en zus, de twee zijn dus volkomen met elkaar te combineren en gaan hand in hand.

Nu ik uitgelegd heb wat New Adult inhoudt, zijn jullie misschien zelf een beetje nieuwsgierig geworden. Daarom heb ik enkele van mijn favoriete NA-boeken voor jullie op een rijtje gezet.

1. Wacht op mij-serie van Jennifer L. Armentrout

De Wacht op mij-reeks omvat 6 boeken en enkele short stories die stuk voor stuk 6 sterke, vrouwelijke hoofdpersonages hebben. We volgen de jonge vrouwen op hun zoektocht naar liefde en onafhankelijkheid. Allemaal hebben ze al het één en ander meegemaakt en daar dragen ze nog altijd de littekens van mee, of ze nu te zien zijn of niet.

2. Alle boeken van Colleen Hoover

Ik weet niet hoe ze het doet maar ik word nooit teleurgesteld wanneer ik een boek van haar lees. Mijn persoonlijke favoriet van haar is volgens mij toch Onvoorwaardelijk, maar Nooit meer vond ik ook heel erg goed en bevatte een krachtige boodschap. Misschien ooit was ook een enorm ontroerden verhaal, dus ik denk dat ik maar één ding kan concluderen: lees ze gewoon allemaal!

3. Middernacht-serie van Lara Adrian

Met deze serie ben je wel een tijdje zoet, want hij bestaat uit maar liefst 14 boeken! Deze reeks is ook het perfecte voorbeeld dat NA (net als Young Adult) perfect gecombineerd kan worden met andere genres, zoals in dit geval: fantasy. In deze serie worden de harten van de hoofdpersonages (en de lezers) veroverd door vampiers.

4. De deal van Elle Kennedy

Nog een voorbeeldje om aan te tonen dat YA en NA heel erg verwant zijn met elkaar: Elle Kennedy maakt deel uit van het schrijversduo Erin Watt. En vanwaar kennen we de naam Erin Watt nu weer? Van de enorm populaire serie De Royals! In De deal leren we Garrett kennen, een nog grotere bad boy dan Reed Royal!

Als je deze tips al kende, neem dan zeker eens een kijkje naar de boeken van Mia Sheridan, Cora Carmack, Rebecca Yarros, Anna Todd en Jessica Sorensen.

Hopelijk heb ik jullie iets kunnen bijbrengen over het New Adult-genre. Heb je zelf nog aanvullingen of echte aanraders? Laat ze dan hieronder achter in de comments!

Geschreven door Fien

 



Reacties op: Na YA: NA!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) is een wereldwijde bestsellerauteur en TikTok-sensatie wie...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...

Jennifer L. Armentrout

Jennifer L. Armentrout

Jennifer L. Armentrout (1980) is een Amerikaanse bestsellerauter die onder het p...

Lara Adrian

Lara Adrian

New York Times bestellerauteur Lara Adrian werd van jongs af aan gefascineerd do...

Elle Kennedy

Elle Kennedy

Elle Kennedy studeerde Engels aan York University en woont in Toronto, Canada. ...