Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

One-word-challenge: De Zwendelprins

op 09 mei 2019 door

In 2018 werd de Moon YA Contest - georganiseerd in samenwerking met het schrijversplatform Sweek - gewonnen door Rima Orie met haar boek De Zwendelprins. Des te meer reden om dit intrigerend klinkende verhaal op te pakken! De Zwendelprins gaat over keukenhulp Simran - een meisje wiens wereld bestaat uit het paleis waarin ze woont - die door een ontmoeting met de vreemde en mysterieuze prins uit Fengart in een ongelooflijk avontuur terecht komt. Zo'n verhaal kun je toch niet laten liggen? Dus lazen Fien en Elke het allebei en kun je in dit artikel lezen wat zij ervan vonden...

Verwachtingen

Twijfelachtig

Fien: “De korte inhoud van het verhaal sprak me enorm aan, maar ik was een beetje bang van de uitwerking. De Zwendelprins heeft een heel mooi concept, ik zou het dus erg jammer vinden als dat concept niet volledig benut werd. Daarnaast heb ik een soort van haat-liefdeverhouding met Nederlandse auteurs, meestal ben ik geen grote fan van hun boeken. Ik heb geen idee hoe dat komt en ik probeer ze iedere keer weer toch een kans te geven, bij dit boek was dat dus niet anders.”

Hoog

Elke: "Ik had best hoge verwachtingen omdat ik al bekend was met Rima's werk - ik deed ook mee met de Moon YA Contest en kende haar dus via Sweek en ook eerder nog Wattpad - en ik wist dat haar schrijfstijl heel prettig was. Haar eerdere verhalen waren online erg succesvol, dus was ik benieuwd om te zien wat haar eerste uitgegeven YA-boek zou brengen!"

Personages

Divers

Fien: “De rol van het hoofdpersonage is weggelegd voor Simran, een keukenhulp die nieuwsgieriger dan goed voor haar is. Die nieuwsgierigheid zorgt er dan ook voor dat ze halsoverkop in een avontuur belandt dat haar mee zal nemen van haar vertrouwde omgeving naar plekken waar ze alleen maar van kon dromen. Ik heb voor divers gekomen omdat de personages op heel veel vlakken van elkaar verschillen. Mijn absolute favoriet was zonder twijfel Anders, ik werd op slag verliefd op hem en heb er een nieuwe bookboyfriend bij. Bedankt Rima Orie om ons aan elkaar voor te stellen ;)”

Levendig

Elke: "Ik kan alleen maar zeggen dat de personages uit De Zwendelprins echt allemaal van de pagina afspringen, en dan in het bijzonder Simran en Anders. Ze hebben allebei sprankelende persoonlijkheden die vol zitten met imperfecties, maar ook een hoop goede kwaliteiten. Ook maken ze een ontwikkeling mee die hun anders naar de wereld doet kijken - dat vond ik erg bijzonder. Rima Orie is dus super goed in het schetsen van personages die écht tot leven komen. Net als Fien vond ik Anders helemaal geweldig! Inderdaad - alwéér een nieuwe bookboyfriend erbij!"

Schrijfstijl

Verrassend

Fien: “Eenmaal begonnen kon ik het boek niet meer wegleggen, helaas moest ik ook nog naar school dus heb ik langer over De Zwendelprins gedaan dan ik oorspronkelijk van plan was. Maar dat zorgde er natuurlijk wel voor dat ik langer van dit prachtige verhaal kon genieten. Rima Orie is er eentje om goed in de gaten te houden, volgens mij gaan we nog veel meer van haar horen en is  dit boek alleen nog maar het begin. Ik kan nu al zeggen dat ze voor mij dé verrassing van 2019 is.”

Modern

Elke: "Je zou bijna zeggen dat Rima een internationale auteur is, waarvan haar werk is vertaald. Haar boek voelde eigenlijk niet aan als een boek van een Nederlandse auteur. Het probleem dat ik vaak heb met Nederlandse YA is dat het heel kinderlijk geschreven is, maar dat was hier totáál niet het geval. Rima schrijft heel erg fijn, levendig en modern. Haar stijl is vloeiend en verveelde geen moment."

Conclusie

Ontdekking

Fien: “Ik ben zo blij dat ik Nederlandse auteurs nog niet heb afgeschreven en het iedere keer weer opnieuw probeer om een boek van hen te lezen. Als ik voor 10 slechte boeken zo’n pareltje als deze in de plaats krijg, zal ik ze alle 10 met veel plezier lezen. Voor mij past De Zwendelprins perfect in het rijtje van internationale bestsellers. Ik beloonde dit boek dan ook met 5 sterren.”

Prachtig

Elke: "De Zwendelprins is een verhaal dat echt uniek is: ik heb nog nóóit zoiets gelezen. Het bevat een kleurrijke wereld waar je zó in wil duiken, heerlijke personages die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben en een verhaallijn die je op het puntje van je stoel houdt. Hoewel er af en toe wat trage momenten waren - voornamelijk in het begin - is het verhaal het uiteindelijk dubbel en dwars waard om door te lezen. Ik hoop, net zoals Fien, dat De Zwendelprins zich ooit mag wanen tussen de Engelse bestsellers en dus vertaald gaat worden, want iedereen moet kunnen genieten van dit fantastische en levendige verhaal. Daarom bekroon ik De Zwendelprins ook met 4.5 sterren."



Reacties op: One-word-challenge: De Zwendelprins

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rima Orie

Rima Orie

Rima Orie (1994) is gemeentejurist en auteur. Haar debuut, De Zwendelprins, werd...