Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Riverdale: van boek naar serie

op 11 april 2019 door

Riverdale: Hoe Het Allemaal Begon is dé prequel van de Netflix-serie: Riverdale. In deze prequel volgen we Archie, Veronica, Jughead en Betty tijdens de zomer, we komen te weten wat er nu precies gebeurd is voordat Riverdale begon. Een schijnbaar vrije en zwoele zomer blijkt toch veel gecompliceerder dan deze tieners aan het begin dachten, maar ja... je kan dan ook niets anders verwachten van Riverdale. Natasha, Fien en Elke lazen samen deze prequel en gaan jullie in dit artikel vertellen hoe deze aansluit op de serie én of het een must-read is. Lees snel verder!

Dit artikel is geschreven door Elke, Natasha en Fien.

Verwachtingen

Natasha''Ik ben enorm fan van Riverdale en zeker het eerste seizoen vond ik fantastisch. Een boek over hoe het allemaal begon, is voor mij als fan natuurlijk een droom die uitkomt. Ik verwachtte de personages van de serie beter te leren kennen en hun keuzes beter te kunnen begrijpen.''

Elke: "Net als Natasha kijk ik uiteraard de serie en moest ik dus wel deze prequel lezen! Ik had niet per se verwachtingen, maar ik wist al over welke personages het zou gaan - namelijk dezelfde hoofdpersonages als in de serie - dus had ik enigszins een idee van de persoonlijkheden. Maar voor de verhaallijn zat ik compleet in het donker! Ik was daarom heel benieuwd wat er in deze prequel zou gaan gebeuren."

Fien: "Ik was wel benieuwd om aan dit boek te beginnen. Al moet ik bekennen dat ik niet echt grote fan ben van de serie op Netflix. Seizoen één vond ik nog wel vermakelijk, maar hoe we beland zijn waar we nu zitten is me één groot raadsel. Het is allemaal een tikkeltje te onrealistisch geworden (understatement van het jaar!)."

Personages

''Betty blijkt altijd al een Nancy Drew-achtig meisje te zijn. Jughead is een echte verhalenverteller, net als in de serie. Archie legt vooral uit waardoor Jug en hij uit elkaar zijn gegroeid,'' zegt Natasha. ''De enige die ik in het boek anders vind dan in de serie is Veronica. In de serie is ze een stoere badass chick, maar in het boek is ze een verschrikkelijk irritant en verwend prinsesje.'' 

"De personages sluiten goed aan op de personages in de serie. Betty is een goodie-two-shoes die een tikkeltje wild wil zijn, Jughead is een geboren schrijver en iemand die zich moeilijk uit, Archie werkt zichzelf in de problemen en Veronica is een tikkeltje té zelfverzekerd (of gewoon een heleboel). Ik snap wat Natasha bedoeld over Veronica," zegt Elke. "Maar ik vind ook dat Veronica in de serie zo over kan komen. Dus misschien is het dan tcoh goed gelukt. Net als in de serie was Jughead hier mijn favoriet." 

"Ik ben het helemaal eens met Natasha wat Veronica betreft. De Veronica uit het boek lijkt helemaal niet op de Veronica uit de serie, wat ik best jammer vond aangezien Veronica mijn favoriete personage is in de serie," geeft Fien toe. "Wat betreft de andere personages sluit het boek wel mooi aan bij de serie. Je merkt al snel dat Betty soms hele duistere gedachten heeft en ze toch niet zo braaf is als ze op het eerste zicht lijkt. Jughead hangt vooral veel rond in Pop's en de drive-in cinema, terwijl hij zich zorgen maakt over zijn vader. En Archi doet allemaal domme dingen."

Verhaallijn

Je leest alle gebeurtenissen van de dag voordat de serie Riverdale begon. De dag voor Independence Day, 3 juli. Het boek is opgedeeld in drie delen: ochtend, middag en avond. In ieder deel komen Betty, Jughead, Veronica en Archie aan het woord. Betty loopt stage bij Hello Giggles in Los Angeles. Jughead woont in Riverdale met zijn vader, maar is vaker te vinden bij Pop's aangezien zijn vader bijna nooit thuis is. Veronica is een socialite die woont in New York. Ze plant net zoals ieder jaar een feest voor Independence Day. Archie werk sinds deze zomer bij zijn vader en vertelt waardoor Jug en hij uit elkaar zijn gegroeid. 

''Net als bij de serie wordt het verhaal vanuit verschillende karakters verteld,'' beschrijft Natasha. ''Ik vind het passend dat Jughead het boek begint en eindigt, omdat hij in de serie ook altijd de aflevering in- en uitleidt.'' 

"Je hebt inderdaad meerdere POV's, wat ook wel logisch is gezien de meeste personages héél ergens anders zitten dan in de serie. Het speelt zich niet helemaal af in Riverdale, dus dat is wel bijzonder," beaamt Elke. "Wel vind ik dat de verhaallijn redelijk saai was? Het waren zeg maar echt verhalen die geen consequenties zouden hebben voor de personages. Behalve als het een beetje met seizoen één te maken had."

"Net als Elke vind ik dat er niet echt veel gebeurde in het boek. Het boek heeft me uiteindelijk ook niet echt iets bijgebracht, de meeste dingen wist ik al uit de serie," zegt Fien.

Conclusie

Natasha: ''Het boek was vermakelijk en ik heb gelijk zin om het eerste seizoen nogmaals te bekijken. Iedereen die fan is van de serie zou ik het boek aanraden, omdat je de personages al beter kent. Mocht je de serie nog niet gekeken hebben, dan lijken de personages wel wat oppervlakkig en naïef.''

Elke: "Net als Natasha vond ik het boek vermakelijk om te lezen. Het is leuk om de personages nog beter te leren kennen en ze in een andere setting te zien. Vooral bij Veronica vond ik het interessant om over haar leven in New York te lezen! Toch vind ik het boek redelijk oppervlakkig en soms wat langzaam - omdat er dus niet echt iets belangrijks gebeurde, veel wist je als kijker van de serie uiteraard al - máár met dat gezegd hebbende geef ik ook toe dat dit boek dé perfecte prequel is als je van Riverdale houdt. Het boek sluit perfect aan op de serie en is een must voor de Riverdale-fan."

Fien: "Ik vond het oké, ik ga het niet meteen bestempelen als dé must-read voor de fans van Riverdale. Eerder als: neem het boek op wanneer je zin hebt en laat het anders maar links liggen. Bij mij zorgde het boek er ook wel voor dat ik het begin van de serie weer opnieuw wou kijken."



Reacties op: Riverdale: van boek naar serie

Meer informatie

Gerelateerd

Over