Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: Cordeluna

op 21 maart 2019 door

Hoi lezers! Vandaag komt de langverwachte Throwback Thursday weer terug. In deze artikelreeks geven de clubleden hun mening over Young Adult boeken die al wat ouder zijn. Wat vinden we daar van? Zijn ze nog steeds zo leuk als dat ze in die tijd waren? Op donderdag zullen deze artikelen verschijnen, maar let op! Dit zal niet elke week gebeuren, de artikelen zijn niet standaard. We zijn erg benieuwd wat jullie van de boeken vinden en van welke boeken jullie onze mening willen weten!

Dit artikel is geschreven door Sam

Cordeluna van Elia Barceló

Dit artikel is helemaal toegewijd aan het boek Cordeluna, geschreven door Elia Barceló. Voor de praktische informatie: Het boek kwam uit in 2012 en heeft 346 pagina's. Waar gaat het over?

Gloria is samen met vijf andere jongeren geselecteerd om mee te spelen in een theaterstuk in de stijl van El Cid, een Spaans ridderverhaal. Om zich in te leven in de middeleeuwen brengen de acteurs de zomer door in een oud Spaans klooster. De hoofdrolspelers Gloria en Sergio vallen als een blok voor elkaar. Zodra hun blikken elkaar voor de eerste keer kruisen zijn hoofdrolspelers Gloria en Sergio hopeloos verliefd. Hun gevoelens zijn zo heftig dat ze ervan overtuigd raken bezeten te zijn door de geest van iemand die duizend jaar geleden in het klooster leefde. Dan begint voor de zes jongeren de uitdaging om de vloek die rust op de verboden liefde tussen Sancho, de vazal van El Cid, en zijn geliefde Guiomar, te verbreken.

 

Wat vond ik er van?

Cordeluna was een interessante mix van het heden en het verleden. Zoals hierboven al is gezegd, Gloria wordt hopeloos verliefd op Sergio, maar dat is niet zonder reden. Er gebeurt met Gloria en Sergio eigenlijk precies wat er in het verleden gebeurde, met Guiomar en Sancho. Wat het vooral spannend maakte, is dat, hoewel de verhalen niet in dezelfde tijd plaatsvonden, de gebeurtenissen wel werden beschreven op het zelfde moment. We lezen bijvoorbeeld wanneer Guiomar en Sancho elkaar ontmoeten en daarna dat Gloria en Sergio elkaar ontmoeten. Op het begin dacht ik, wordt dit niet een beetje saai als er bij alle twee de verhalen hetzelfde gebeurt? Maar toen ik even later in het boek op een bepaald punt kwam werd het echt spannend. Je leest wat er is gebeurd in het verleden en ik was dying om te lezen of het ook gebeurde in het heden. Dit wordt steeds spannender als het einde nadert en eerlijk gezegd, ook more shocking.

Gloria en Sergio komen er achter dat hun liefde iets met het verleden heeft te maken en met het zwaard, Cordeluna. Ze gaan samen met wat vrienden op de allesbeslissende zoektocht naar wat er is gebeurd als die jaren geleden. Ze worden gedwarsboomd door hun begeleidsters, die op een of andere manier verteerd wordt door wat er in het verleden is gebeurd. Ze wordt verschrikkelijk en het maakt haar bang, want het is niet hoe ze zelf is. De stukjes in het verleden vond ik ook echt vet. Een ridderverhaal met een tragische gebeurtenis? Love it. 

Karakters

De karakters waren wat mij betreft een beetje oppervlakkig, het was ook niet het belangrijkste van het boek. Ik zag niet veel development, wat eigenlijk ook wel moet, want de karakters in het heden veranderen langzaam aan in de karakters uit het verleden. De gevoelens die je het meeste meekreeg waren de angst van de kinderen en de woede van de begeleidster. Mijn favoriete karakter was toch wel Sancho, de ridder. Zijn verhaal was hartverscheurend en ik denk dat hij wel echt een van de hoofdpersonen is. Zijn gevoelens zijn het meest aanwezig van alle karakters en hadden ook het meeste impact op mij. De emotie liefde was nog het meeste aanwezig in het boek. De liefde voor elkaar en wat ze daarvoor niet allemaal zouden doen. 

Is mijn mening anders dan die van de lezers van 2012?

Als ik naar de rating kijk, een gemiddelde van 3.52, dan niet. Ik heb het boek zelf 3 sterren gegeven. Dit komt doordat ik het wel zeer interessant vond dat de tragedie zich herhaalde, en de ridders natuurlijk, maar dat het best wel een slow read was. Ik kwam er wat moeilijk doorheen en dat komt denk ik toch doordat er in feite wel hetzelfde gebeurt op het begin. Op het einde veranderde dat wel drastisch, maar dat was dan maar de laatste 100 pagina's. De liefde was toch wel echt iets moois, wat je de karakters ervoor zag doen zette je wel weer even aan het denken. Nu om wat gelezen reviews te vergelijken, ik zie dat veel mensen het of wel oké vinden, of heel leuk. Interessant, gek op hoe de liefde is beschreven en mooie schrijfstijl, maar ook een beetje boring op het begin. Het is zo een boek dat net je ding moet zijn.

Wat vonden jullie van Cordeluna?



Reacties op: Throwback Thursday: Cordeluna

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elia Barceló

Elia Barceló

Elia Barceló (1957) is een Spaans schrijfster. In het Spaanse taalge...