Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stem nu voor de Hebban Young Adult Clubprijs 2018!

op 16 juli 2018 door

Het is zover! De stemlijnen zijn geopend! Tussen 16 en 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete boek van onze shortlist voor het beste Young Adult boek van het afgelopen jaar. 

De shortlist bestaat uit tien titels, waarvan de laatste onlangs mede door jullie invloed werd bepaald. Hieronder vind je alle kanshebbers.

De shortlist voor de Hebban Young Adult Clubprijs 2018:

1. Bloed en Beenderen - Tomi Adeyemi - Uitgeverij Harpercollins

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha.

Ons oordeel: Een YA-fantasy met een belangrijke boodschap over diversiteit. Doordat de hoofdpersonen een donkere huid hebben onderscheid deze serie zich van andere YA-fantasy boeken en doorbreekt het het stigma van de blanke, vrouwelijke hoofdpersoon in Young Adult.


2. Showstopper - Hayley Barker - Uitgeverij de Fontein

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.

Ons oordeel: Twee mensen worden ondanks alles verliefd en het lijkt wel een sprookje, maar dan wel een heel bloederig sprookje want niets is wat het lijkt in dit circus!

3. Nieuwe Maan - Sarah Crossan - Uitgeverij Pepper Books

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen.

Ons oordeel: Een prachtig verhaal dat raakt tot op het bot, Sarah weet je constant in haar grip te houden.


4. Liefdestips aan Mezelf - Sylvia van Driessche - Uitgeverij Moon

Noodgedwongen verhuist Olivia naar de villa van haar vader (bekende tv-presentator), stiefmoeder en stiefzus, maar ze moet niks van haar nieuwe stijve familieleden weten. Met haar BFF Billie doet ze er alles aan om in de buurt van haar grote liefde Max te komen, maar ze belandt van de ene blunder in de andere, in haar dagboek schrijft ze haar liefdestips.

Ons oordeel: Een geweldige hedendaagse roman van eigen bodem vol humor en liefde. Het heeft een diepgaande boodschap die meisjes in de wereld van vandaag heel erg goed kunnen gebruiken. Een onmisbaar boek van Belgische bodem dus! 


5. Het meisje en de alchemist (Everless) - Sara Holland - Uitgeverij Blossom Books

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...

Ons oordeel: Een prachtig YA-fantasy debuut met plotwendingen die je niet ziet aankomen, boodschappen van vriendschap, liefde, opoffering, familie en meer.


6. De Nieuweling - Taran Matharu - Uitgeverij van Goor

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks.

Ons oordeel: Het verhaal staat niet stil en de wereld waarin dit alles zich afspeelt is enorm goed doordacht. Daarnaast weet de auteur op een bijzondere manier thema’s aan te kaarten die ook vandaag de dag aan de orde zijn.


7. De onverklaarbare logica van mijn leven - Benjamin Alire Sáenz - Uitgeverij Blossom Books

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen. 
Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. 

Ons oordeel: Dit boek houdt je in zijn greep, ondanks dat er weinig gebeurd. Sáenz gebruikt prachtige woorden en laat je kijken in het brein van Sal en weet je te ontroeren en verassen.


8. Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera - Uitgeverij Clavis

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day.

Ons oordeel: Een verhaal dat op een luchtige manier een heel zwaar onderwerp aankaart. Silvera heeft het verhaal enorm mooi op papier gezet en ondanks dat de titel het einde al verklapt weet de auteur je toch te breken.


9. Allesbehalve Oké - Laura Steven - Uitgeverij Karakter

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto's van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho's en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen.

Ons oordeel: Een geweldige verhaal over slutshaming en de door de man-gedomineerde samenleving, met een dikke humoristische knipoog. Lachen gegarandeerd, met een prachtige boodschap. 

10. Schaduwheer - Cassandra Clare 

Emma Carstairs heeft eindelijk de dood van haar ouders gewroken. Ze dacht dat ze hierdoor rust zou krijgen, maar dat is niet het geval. Ze verlangt naar haar parabatai Julian, maar een relatie met hem brengt hen allebei in gevaar. Dus besluit ze zijn broer Mark te daten. Maar die heeft ook zijn eigen problemen...

Ons oordeel: Een fantastisch boek, met diepgaande, gecompliceerde en toffe personages, een sterk uitgebouwde wereld, en thema's die binnen onze huidige maatschappij resoneren.

Oordeel van onze lezers: (Cindy Strijkers-Bakel): 'Wat kan die vrouw schrijven!!! Prachtige zinnen, onderhuidse spanning en een mooi plot, en dan dat einde van Schaduwheer!'

Stem nu!

Breng nu jouw stem uit via onderstaande knop.

Stem nu op je favoriete boek

De winnaars van de Hebban Clubprijzen worden in de eerste week van september bekendgemaakt.

Let op: door te stemmen ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Hebban en de nieuwe AVG-richtlijnen. Ook geef je toestemming voor het versturen van een eenmalige nieuwsbrief in de week van de bekendmaking van de winnaars van de Hebban Clubprijzen 2018.

 

 



Reacties op: Stem nu voor de Hebban Young Adult Clubprijs 2018!

Meer informatie

Gerelateerd