Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Shadow of The Fox vs Flame in the Mist

op 03 januari 2019 door

Kimberly en Feline lazen Shadow of The Fox van Julie Kagawa en Flame in the Mist van Renée Ahdieh. Beide boeken gaan over Japan, maar zijn toch heel anders. In dit artikel worden de twee boeken met elkaar vergeleken, en wordt geschreven welk boek wellicht je voorkeur heeft. 

Plot 

Shadow of the Fox: Yumeko is een 'Kitsune'. In haar geval echter maar een halve, half mens en half vos. Opgevoed door monikken wordt ze op weggestuurd wanneer het klooster wordt aangevallen door een oni en andere demonen. Ze krijgt de taak om de drakenrol in veiligheid te brengen. Ze komt onderweg Kage Tatsumi tegen, een jonge Samurai die de zorg draagt over een bezeten zwaard. Hij helpt haar om de weg te vinden naar een andere tempel waar hij denkt dat de drakenrol zal zijn. Onderweg komen ze echter vele vijanden, maar ook nieuwe vrienden tegen.

Flame in the Mist: Mariko wordt onderweg naar het huis van haar verloofde overvallen door de 'Black Clan'. Mariko, die toch al niet denderend enthousiast was om te trouwen, besluit uit wraak voor de moord op haar soldaten en bedienden om de Black Clan te intiltreren en erachter te komen waarom ze haar dood wilden hebben. Natuurlijk doet ze dit alles verkleed als man. Wat ze uiteindelijk te weten komt is heel anders dan ze had kunnen denken.

Schrijfstijl

Shadow of the Fox: 'De schrijfstijl was prima te lezen' zegt Kimberly. 'Geen al te lastige zinsopbouw en alles wordt goed uitgelegd. Al was het heen en weer wisselen tussen de hoofdpersonages in de hoofdstukken af en toe lastig. Pas na een paar zinnen had je echt door vanuit welk oogpunt het hoofdstuk zou zijn.'

Flame in the Mist: 'Deze schrijfstijl was ook heel fijn om te lezen, misschien zelfs nog wel beter' vindt Kimberly. 'Het was echt heel makkelijk te lezen. Fijne compacte hoofdstukken, een duidelijke inleiding en middenstuk. Gewoon heel prettig om te lezen.'

Japan in de boeken 

Shadow of the FoxFeline is helemaal weg van de verwerking van Japanse mythologie in het boek. "Het is fantastisch om te lezen hoe de gaki waar ik tijdens mijn studie van Japanse kunst over geleerd heb nu in een YA boek verwerkt worden. Het is alsof je leest over een anime, zonder irritante stereotypen die je soms in andere boeken over Japan tegenkomt." 

Kimberly is het helemaal eens met Feline wat betreft de stereotypen. "Dit boek voelt zeer origineel aan en geeft ook echt het gevoel van Japan weer. Ook de mensen die minder weten van Japan en de verhalen kan dit verhaal makkelijk lezen."

Flame in the MistFeline was wat minder weg van dit boek. "Een absoluut pluspunt van dit boek is dat de auteur het hof in het boek baseert op het echte hof in de Heian periode. Toch voelt het boek plat aan. Bushido wordt een irritante platte regel waar de lezer steeds over moet lezen, in plaats van een ideaal dat op een slimme manier in het verhaal verwerkt wordt." 

Eindoordeel

Shadow of the Fox: Kimberly vindt het absoluut een heel vermakelijk verhaal. "Zelfs zonder al te veel kennis van de Japanse verhalen en folklore is het op zo'n manier geschreven dat het voor iedereen begrijpelijk is. Op sommige punten was het wat voorspelbaar, maar daar ontkom je tegenwoordig bijna niet meer aan."

Voor Feline was het boek een feest van herkenning. "Japanse mythen waar ik over geleerd heb worden samengevoegd met elementen uit anime en zo mooi en levendig beschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. De personages waren allemaal vermakelijk en liefelijk op hun eigen manier. Ook de uitgebreide lijst met Japanse termen was een mooi extraatje waar ik erg blij van werd." 

Flame in the Mist: "Ik heb lang nagedacht of ik dit boek nu even leuk of leuker vind" zegt Kimberly. "Ik denk dat voor mij Flame in te Mist het wel wint. Ondanks dat hierin de termen wat minder goed in het verhaal zelf verklaard worden was het nog steeds heel begrijpelijk. Ik kreeg ook drect behoefte om het vervolg te gaan lezen."

Feline heeft gemengde gevoelens over Flame in the Mist. "Waar Shadow of the Fox een mooie introductie van anime-achtige verhalen is, is Flame in the Mist eigenlijk alles wat een anime en een verhaal over Japan niet moet zijn. Er zitten naar mijn smaak teveel stereotypen en cliché's in. Vooral van de naam van de love-interest word ik allergisch. Wie noemt zijn held nou 'wolf'? Aan de andere kant zit er wel veel tempo in het verhaal, en is het wel spannend genoeg om door te lezen. Als je het boek dus onverhoopt net als ik niks vindt, is het in ieder geval snel voorbij. 

Laat ons vooral weten welk van de twee boeken jij het leukst vond. 



Reacties op: Shadow of The Fox vs Flame in the Mist

Meer informatie