Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie: Ooit in september

op 20 februari 2021 door

Van Juliëtte Heugen mocht ik haar nieuwste New Adult roman ‘’Ooit in september’’ lezen die zij onder haar pseudoniem Emma Anna heeft geschreven. Normaal gesproken lees ik niet snel New Adult romans, omdat ik het verhaal vaak al gauw plat en cliché-achtig vind overkomen. Gelukkig was dit verhaal alles behalve een cliché!

Dit artikel is geschreven door Nina

Over het boek

Oliver gaat zijn eindstage als scriptschrijver lopen bij District 21, een populaire Nederlandse serie. Maar wat een afsluiting op zijn studie en een afleiding van het verdriet in zijn leven zou moeten zijn, wordt een wervelwind wanneer hij Lou Martens ontmoet, een van de hoofdrolspelers uit District 21. Vanaf dat moment wordt Oliver geteisterd door een razend hart en knikkende knieën, elke keer als hij alleen al dénkt aan de intrigerende en bloedmooie Lou.

Oliver heeft absoluut geen zin om de strijd met zichzelf opnieuw aan te gaan. Maar soms staan dingen in de sterren, en kun je niets anders doen dan jezelf overgeven aan wat het leven je schenkt.

Het boek is opgedeeld in 3 delen waarbij we als lezer meeleven met de ontwikkelingen in de relatie tussen Oliver en Lou. In het begin van het verhaal merk je als lezer dat Ollie ontzettend met zichzelf in de knoop zit en hij probeert, zoals hij zelf zegt, uit alle macht een nieuwe ‘catastrofe’ te voorkomen. Oliver worstelt namelijk al een groot deel van zijn leven met depressieve periodes. Mede door deze gedachten is Ollie in het begin erg huiverig over zijn contact met Lou. Gelukkig zien wij dat Ollie langzaam wat meer vrede lijkt te krijgen met zijn gevoelens en lezen we hoe hij en Lou dichter naar elkaar toe groeien.

Ondertussen merken we dat Lou ook worstelt met zijn gedachten en gevoelens. Maar wanneer Ollie en Lou samen zijn lijken al hun zorgen en problemen weg te vallen. Alles waar ze zich druk om maken valt naar de achtergrond. Ze merken dat hun samenzijn tot de beste versies van hunzelf leidt. Het verhaal laat hierna op een prachtige wijze zien dat het werken voor een relatie niet ophoudt wanneer je deze bereikt hebt. Ook al ben je eindelijk samen met je ‘voor-altijd’ en hoop je met heel je hart dat jullie een happy-ending gegund is, dan wil dat nog niet zeggen dat je samen geen nieuwe drempels meer over moeten. Ollie en Lou moeten ieder dealen met hun eigen problemen uit het verleden en heden. Samen moeten ze ervoor zorgen dat ze open en eerlijk naar elkaar blijven en zo vertrouwen kunnen houden in hun relatie.

Ondanks het feit dat dit boek enkele pittige thema’s behandelt zoals seksualiteit, terminale ziektes en issues in de filmwereld, zorgt de vlotte schrijfstijl ervoor dat het boek niet te zwaar wordt. Hiernaast zorgen de stukjes met chatberichten voor een leuke dynamiek in het verhaal. De smileys die hierbij gebruikt worden maken het helemaal af en hebben me meerdere malen compleet in een deuk laten liggen van het lachen. Bovendien vond ik het erg leuk dat er verschillende andere LGBTQA+ boeken werden benoemd in het verhaal. Dit kan ik altijd ontzettend waarderen bij schrijvers.

Ik vond het fijn dat dit boek zoveel meer is dan een liefdesverhaal tussen twee jongens. Het is een verhaal over jezelf leren kennen en accepteren, over opkomen voor jezelf en staan voor wie je bent, over familie, en het belangrijkste: over je stoutste dromen werkelijkheid laten worden. Want zoals Ollie en Lou zouden zeggen: als het in de sterren staat, dan komt alles uiteindelijk goed.

Het boek krijgt van mij 4 sterren. 

Wat voor soort New Adult boeken zouden jullie graag nog geschreven zien worden? 



Reacties op: Recensie: Ooit in september

Meer informatie

Gerelateerd

Over