Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schrijf Spot: Opmaak

op 20 augustus 2018 door

Schrijf Spot: Opmaak

In het kader van de maandelijkse Schrijf Strijd schrijf ik maandelijks een artikel met schrijftips. Ik heb gezien dat onze volgers goed zijn in het vertellen van verhalen. Misschien schrijven sommigen van jullie wel langere verhalen, of zelfs een boek. Laat daarom vooral een reactie achter met je eigen tips, of dingen waar je eventueel hulp bij nodig hebt!

In dit artikel som ik belangrijke basisdingen in de opmaak op. Wanneer je een reactie op Hebban achterlaat kan de website je reactie er soms vreemd uit laten zien. Check daarom nog even je:

-Spelling: Misschien komt dit onnodig over, maar mij gebeurt het regelmatig tijdens het schrijven van een artikel of hoofdstuk dat ik toevallig de verkeerde toets in heb gedrukt. Inmiddels staat het hele geval al online, en ziet het er nogal ongemakkelijk uit. Deze tip heeft dus niet per se met je spellingsvaardigheden te maken, maar eerder met zorgvuldigheid.

-Interpunctie: Een vraagteken en een uitroepteken zijn soms op hun plaats, maar pas op dat het niet te overdreven wordt. Als je te vaak een uitroepteken of vraagteken gebruikt komt je hoofdpersoon onvolwassen over . (Tenzij dat je bedoeling is, natuurlijk.) Voor een lezer is het soms een beetje vervelend, omdat het de lezer hyper kan maken. Let ook op dat je niet te vaak komma’s gebruikt. Daar heb ik zelf een handje van, maar het kan de zin onnodig verwarrend en gecompliceerd maken.

-Alinea’s: Wanneer je je verhaal in de reacties op Hebban plaatst kan het zo zijn dat je alinea’s aan elkaar vast komen te zitten. Dit is voor een lezer erg onrustig, zeker wanneer er veel dialoog in je verhaal zit. Dat is zonde van je werk.

En een laatste tip: schrijven is vooral een subjectieve bezigheid, dus luister eerst en vooral naar wat jij wil. Niemands wil is wet. Misschien is jouw hoofdpersonage juist enthousiast, en wil je die uitroeptekens nou eenmaal graag gebruiken. Laat je in zo’n situatie vooral niet tegenhouden.

Bedankt voor het lezen! Ik vind jullie verhalen altijd super leuk, dus ik kijk uit naar de volgende  Schrijf Strijd.



Reacties op: Schrijf Spot: Opmaak

Meer informatie