Advertentie

Throwback Thursday: After

op 14 januari 2021 door

In 2019 verscheen de film After in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op het eerste deel in de gelijknamige boekenreeks van Anna Todd. Het eerste deel, After - Hier begint alles, verscheen op 27 maart 2015. Dit is dus met recht een throwback Thursday te noemen. Inmiddels is de tweede film in de bioscoop verschenen (vanwege corona heel kort) en ik heb ze nog steeds niet gezien. Ook had ik de boeken nog nooit gelezen. Ik vond het daarom wel eens tijd worden om bij het begin te beginnen, met After - Hier begint alles.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Over het boek

Het meisje en de megaster: een droom komt uit…
De achttienjarige Tessa Young heeft haar vriendje en overbezorgde moeder achtergelaten om te gaan studeren aan de universiteit van Washington. Dit had ze al jaren gepland en ook de rest van haar toekomst lijkt al helemaal vast te liggen. Maar dan ontmoet ze Hardin. Hij is onaardig en zit onder de tattoos en piercings. En hij is de wereldberoemde zanger van een boy band.
Hardin weet een grote passie in Tessa naar boven te halen, al probeert ze zich daar nog zo hard tegen te verzetten. Ze leert zijn wilde en romantische kant kennen en wordt gedwongen een keuze te maken tussen haar vertrouwde jeugdvriendje Noah, en een toekomst die spannend, nieuw en onbekend is…

Verwachtingen

Voor ik aan After begon had ik niet echt hoge verwachtingen. Het boek is oorspronkelijk een One Direction (en dan voornamelijk een Harry Styles) fanfictie en dat gaat óf goed, óf het slaat de plank volledig mis. Ook is het boek al wat ouder en je houdt er van of vindt het niks. Ik was wel benieuwd naar Hardin, de ruige rockster. Kleine tegenvaller was dan ook toen de flaptekst van het boek helemaal niet bleek te kloppen ten opzichte van het verhaal. Er wordt met geen woord over de boyband of het vermeende rocksterrenbestaan van hardin gerept. Het komt gewoon helemaal niet voor in het boek. Jammer dat de flaptekst nooit is aangepast. Ik ben wel blij dat ik vooraf geen verwachtingen had, want als deze hoog zouden zijn geweest was ik teleurgesteld.

Schrijfstijl

Je merkt dat Anna Todd nog een echte Wattpad auteur was toen ze dit verhaal schreef. Wattpad is een platform voor auteurs van voornamelijk fanfictie, maar er staan ook andere verhalen op. Nu grote namen, waaronder Colleen Hoover, zijn hier begonnen. Todd was nog jong en dat was te merken aan de schrijfstijl. Deze is niet moeilijk en er hadden echt wel dingen weggelaten kunnen worden, maar daarover later meer. Dit verhaal is echter geen young adult, er worden expliciete en toxische seksscènes in beschreven. De hele relatie tussen Tessa en Hardin is echt problematisch, maar daarover ook later meer. Qua stijl is After echt new adult.

Personages

In het begin stoorde ik mij aan Tessa. Ze durfde weinig en bleef zich vastklampen aan haar patronen. Ze wist niet goed wat ze wilde: ze wilde haar overbezorgde moeder achterlaten, maar aan de andere kant leek het of ze het ook wel lekker vond dat alles voor haar werd bepaald. Gelukkig groeide ze hierin en durfde ze tegen haar vriendje en haar moeder in opstand te komen.

En hardin was precies zoals beschreven, een eikel eersteklas. Toch ben ik benieuwd wat hem heeft gevormd en waarom hij zo is geworden. We krijgen hier wel wat hints over, maar voor een echt inkijkje moeten we toch verder met de serie. De enige leuke personages vond ik Z en Landon. Deze personages - en met name de laatste - waren begaan met Tessa en weten hoe gemeen en naar Hardin kan zijn. Met de rest van de personages voelde ik geen klik.

Plot

Als je goed naar de plot van After kijkt, gebeurt er niet spectaculair veel. Het is vooral een kat en muisspel tussen Tessa en Hardin. Hier komt ook meteen naar voren waarom de relatie tussen die twee zo vreselijk problematisch is. Het gaat ongeveer zo: Hardin doet naar tegen Tessa, ze maken ruzie, hebben stevige goedmaakseks om de volgende dag weer van voren af aan te beginnen. Dit patroon herhaalt zich en Tessa weet dat het fout is, maar ze lijkt zich niet los te kunnen maken van Hardin. Als lezer werd ik er op een gegeven moment gek van. Ik was er wel klaar mee, op een gegeven moment wilde ik het boek uit hebben. Het boek telt 528 pagina's, maar het had ook met 200 pagina's minder gekund. Wellicht was dit zelfs beter voor het verhaal. Aan de ene kant ben ik benieuwd naar de vervolgdelen en wat daar verder nog gebeurt, maar aan de andere kant is alles zo ontzettend toxic dat ik twijfel of ik drie boeken nog trek. Ik ben dan weer wel nieuwsgierig naar de geheimen van Hardin, dus misschien ga ik ooit nog verder.

Eindoordeel

After is een boek - en serie - die absoluut niet geschikt is voor de jongere lezers. De relatie tussen de hoofdpersonen is regelrecht problematisch te noemen. Het draait alleen om ruzie en seks en uit niets blijktdat de woorden 'ik hou van jou' oprecht zijn en echt worden gemeend. Het meest sympathieke personage is een bijpersonage, Landon. Ik weet nog niet of ik verder wil gaan met de vervolgdelen, ik heb nog drie van die net zulke dikke boeken te gaan. After telt 528 pagina's, maar naar mijn idee had het makkelijk in 300 pagina's verteld kunnen worden. Dit had het verhaal misschien zelfs meer recht gedaan. De wetenschap dat we meer over de achtergrond van Hardin te weten komen prikkelt mij wel weer om ooit eens door te willen lezen, maar de boeken staan niet heel hoog op mijn TBR. Al met al vond ik After een oké boek om te lezen, met de kanttekeningen dat deze relatie absoluut niet gezond is en dat de boeken ongeschikt zijn voro een young adult publiek. Dit zijn echte new adult boeken. Ik beoordeel After - Hier begint alles van Anna Todd met 3 sterren. Het begon namelijk veelbelovend en ik vloog er in het begin doorheen. Ook het einde weet je als lezer te prikkelen.

Ben jij al begonnenaan de After serie van Anna Todd?Reacties op: Throwback Thursday: After

Meer informatie

Gerelateerd