Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#PrepareforYalfestNL | Interview met Victor Dixen

op 27 maart 2017 door

Op zondag 23 april vindt weer YalFest plaats! Maar liefst 8 internationale auteurs komen langs, en dat wordt dus een gegarandeerd feestje. Omdat wij ons voorbereiden op YalFest (ja, de tbr-stapel ligt al helemaal klaar...) mochten we elk van de auteurs interviewen. De komende weken verschijnt elke week twee interviews. Ben je er klaar voor? Vandaag is Victor Dixen, auteur van Phobos, aan de beurt!

Foto Victor Dixen © E. Clocksbriggs

1. Waarom ben je ooit begonnen met schrijven?

Om te beginnnen heb ik altijd al iets gehad met verhalen. Zelfs al voor ik kon lezen, vroeg ik mijn ouders om me verhalen te vertellen. Ik hield vooral van sprookjes. In mijn jonge jeugdjaren spendeerde ik heel veel tijd tussen de boeken. Toen ik tien was, begon ik met het schrijven van mijn eigen verhalen. Maar de echte 'start' kwam later, en dat ik gelinkt met iets dat ik heel onaangenaam vond.

Weet je, ik was eigenlijk een heel lichte slaper toen ik jonger was, slaapwandelde zelfs en ontwaakte vaak midden in de nacht. Ik heb heel veel nachten doorgebracht in 'slaap laboratoria' en ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in slaapstoornissen. Door de tijd en therapie, verdween het slaapwandelen, maar niet de slapeloosheid. Rond mijn twintigste, besloot ik te stoppen me ertegen te verzetten. Nu bekijk ik het als een cadeau: extra tijd om te schrijven.

Deze verandering van perspectief veranderde alles. Het spoorde me aan om mijn eerste boeken te schrijven waaronder The Strange Case of Jack Spark: een verhaal over een jongen die lijdt aan mysterieuze insomnia.

2. Wat is het leukste aan schrijver zijn?

De eerste lezer van een verhaal zijn als het is ontstaan.

Hoeveel voorbereidend research ik doe, hoeveel ik ook mijn plot plan voor ik begin met schrijven, ik ben altijd verbaasd over het verhaal dat verschijnt op mijn computer.

Dat is zeker waar als het om mijn personages komt: wanneer ze beginnen te ademen, bewegen, spreken, dan maken ze hun eigen beslissingen. Beslissingen die ik soms niet op voorhand heb gepland en die leiden me dan naar onverwachte plaatsen. De sensatie van die ontdekkingen is echt fantastisch.

3. Waar schrijf jij je boeken? (Op de sofa, aan je ultramodern bureau of gewoon waar het je uitkomt,...)

Ik schrijf vooral in de nacht , wanneer ik wakker word voor morgenrood, aan mijn bureau voor een raam waar ik naar de hemel en de sterren kan kijken (en ook de laatste tijd de New York skyline).

Niet alleen geeft de nacht mij tijd om te schrijven, maar het geeft mij ook inspiratie. 's Nachts is het droomtijd voor degene die in slaap vallen. 's Nachts geeft tijd voor verbeelding voor degenen die wakker blijven - waneer ze lezen in bed of schrijven aan hun bureau. Ik geloof dat de schaduw van de nacht niet leeg is: ze zijn vol met bijzonder en mooie dingen, die boeken kunnen onthullen. 

4. Welke auteur is of was een echt inspiratie bron voor jou?

Zoals ik al heb verteld was ik als kind erg dol op sprookjes - en dat ben ik nog steeds!

Ik denk dat sprookjes de Matrix zijn van alle verhalen. Ze weerkaatsen ieder van ons individueel, en meer algemeen in onze alledaagse menselijke geest. Ze zijn vaak erg simpel op het oppervlak, maar in realiteit verbergen ze een grote diepte aan wijsheid, betekenis en emotie. Ik herlees ze altijd en vind nieuwe schatten. Waaronder mijn favoriete Charles Perraults en Hans Andersens sprookjes. 

Maar er zijn zoveel andere auteurs die mij inspireren. Als schrijver, zou ik J.R.R. Tolkien en H.P. Lovercraft citeren als het op wereldbeeld aankomt, Ray Bradbury en Philip Pullman voor een gevoel van verwondering, Victor Hung voor zijn vaardigheid om een kunstwerk te creëren zoals boeken, poëzie en grafische kunst.

5. Als je kon wisselen van plaats met één personage uit één van je boeken, welke zou je kiezen en waarom?

Nou, ik ben altijd al gefascineerd geweest door het heelal, sterren en andere werelden in de hemel, want 's nachts zien er belovend voor ons uit.. Daar heengaan en onderzoeken van het zonnestelsel, zou een droom van mij uitkomen.

Dat gezegd, de 12 helden in Phobos die zich inschreven voor een enkeltje naar Mars: wanneer ze weg gaan van de aarde aan boord van het Genesis Ruimte programma, ze weten dat ze nooit meer terug komen...

Ik ben er niet zeker van of ik deze uitdaging aan kan, de verplichting... behalve, natuurlijk als ik een retour zou krijgen :)

6. Op welk Disney-figuur lijkt je hoofdpersonage het meest en waarom?

Mijn hoofdpersonage Léonor, die mij erg dierbaar is geworden, zou waarschijnlijk een mix zijn van de volgende Disney personages:

- 1/3 Mulan, voor haar vechtspirit en onafhankelijkheid

- 1/3 Merida van Brave, voor haar kleurrijke rode haar en haar even kleurrijke personaliteit.

- 1/3 Pinocchio, want zij moet liegen om zijn bemanningsleden levens te redden... en misschien liegt hij ook tegen zichzelf wanneer het op de erkenning aankomt van zijn eigen gevoelens.

Als we nu over Serena McBee, de meesterbrein schurk achter het Genesis programma... Zou ik zeggen dat zij overtroeft zowel Maleficent en Cruella de Vil wanneer het aankomt op slecht zijn in style!

7. Welk boek zouden jullie zelf graag geschreven hebben?

Er zijn zoveel boeken waarvan ik hou, welke instrumentaal op mij pad kwam toen ik schrijver wilde worden (om een paar te noemen: The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien; Hyperion, Dan Simmons; The Snow Queen, Hans Cristian Andersen; His Dar Materials, Philip Pullman; Carmilla, Sheridan Le Fanu).

Dat gezegd te hebben, schrijven is voor mij een ontdekkingsproces, het boek waarvan ik het meest hou om te hebben geschreven is onvermijdelijk hetgene wat ik niet heb geschreven noch heb gelezen! ;)

8. Naar welke stad (fictief of niet) zouden jullie graag eens willen reizen en waarom?

Ik heb het geluk gehad om veel te reizen met mijn familie als kind, en als volwassene heb ik op verschillende plaatsen gewoond: Parijs in Frankrijk, Dublin in Ierland, Singapore in Azië, Denver en New York - waar ik momenteel woon - in de Verenigde Staten.

Ik moet zeggen dat ik gefascineerd ben door de poolstreken. Ik zou graag een jaar op de Noordpool of Antarctica willen wonen, om eindloze dagen te ervaren in de zomer en winter. Dat zou een fantastische plek zijn om te schrijven.

9. Wat verwachten jullie van je Belgische en Nederlandse fans?

Ik heb de gelegenheid gehad om naar Nederland te komen dit afgelopen jaar voor de lancering van Phobos boek 1 in boekhandel Donner Rotterdam. We hadden van fantastische boekenclubsessie daar, en ik kan niet wachten om de Nederlandse en Belgische fans weer te ontmoeten voor boek 2!

Even ter zijde is YALFest tijdens het tulpenseizoen? Phobos-lezers weten dat de bloem een belangrijke rol speelt, en ik moet zeggen dat ik het erg leuk zou vinden om tulpen te zien tijdens het festival - is dit gepland?... ;-)

10. Wat zijn jou verwachtingen, vooruitkijkend naar het YALFest?

Ik kijk vooral uit naar het ontmoeten van de fans natuurlijk, en ook naar de andere auteurs. Ik moet zeggen het programma er erg opwindend uit ziet: ik kan niet wachten om daar te zijn, het gaat een schitterende dag worden!

Hebben jullie al zin om Victor Dixen te ontmoeten tijdens het YALFest?



Reacties op: #PrepareforYalfestNL | Interview met Victor Dixen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Victor Dixen

Victor Dixen

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand...