Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thorn, een Ganzenhoedster hervertelling

op 18 december 2021 door

Kimberly en Maartje lazen het boek Thorn van Intisar Khanani. Het boek wordt verkocht als een hervertelling van het sprookje De ganzenhoedster van de gebroeders Grimm. Wij maken hieronder de vergelijking en vertellen tegelijkertijd wat we van Thorn vonden.

De ganzenhoedster

Een koningin, die weduwe is, heeft een mooie dochter en deze wordt beloofd aan een koningszoon. De moeder pakt veel kostbaarheden in voor de bruidsschat en laat een kamenier meereizen. Ze krijgen beiden een paard. Het paard van de koningsdochter heet Falada en het dier kan praten. De moeder snijdt zich bij het afscheid met een mesje in haar vinger, waarop deze gaat bloeden en drie druppels bloed op een zakdoek laat vallen. Deze zakdoek krijgt haar dochter van haar moeder, en ze vertelt dat het meisje deze onderweg nodig zal hebben. Ze nemen afscheid en het meisje stopt de zakdoek bij haar boezem.

Na een uur krijgt het meisje dorst. Ze wil dat de kamenier water uit de beek in een beker doet. De kamenier zegt dat het meisje zelf maar af moet stappen, ze wil geen dienstbode zijn. De koningsdochter doet dit en de drie druppels bloed zeggen dat het hart van haar moeder zou breken als ze dit zou zien. De koningsdochter klimt weer op haar paard en ze rijden vele mijlen. Opnieuw komen ze bij een rivier en de koningsdochter zegt de kamenier om drinken voor haar te halen, maar deze weigert opnieuw. Het doekje valt tijdens het drinken in het water en drijft met de stroom mee. De kamenier ziet dit en is blij, de koningsdochter is nu zwak en machteloos geworden.

Als de koningsdochter op Falada wil klimmen, zegt de kamenier dat dit haar plek is. Ze dwingt de koningsdochter de kleren te ruilen en deze moet beloven niemand iets te vertellen. Als ze het geheim zou verklappen, zou de kamenier het meisje doden. Ze reizen verder en komen in het koninklijk paleis. De koningszoon onthaalt hen en begeleidt de kamenier. De oude koning ziet het fijngebouwde meisje op de binnenplaats en stuurt haar mee met het ganzenhoedertje Koertje. De kamenier laat intussen het hoofd van Falada afhakken, omdat het onderweg erg lastig geweest zou zijn. De ware koningsdochter hoort dit en belooft een geldstuk als de vilder het hoofd van Falada in de donkere poort wil ophangen.

Als de ware koningsdochter de volgende dag door de poort loopt, spreekt ze Falada aan. Het hoofd antwoordt haar; haar moeders hart zou breken als ze dit zou zien. De koningsdochter kamt haar gouden haren en Koertje ziet dit, de koningsdochter laat de wind dan spelen met het hoedje van Koertje en deze komt terug als zij al klaar is met kammen. Koertje wordt boos en ze gaan 's avonds terug. De volgende dag herhaalt dit tafereel zich en 's avonds gaat Koertje naar de oude koning. Hij vertelt dat hij niet langer ganzen wil hoeden met het meisje, omdat ze hem de hele dag plaagt. Als de koning van het paardenhoofd en het spelen met de wind hoort, gaat hij de volgende dag op onderzoek.

De koning ziet hoe de gebeurtenissen zich herhalen en hij gaat stiekem terug naar huis. De oude koning vraagt de ganzenhoedster waarom ze dit doet, maar ze vertelt dat ze niks mag zeggen omdat ze anders zal sterven. De koning raadt haar dan aan om alles aan de ijzeren haard te vertellen en hij hoort alles via de afvoerpijp. Ze krijgt koninklijke kleding en is erg mooi, de koningszoon wordt geroepen en hij krijgt te horen dat hij een verkeerde bruid heeft. Er wordt een feestmaal gegeven en de kamenier herkent de koningsdochter niet, die aan de andere kant van de koningszoon aan tafel zit.

Na het eten krijgt de kamenier een raadsel van de koning, ze moet vertellen welke straf past bij iemand die haar heer bedriegt. De valse bruid antwoordt dat diegene poedelnaakt in een vat moet worden gestopt, wat met puntige spijkers beslagen is. Twee witte paarden moeten het vat over de wegen slepen, tot ze dood is. Op deze manier heeft de valse bruid haar eigen vonnis geveld en het gebeurt zoals is verteld. De jonge koning trouwt met de ware bruid en ze heersen in vrede over het rijk.

Thorn

Between her cruel family and the contempt she faces at court, Princess Alyrra has always longed to escape the confines of her royal life. But when she’s betrothed to the powerful prince Kestrin, Alyrra embarks on a journey to his land with little hope for a better future.

When a mysterious and terrifying sorceress robs Alyrra of both her identity and her role as princess, Alyrra seizes the opportunity to start a new life for herself as a goose girl.

But Alyrra soon finds that Kestrin is not what she expected. The more Alyrra learns of this new kingdom, the pain and suffering its people endure, as well as the danger facing Kestrin from the sorceress herself, the more she knows she can’t remain the goose girl forever.

With the fate of the kingdom at stake, Alyrra is caught between two worlds and ultimately must decide who she is, and what she stands for.

Wat vonden wij ervan

Kimberly: Ik was echt enorm verbaasd over de grote hoeveelheid overeenkomsten met het origineel. Wat je vaak bij hervertellingen ziet, is dat een hele nieuwe draai aan het verhaal is gegeven. En vaak herken je het origineel dan maar aan een paar kleine dingen. Bij Thorn is dit absoluut het tegenovergestelde. De schrijfster heeft het orignele verhaal gepakt en hier wel een eigen draai aan gegeven. Hier en daar zijn wat dingen veranderd. Zo is de moeder van Alyrra niet de lieve vrouw zoals in het origineel. Ze wordt enorm slecht behandeld door haar familie. Ook is er meer magie aanwezig in dit verhaal dan in het origineel. En ik denk dat dit eigenlijk een verbetering is. Dit maakt het verhaal logischer en heel fascinerend.

Helaas zat ook een stukje erin vanuit het origineel wat ik als kind altijd enorm naar vond. En ik denk dat de dierenliefhebbers onder ons die het verhaal kennen precies weten welk stukje ik bedoel. Ik had gehoopt dat Falada een ander lot zou hebben in deze hervertelling.

De schrijfster heeft dit originele verhaal in een prachtig nieuw jasje gedaan. En heeft het afgemaakt met een grote strik er omheen. Wat een prachtig verhaal en een geweldige schrijfstijl. Als je dit boek nog niet hebt gelezen is het wat mij betreft absoluut een aanrader.

Maartje: Erg bijzonder om een boek te lezen dat vrij dicht bij het oorspronkelijke verhaal blijft, maar er toch een heel eigen draai aan geeft. De gebeurtenissen in het Grimmverhaal krijgen zo uitleg en diepgang. 

Net als Kimberly heb ik genoten van deze hervertelling en heb ik de toevoegingen en veranderingen ervaren als een verbetering. Fijn om de prins beter te leren kennen en Falada was geweldig. Het lot van Falada is triest, maar ik ben blij dat dit overeenkomt met het origineel, anders zou het toch een beetje vreemd zijn naar mijn idee. Ik heb erg genoten van het boek, alleen het laatste stuk vond ik wat kort voor wat het beschreef. Daarom geen vijf sterren, maar vier. 

Wat is jouw favoriete hervertelling?



Reacties op: Thorn, een Ganzenhoedster hervertelling

Meer informatie

Gerelateerd