Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onze ervaringen met een leesclub

op 28 januari 2019 door

Van 28 januari tot en met 3 februari is het de week van de leesclub. Wij als Young Adult Club hebben ook enige ervaring met leesclubs en vandaag vertellen Laurie, Miranda en Natasha jullie hier alles over.

Dit artikel is geschreven door Laurie, Miranda en Natasha

De ervaringen van Laurie

In 2017 ben ik in aanraking gekomen met het fenomeen leesclub. Het ging eigenlijk heel erg snel, want opeens zat ik er in twee tegelijk. De eerste heb ik zelf opgezet en noemen we "De Virtuele Boekenclub". Deze naam heeft alles te maken met de aard van deze leesclub. Deze leesclub gaat via Skype en er zitten alleen maar mensen met een visuele beperking in. Ik merkte dat het opstarten nog wel wat voeten in de aarde had, want van een aantal geïnteresseerden hoorde ik niets meer. Uiteindelijk zijn we begonnen met het boek Cinder van Marissa Meyer en dat was een schot in de roos. Nu kiezen we om de beurt een boek en bespreken we dat eens in de zes of zeven weken via Skype. De belangrijkste voorwaarde is wel dat de boeken verkrijgbaar moeten zijn bij Passend Lezen, de bibliotheekservice voor blinden en slechtzienden. Niet iedereen is namelijk de grootste fan van het voor laten lezen van ebooks door de spraak van de iPad of iPhone. Dit maakt het kiezen van een boek soms wel eens lastig vind ik.

De tweede leesclub is tot stand gekomen via Facebook. Ik zag een oproepje voor een nieuw op te zetten leesclub in de omgeving van Leiden en daar reageerde ik op. Uiteindelijk zijn daaruit twee leesclubs ontstaan: een voor Engelse boeken en een voor Nederlandse boeken. Ik zit bij de leesclub voor Nederlandse boeken, hoewel ik ook Engels lees. Hier kiezen we met zijn allen een boek. Dit doen we door middel van polls op Facebook en iedereen stemt dan op de boeken die zij - we zij met alleen maar meiden - wilt lezen. Het boek met de meeste stemmen wordt dan gekozen. Hierbij hebben we geen beperkingen, behalve dat het boek in het Nederlands beschikbaar moet zijn. Ons eerste boek was Rode Koningin van Victoria Aveyard. Ook wij komen eens in de ongeveer zes weken bij elkaar en dat doen we dan bij iemand thuis en soms op locatie. Heel eerlijk bespreken we het boek niet zo lang en diepgaand, maar de leesclub duurt toch altijd een paar uur. Want we hebben het ook over andere boeken en dingen en het kan zomaar gebeuren dat we met een aantal of met zijn allen wat eten.

Soms ga ik ook naar de leesclub van boekhandel Van der Meer in Noordwijk, maar dat ligt er echt aan of ik kan of niet. Noordwijk is toch nog een uur met de bus voor mij. De vaste ingrediënten van deze leesclub zijn thee, taart en leesvoer. De leesclub heeft ook deze naam. Eens in de twee maanden komt deze leesclub bij elkaar en bespreken we een boek. Hier gaan we wel wat diper in op het boek, net als bij de eerder genoemde "virtuele boekenclub". Aan het eind kiest iedereen één of twee boeken uit de Young Adult hoek in de winkel en deze leggen we dan op een hoop. Hieruit wordt ons volgende boek gekozen en je kunt het boek dan meteen kopen.

De ervaringen van Natasha

In augustus 2018 kwam ik via een vriendin in aanraking met een leesclub bij boekhandel Maximus in Hillegersberg. Het is een YA leesclub, dus de boeken die ik daar lees komen vaak ook voorbij op de spot. Wij hebben een redelijk vast groepje van negen mensen en soms schuiven nog wat mensen aan. De ene keer lezen we contemporary en de andere keer fantasy of dystopian. We bepalen het nieuwe boek altijd dezelfde avond dat we bij elkaar zijn. Om de twee maanden komen wij op woensdagavond bij elkaar. 

Ik vind het ontzettend leuk om met de leesclub bij elkaar te komen. Door met anderen over boeken te praten, krijg ik nieuwe inzichten. Soms lees ik zelf over dingen heen of vatte ik het anders op. De laatste keer dat wij bij elkaar waren bespraken we Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi en op voorhand vond ik het helemaal niet zo'n fantastisch boek zoals het gebracht werd. Na de leesclub ben ik positiever gestemd over het verhaal en heb ik mijn sterren herzien.  

De ervaringen van Miranda

Ik ben een aantal jaren geleden op Hebban in een leesclub gerold. Dat is me zo goed bevallen dat ik me geregeld inschreef, voor allerlei genres en ook genres die compleet buiten mijn comfortzone vielen. Hierdoor heb ik al heel wat pareltjes ontdekt. Sinds september werk ik in België in de bibliotheek. Daar is op maandelijkse basis een leesclub, of leeskring zoals ze dat hier noemen. Een groep volwassenen leest in die maand hetzelfde boek en komt dan bij elkaar om over dit boek te praten. Soms wordt de auteur van het boek ook uitgenodigd en komt hij of zij mee discussiëren.

Een ander format in Vlaanderen is KJV, Kinder en jeugdjury Vlaanderen. De KJV is verdeeld in zes leeftijdsgroepen:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Iedere groep ‘leest’ acht boeken gedurende het schooljaar. Een paar keer per jaar komen ze met de hele groep samen en bespreken dan de gelezen boeken, doen hier soms een activiteit omheen en geven er een score aan. Aan het einde van het schooljaar worden in heel Vlaanderen per leeftijdsgroep de punten bij elkaar geteld en het boek met de hoogste score krijgt in die leeftijdsgroep de KJV prijs. In onze bibliotheek zijn ze hiermee pas dit schooljaar gestart, met groep 3. Maar er is heel enthousiast op gereageerd, dus een vervolg komt er zo goed als zeker. Er is ook een mogelijkheid om thuis zelf te lezen en via internet je score te geven, maar dan mis je het gegeven "leesclub". We zijn ook aan het bekijken om hogere groepen te gaan toevoegen in deze jury, zodat we meer leeftijdsgroepen kunnen bereiken, waaronder dus ook de young adult lezers.

Neem jij deel aan een leesclub en zo ja, wat zijn jouw ervaringen? Zo nee, zou je het wel willen?



Reacties op: Onze ervaringen met een leesclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...