Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Romeo & Julia: een klassieker in een nieuw jasje

op 20 december 2018 door

Romeo & Julia is misschien wel één van de bekendste liefdesverhalen ter wereld. Al ken je het verhaal door de film met de swoonworthy Leonardo DiCaprio in de rol van Romeo, of door je Engels lerares die er maar niet over op kon houden: het is duidelijk dat het toneelstuk een klassieker is die al eeuwenlang door generaties in stand wordt gehouden. Nu dit prachtige toneelstuk in een Young Adult versie is gestoken door Tiny Fisscher, vonden wij het belangrijk om deze YA-versie onder de loep te laten leggen: door zowel de Literatuur Club (Anne & Saar) als de Young Adult Club (Fien & Elke). Wil jij weten wat wij van deze versie vonden én of wij deze versie YA-lezers zouden aanbevelen? Lees dan snel verder!

 

1. Wat is het eerste wat je opvalt aan de opmaak van deze versie van Romeo & Julia?

Elke: Een van de eerste dingen die je natuurlijk opvalt is de prachtige voorkant: de kaft wil je maar blijven aaien, de gouden letters schitteren prachtig en het ‘ziet’ er echt uit als een klassieker die niet in je kast mag ontbreken. Ook worden er in het boek zelf prachtige versieringen gebruikt: gedecoreerde letters en prachtige illustraties. Deze maken dit boek echt helemaal af. Telkens als er een illustratie tevoorschijn kwam moest ik even stoppen met lezen om alles in me op te nemen: het is echt het neusje van de zalm.

Saar: Dit is een pronkstuk dat je niet achteraan je boekenkast wilt verstoppen. De gouden letters op de prachtige donkerblauwe linnen kaft, het is een pareltje. Maar je wilt het boek ook niet in de kast laten staan. Het formaat is prettig om vast te houden. Het boek blijft vrij goed open liggen op de pagina waar je bent en de letters zijn ideaal qua grootte. En als je geen zin hebt om te lezen, dan wil je wel door dit prachtexemplaar bladeren om de geweldige illustraties te kunnen bekijken.

Fien: Romeo & Julia is een klassieker en dat is dan ook precies wat de cover uitschreeuwt. Ik kreeg spontaan de neiging om het boek te knuffelen omdat het gewoon zo mooi is. Niet alleen de cover maakt dit boek zo uniek, ook de inhoud is prachtig. Alleen al de binnenkant van het boek vind ik heel erg mooi met die tegeltjesstructuur. Maar toen ik dan ook nog eens op een tekening stuitte tijdens het lezen, viel mijn mond al helemaal open. Net als Elke moest ik iedere keer even stoppen om alle details van wat nader bij te bekijken.

Anne: De aaibaarheid van het omslag is hierboven al genoemd, daar kan ik me natuurlijk alleen maar bij aansluiten! Verder vallen inderdaad de prachtige versieringen op, heel klassiek maar daardoor ook zeker passend bij de uitgave en de klassieker die de tekst is (natuurlijk). Verder vond ik het formaat van het boek heel prettig, net wat breder dan gewoonlijk voor een roman gebruikt wordt, daardoor is het allemaal wat breder opgezet qua tekst en dat leest heel prettig.

 2. Wat vind je ervan dat er een versie is gemaakt specifiek voor een Young Adult-publiek? Denk je dat dit jongeren zal gaan aanspreken?

Anne: Ik ben heel blij dat er op deze manier een nieuwe versie van zo’n klassieker gemaakt wordt, voor ik deze versie ging lezen was ik een klein beetje bang dat het toch tegen zou vallen, maar niets is minder waar. Dit boek is echt een hele mooie uitgave en hertaling van de originele tekst die heel dicht bij het origineel blijft en de tekst van Shakespeare zeker ook respecteert. Het is toegankelijk voor de jeugd maar doet weinig tot geen afbreuk aan de literaire klassieker en dat is heel knap gedaan. Het geheel is prima leesbaar omdat het toch een prozavorm heeft gekregen en ik denk zeker dat dit YA-lezers zal aanspreken.

Fien: Verhalen zijn enorm belangrijk, ze zijn een deel van onze geschiedenis en zullen dat ook altijd blijven. Het feit dat er steeds meer nieuwe, soms geweldige, verhalen worden geschreven mag geen excuus zijn om onze klassiekers achterwege te laten. Daarom kan ik het alleen maar toejuichen dat een klassieker zoals Romeo & Julia in een nieuw jasje gestoken wordt. Als dat dan ook nog eens gebeurt in zo’n prachtige uitgave als deze, dan denk ik wel dat dit boek jongeren zal aanspreken. De prachtige uitgave vraagt erom om gelezen en gekoesterd te worden.

3. Tiny Fisscher benoemt zelf dat ze de vrouwonvriendelijke elementen in Romeo & Julia heeft behouden én dat ze het niet té erg wilde romantiseren. Wat vind je daarvan, als je in gedachten houdt dat deze versie vooral gericht is op jongeren?

Elke: Romeo & Julia bevat inderdaad veel vrouwonvriendelijke elementen: veel vrouwen worden beledigd, behandeld als seksuele objecten en hebben kleine of nietszeggende rollen. Het is goed dat Fisscher dit heeft weten te behouden. Romeo en Julia wordt vaak afgedaan als ‘het meest romantische verhaal ter wereld’, vooral in hertellingen, terwijl het eigenlijk veel problematische dingen bevat. Deze problematiek heeft Fisscher behouden, vooral door het uit de schaduwen te halen én begrijpelijk te maken voor een jong publiek. Dit heeft ze dus zeker goed gedaan en bewijst alleen maar weer dat ze ontzettend trouw is geweest aan het originele werk, maar er toch met een kritische blik naar heeft gekeken!

Saar: De vrouwonvriendelijke elementen horen bij Shakespeare en zijn tijd. Fisscher probeerde duidelijk dicht bij het origineel te blijven als je het volledige plaatje bekijkt en dan horen deze elementen er ook bij. In dit geval vind ik het een positief punt. Door zo duidelijk de vrouwonvriendelijke elementen naar voren te laten komen, legt ze meteen de vinger op de wonde zodat ook jonge mensen gewezen worden op de problematische punten in het verhaal. In zekere zin kaart ze de problematiek aan door hem zo prominent naar voor te laten komen.

4. Zou je dit aanraden als een kerstcadeautje? Zo ja, voor welke soort lezer is het dan het meest geschikt?

Fien: Zelfs al ken je het verhaal van Romeo & Julia al door en door, toch zal deze versie je versteld doen staan. Het is een boek dat je gewoon wilt hebben dankzij de prachtige uitgave. Zelfs al ben je geen fervent lezer. Want geef toe: wie wil dit pareltje nu niet hebben? Als de uitgave je niet kan overtuigen, koop het boek dan voor de inhoud. Tiny Fisscher heeft Romeo & Julia nieuw leven ingeblazen zonder veel van de originele kenmerken die Romeo en Julia maken tot wie ze zijn achterwege te laten. Echt een fantastische uitgave die toegankelijk is voor jong en oud. Wie dacht Romeo & Julia te kennen heeft deze versie nog niet gelezen! Deze uitgave beperkt zich volgens mij niet tot maar één type lezer. Hij zal iedereen aanspreken die ook maar een klein beetje van boeken houdt, oorspronkelijk is deze versie bedoeld voor een YA-publiek en daar is het boek dan ook uitermate geschikt voor. 

Anne: Ik ben het zeker met Fien eens dat dit een uitgave is die in elke boekenkast thuis zou horen. Zelfs als je niet van plan bent het te lezen staat het in elk geval prachtig. Maar het boek is vooral geschikt voor iedereen die graag kennis wil maken met het originele verhaal achter Romeo & Julia en alle bewerkingen die daarop volgden, maar die de tekst van Shakespeare, of een integrale toneelvertaling toch wat hoog gegrepen vindt. En voor wie de originele tekst al kent is het bewonderenswaardig om te zien hoe Fisscher daarmee om is gegaan en om op zoek te gaan naar de talloze verwijzingen die erin te vinden zijn.

Elke: Dit boek schreeuwt letterlijk ‘kerstcadeau’. Het is een prachtige uitgave die zeker een plekje op je verlanglijstje verdient, of op die van een ander. Het is een boek dat je graag aan anderen zou willen laten zien, gewoon omdat het zo mooi is, maar ook omdat het zo’n steengoede editie is: het is begrijpelijk, kritisch, mooi en beeldend. Persoonlijk zou ik dit boek dan toch echt aanraden aan de YA-lezer, of de jongere in het algemeen, omdat deze editie de lezer introduceert tot een van Shakespeare’s beroemdste werken, waarbij de prachtige taal en originele tekst worden behouden en waarbij tegelijkertijd een versimpeling naar proza wordt gemaakt en een kritische notitie aan wordt toegevoegd. Door deze hertelling kan Shakespeare’s werk eindelijk ook schitteren op de YA-plank. Chapeau, Blossombooks!

Saar: Moet je dit boek nog verpakken wanneer je het onder de kerstboom legt, want het ziet er werkelijk al als een cadeautje uit. Het is dus zeker aan te raden als kerstcadeautje, alleen al door de prachtige uitvoering. Maar bovenal is de inhoud een prachtcadeau aan elke liefhebber van Shakespeare en elke lezer die Shakespeare nog moet leren kennen. Door zo dicht bij de oorspronkelijke versie te blijven, biedt Fisscher een unieke duik in de prachtige erfenis van een van de grootste toneelschrijvers uit onze geschiedenis.

 

Kortom: we kunnen wel stellen dat zowel de literaire als de YA-lezer Romeo & Julia van Tiny Fisscher (en Shakespeare natuurlijk) zouden aanraden! Het is hét perfecte pakje voor onder de boom, door de prachtige vormgeving en de geweldige inhoud, en kan niet ontbreken op je verlanglijstje. Heb jij Romeo & Julia al ooit gelezen? 

Klik HIER voor het toffe artikel op de Literatuur Spot!



Reacties op: Romeo & Julia: een klassieker in een nieuw jasje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tiny Fisscher

Tiny Fisscher

Eigenlijk ben ik een prinses, maar dat hou ik geheim. De erwt hou ik ook geheim....

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...