Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Serie vs. Boek: The Winx Saga

op 22 oktober 2021 door

Vaak is het zo dat een boek of boekenserie door zijn populariteit verfilmd wordt. Bij het boek Fate: The Winx Saga is het juist net andersom. De Netflix serie die is gebaseerd op de oude cartoon Winx Club serie was zo'n groot succes onder de Young Adults dat er nu ook een boek van is gemaakt! Dit boek is begin deze maand uitgekomen en ons leek het daarom leuk om hier een Serie vs. Boek artikel van te maken. In dit artikel lees je dus onze mening over zowel de Netflix serie als het boek bij de serie. 

Dit artikel is geschreven door Roxanne en Nina 

Het plot

Op de Alfea Internationale School komen studenten van de Andere Wereld samen om te trainen, om magie te leren
en om te ontdekken hoe ze hun krachten kunnen beheersen. Vijf studenten, volslagen vreemden, worden kamergenoten. De vijf meisjes willen wat elke tiener wil: erachter komen wie ze zijn. Maar wanneer een oud, al lang overwonnen kwaad plotseling buiten de kasteelmuren opduikt, worden deze tieners gedwongen hun krachten op de proef te stellen. Ze ontdekken een geheim dat zo krachtig is dat het alles wat ze weten in twijfel trekt.

De Netflix serie

Nina: Ik weet nog heel goed dat ik vroeger een grote fan van de cartoonserie van Winx Club was. Ik ben zelfs een keer naar een musical geweest die gebaseerd was op deze serie. Je kunt je dan vast ook wel voorstellen dat ik meteen een nostalgisch gevoel kreeg toen ik voor het eerst over deze Netflix adaptatie hoorde. Hoe geweldig is het dat we een eigentijdse versie van Winx Club hebben gekregen die goed aansluit bij de jongeren van nu?! De Netflix serie zelf is natuurlijk erg lastig te vergelijken met de oorspronkelijke cartoon versie. Sommige mensen waren teleurgesteld en anderen waren blij verrast. Ik behoor zeker tot deze laatste groep. De serie was echt prachtig gemaakt waardoor de magische krachten realistisch overkwamen. Het verhaal was erg origineel geschreven en de karakters hadden ieder duidelijk hun eigen problemen en eigenschappen. Ik ben erg benieuwd waar het 2de seizoen over zal gaan en kijk er ontzettend naar uit! 

Roxanne: Net als Nina was ook ik fan van de cartoon serie van Winx. Ik keek hem altijd op tv tot ik daar uit het niets mee stopte. Toen ik hoorde van de tv serie was ik eerst wat sceptisch omdat het me totaal niet aan de cartoon deed denken, dus waarom zou je een serie dan vernoemen naar een cartoon waar deze niks op lijkt? Toch ben ik de serie gaan kijken met de gedachte we zien wel. Ik moet ook zeggen dat ik aangenaam verrast was net als Nina. Ja de serie lijkt vrij weinig op de cartoon op wat basis elementen na, maar de serie is heel goed gemaakt op zichzelf en heeft een heel gave verhaallijn. Wel vind ik het nog steeds raar dat elk karakter dezelfde naam heeft als in de cartoon behalve Terra/Flora en Aisha dan die zat er helemaal niet in. Ik ben wel benieuwd naar het 2de seizoen en pak deze dan ook gelijk op zodra het kan.

Het boek

Nina: Doordat het boek gebaseerd is op de al eerder gemaakte Netflix serie, krijg je qua gebeurtenissen of gesprekken niks nieuws te zien/lezen. Het boek heeft alleen een exclusieve proloog waarbij we kunnen lezen hoe Bloom de directrice van Alfea heeft ontmoet. Wat het boek natuurlijk wel onderscheidt van de Netflix serie is het kijkje in de gedachten van alle hoofdpersonages. Elke keer komt er een ander hoofdpersonage aan bod en kun je lezen hoe een bepaalde gebeurtenis hun ideeën en gedachtes beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat het boek ons de diepte van de karakters laat zien, die vaak moeilijker te vinden is in een gefilmde serie. Als het boek nou ook nog eens leuke nieuwe scenes of gebeurtenissen zou beschrijven was het helemaal top geweest. Nu miste ik dat toch wel een beetje. 

Roxanne: Eigenlijk benoemt Nina al het meeste hierboven. Het boek is geschreven op basis van de tv serie, je leest dus eigenlijk niks nieuws qua gebeurtenissen van wat je heb gezien in de serie. Aan de ene kant jammer want het boek had meer diepte kunnen geven in het verhaallijn en hoe gebeurtenissen ervaren worden, aan de andere kant teveel nieuws zou ook weer zijn alsof je iets mis in de serie. Het boek is verdeeld in 6 stukken met stukjes uit ieder zijn perspectief, zo lees je wel meer over de gedachtes van de personages, echter als iemand die graag per hoofdstuk leest is dit wel een lange zit omdat elk hoofdstuk dus erg lang is.

Ons eindoordeel

Nina: Waar de serie meer visueel uitdrukking geeft aan de gebeurtenissen, gaf het boek meer ruimte voor de gedachtens en gevoelens van de personages tijdens de beschreven gebeurtenissen. Zoals ik al aangaf, vind ik het jammer, en zeker ook een gemiste kans, dat het boek geen extra scenes bevatte en letterlijk alleen vertelde wat al in de Netflix serie gezien was. Of je dus de Netflix serie kijkt of het boek leest maakt niet zo gek veel uit. Bij beiden mis je vrij weinig van het andere. Ik hoop dat het volgende boek wat meer toevoegingen heeft. Voor nu kies ik dus voor de Netflix serie als mijn favoriet van de twee. 

Roxanne: De serie is natuurlijk iets wat je ziet met je ogen waar het boek meer verteld en je je verbeelding op los kan laten gaan. beide hebben een sterk element. Ik vind wel dat het boek een gemiste kans heeft wat betreft meer in diepte de gebeurtenissen uit te kunnen leggen, zoals ik al zei je leest wat er gebeurt in de serie daardoor is het boek niet een nieuwe ervaring maar eigenlijk iets wat je al weet. Daarentegen als je niet van series bent is dit boek wel een aanrader. Ikzelf houd wel van goede series en het visuele ipv je eigen fantasie los te laten gaan, en ook ik kies voor de serie als mijn favoriet.

Welke Netflix serie zou je nog meer graag in boek vorm willen zien verschijnen? 



Reacties op: Serie vs. Boek: The Winx Saga

Meer informatie

Gerelateerd