Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Iron Fey readalong: De IJzerprins

op 02 februari 2019 door

De laatste loodjes wegen het zwaarst zegt men altijd. Om eerlijk te zijn heb ik dat gevoel ook een beetje bij The Iron Fey serie. Het is tijd voor de laatste sprint, het laatste boek! Hebben jullie er nog zin in? Dit boek is wel geschreven vanuit het perspectief van Ash, dus daar ben ik heel blij mee.

Let op: ook in dit artikel zitten SPOILERS!

Leesupdate 25 januari

Net als iedereen begin ik ook met een verwachtingen update. Om eerlijk te zijn vond ik de vorige boeken uit deze serie niet heel sterk. Meghan irriteerde me mateloos, net als Puck op een gegeven moment. Alles kwam Meghan maar aanwaaien en Puck moest echt die grijns eens van zijn gezicht halen, want in sommige situaties was die grijns totaal ongepast. Gelukkig was daar Ash, de meest volwassen van het hele zootje. De IJzerprins is geschreven vanuit zijn perspectief en dat maakt me toch wel heel nieuwsgierig naar dit boek. We weten dat hij en Meghan van elkaar zijn gescheiden, maar we weten ook dat Ash Meghan aan het eind van De IJzerkoningin stond te bespieden. Ik ben benieuwd of ze weer bij elkaar komen, maar ik verwacht van wel. Meestal is het in dit soort series eind goed, al goed en ze leefden nog lang en gelukkig. Dat verwacht ik dus ook van The Iron Fey.

Readalong vraag 1: Verwacht jij dat Ash en Meghan aan het eind van dit boek nog lang en gelukkig zullen leven?

Leesupdate 27 januari

Het is weer tijd voor een update. Ik ben inmiddels op pagina 150 en ik ga dus niet zo hard als de afgelopen boeken. Vrijdag is altijd een beetje mijn dipdag met lezen, maar toen heb ik toch 64 bladzijden gelezen. Gister las ik 's avonds en viel ik steeds in slaap, dat is ook niet heel bevordelijk voor de voortgang. Inmiddels ben ik Puck echt helemaal zat, hij wordt nu strontvervelend. Ik ben een beetje klaar met dat clownsgedoe, hij moet eens wat serieuzer worden. Ik wenste vurig dat Ash hem nou eens een klap voor z'n kop ging geven of iets, want dat verdient Puck wel. Nee, dood hoeft hij van mij niet, dat is ook zo  naar. Maar hij mag best een toontje lager zingen. Tot zover mijn frustraties rondom Puck.

Het verhaal zelf vind ik nog niet heel spannend. Ash, Grim en Puck zijn nu op weg naar het einde van de wereld om Ash een ziel te laten veridenen, maar dat is niet het spannendste stuk. Het verhaal zit weer boordevol magische wezens en er wordt weer van gevecht naar gevecht gesprongen. Dit vind ik zo ontzettend jammer, ik wil meer karakter ontwikkeling zien. Inmiddels hebben we al kennis gemaakt met een wolf, een moerastrol en de hobbejakken. Wat zal er nog komen? En verrassing, Ariela leeft nog. Ik was daar inderdaad wel een klein beetje verrast over, maar toch ook weer niet. Achteraf gezien had ik dit best wel verwacht. Wat me ook stoorde was hoe snel Puck en Ariela waren gered uit het hol van de hobbejakken, ik moest een diepe zucht onderdrukken. Het verhaal zou een stuk interessanter zijn geweest als het de personages allemaal wat moeilijker werd gemaakt en er een enorme plot twist in het verhaal zou zitten. Koningin Mab wil Ash helpen, maar zo'n twist bedoel ik niet. Ik bedoel zo'n twist die je stijl achterover doet slaan. Op naar de volgende update!

Readalong vraag 2: Was jij verrast dat Ariela nog bleek te leven?

Leesupdate 30 januari

Inmiddels heb ik het boek uit, maar ik heb besloten om de laatste twee updates even te splitsen. Vandaag ga ik jullie updaten over mijn leeservaringen tot en met hoofdstuk 18, tot en met de beproevingen dus. Ash, Puck, Ariela, Grim en de wolf zijn geslaagd in hun missie, ze hebben het hol van de hobbejakken levend verlaten. Na een pittige reis door het Wildwoud bereiken ze Moriye, een dorpje waarin de Vergeten Fae wonen. Hier zou een veerboot moeten verschijnen om de groep naar het eEinde van de Wereld te vervoeren. Uiteraard bereiken ze de veerboot niet zomaar. De geesten van de Vergeten Fae proberen het leven uit iedereen te zuigen om zelf nog wat verder te leven.

Uiteindelijk bereiken ze de veerboot, maar ook daar moeten ze weer een gevecht leveren. Soms werd ik daar wel een beetje moe van, maar het is ook wel goed om het verhaal op gang te houden. Deze keer waren het gigantische spinnen die geen magische naam hebben meegekregen.

Na een lange reis bereikt de groep het Einde van de Wereld, maar daar is het nog niet voorbij. Nee, Ash moet een aantal beproevingen doorstaan, te beginnen met de vuurproef. Ik hoopte dat daar wat spanning in het verhaal zou komen, maar dit ging de groep uiteindelijk gemakkelijk af. Dit was slechts een voorproefje van de beproevingen die Ash nog te wachten zouden staan in Het Slot Van Beproevingen. In dit slot vonden er beproevingen plaats om Ash te laten ervaren hoe het is om een mens te zijn met een ziel. De eerste beproeving bestond uit het lijden van pijn en de tweede beproeving uit het onder ogen komen van zijn verleden. Ash moest leren omgaan met zijn geweten, want dat zou hij krijgen als hij een ziel zou verdienen. Deze proeven waren niet spannend, maar je leert wel veel meer over het verleden van Ash. Deze dingen hebben we al heel kort gezien in de eerste drie boeken, maar nu krijgen we meer diepgang. Hè hè, eindelijk. Ik was daar echt aan toe. Dit stuk van het boek las dus makkelijker voor mij. Of Ash ook echt een ziel heeft verdiend lezen jullie zaterdag.

Readalong vraag 3: Zou jij ooit zulke zware beproevingen willen ondergaan als je daardoor iets kunt verdienen wat je heel graag wilt hebben?

Leesupdate 2 februari

Vandaag is het alweer tijd voor de aller laatste leesupdate van deze hele readalong. Wat ging het hard! Woensdag was ik geëindigd bij de tweede beproeving, dus nu is het tijd om uit te vinden of Ash zijn ziel dan ook echt heeft verdiend.

De tweede beproeving was een hele zware, want Ash moest alle ellende uit zijn verleden onder ogen komen. Het was dus ook niet zo gek dat hij volledig instortte. Hij stond zelfs op het punt om op te geven, iets wat Julie Kagawa goed heeft neergezet in het verhaal. Uiteindelijk overtuigde Grimalkin hem ervan om toch door te zetten. Jammer was alleen wel dat al Ash zijn twijfels binnen een paar zinnen weer teniet waren gedaan. Op deze manier was er dus weinig ontwikkeling van het personage Ash.

De volgende hoofdstukken vond ik wat verwarrend. Was dit nou een epiloog? Nee, dit bleek de derde beproeving te zijn. Ash zijn menselijke leven, of wat het zou kunnen zijn, flitste aan hem voorbij. Hij trouwde met Meghan, kreeg een zoon, raakte gewond, overleefde het, werd oud en stierf. Dat was de derde beproeving in een notendop. Ook deze beproeving heeft Ash - hoe verrassend - glansrijk doorstaan, dus hij heeft zijn ziel verdient. Alleen moest er nog een offer gebracht worden. Er zou iemand moeten sterven, maar wie? Het antwoord is Ariela. Dit verbaasde mij helemaal niets, want ze was al dood maar herrezen.

Tenslotte zat er nietss anders op dan via de menselijke wereld terug te keren naar het wildwoud, want dat was de snelste route. Ariela en de wolf waren we al verloren, maar nu nam ook Grim afscheid. Puck bracht Ash tot de rand van het IJzerrijk en daarna moest Ash alleen verder. Het einde zag ik aan het begin van dit boek al aankomen, Ash en Meghan werden herenigd en kusten.

Tot zover De IJzerprins en daarmee de gehele The Iron Fey serie. Niet getreurd, we komen nog met een spoilervrije wrap-up waarin wij al onze leeservaringen op een rijtje zetten.

Readalong vraag 4: Heb jij genoten van deze readalong en heb je tot het einde met ons mee gelezen? Daarnaast, zag jij het einde van De IJzerprins al aankomen?



Reacties op: The Iron Fey readalong: De IJzerprins

Meer informatie

Gerelateerd