Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: De Godinnentest

op 11 april 2019 door

Vandaag weer een nieuwe editie van de Throwback Thursday reeks. In deze artikelreeks geven de clubleden hun mening over Young Adult boeken die al wat ouder zijn. Wat vinden we daar van? Zijn ze nog steeds zo leuk als dat ze in die tijd waren? Op donderdag zullen deze artikelen verschijnen, maar let op! Dit zal niet elke week gebeuren, de artikelen zijn niet standaard. We zijn erg benieuwd wat jullie van de boeken vinden en van welke boeken jullie onze mening willen weten!

Dit artikel is geschreven door Laurie

De Godinnentest

Vandaag maken we een sprong terug in de tijd, naar 2013 om precies te zijn. In dat jaar verscheen het eerste deel in "De Godinnentest" serie van Aimee Carter. Deze serie bestaat uit drie delen: De Goddinnentest (2013), De Godinnenwraak (2014) en Het Godinnenoffer (2014). Ik had deze serie nog nooit gelezen en besloot in het eerste gboek te duiken. In het Engels verscheen dit boek in 2011 onder de titel The Goddess Test.

Waar gaat het boek over?

Het is een test die nog geen enkel meisje overleefd heeft.
En nu is de beurt aan Kate...
Omdat Kates ernstig zieke moeder zo graag terug wil naar haar geboorteplaats, verhuizen ze van New York naar het piepkleine Eden, waar Kate op een nieuwe school moet beginnen - zonder vrienden, zonder familie en met de angst dat haar moeder de herfst niet eens meer haalt.
Tot overmaat van ramp toont de plaatselijke hunk belangstelling voor haar, wat de woede van zijn vriendinnetje Ava wekt. Het had Kate dus eigenlijk niet moeten verbazen dat het feestje in het bos waar Ava haar voor uitnodigt, er helemaal niet blijkt te zijn. Wat ze alleen nooit had kunnen voorzien, is dat Ava uitglijdt, met haar hoofd op een steen terechtkomt en doodstil blijft liggen. Maar dan écht dood. Kate heeft nog niet eens tijd gehad om hysterisch te worden wanneer er uit het niets een jongen opduikt - donker en adembenemend knap. Hoe hij het doet, is haar een raadsel, maar hij wekt Ava tot leven en verdwijnt.
Maar niet voordat hij Kate een voorstel heeft gedaan: als zij naar zijn landgoed Eden komt en een reeks van zeven testen aflegt, kan ze niet alleen onsterfelijk worden, maar ook een heuse godin en... zijn bruid. En o ja, hij is Henry, de god van de onderwereld, ook wel Hades genoemd.
Kate is ervan overtuigd dat hij getikt is, maar toch... Ze heeft met eigen ogen gezien wat hij met Ava deed. Zou hij haar moeder ook kunnen redden? Want in dat geval is ze tot élke test bereid!
Alleen... wat als het haar niet lukt?

Wat vond ik ervan?

Omdat ik het boek nu pas heb gelezen kan ik niet vertellen wat ik er eerst van vond. Ik kan daar wel naar gissen door naar mijn smaak te kijken van jaren geleden.

In 2013 las ik nog amper young adult, ik wist zelfs niet eens dat dit genre bestond. Ik las voornamelijk thrillers en ik had nooit geweten dat Twilight onder het young adult genre valt. Ik had dus nog nooit van De Godinnentest gehoord.

Toen dit boek op de markt kwam was ik 21 jaar, dus ik behoorde toen al tot de oudere young adult lezers. Niets mis mee, maar ik denk dat ik op dat moment al anders naar het boek gekeken zou hebben dan de jongere lezer. Desondanks denk ik dat ik De Godinnentest met de volle vijf sterren gewaardeerd zou hebben als ik een Goodreads account had gehad. Hebban bestond toen nog niet eens, kun je nagaan. Immers, ik was verre van kritisch en vond vanalles leuk. Hot guys? Onrealistische fantasy? Enorm overhaaste tijdsprongen? Ja, kom maar op.

Het boek las lekker vlot weg en is niet te ingewikkeld. Dat zou ik toen erg prettig hebben gevonden, want ik zat immers vol in mijn studie en las alleen maar in de zomermaanden. Dan zou ik De Godinnentest zo uit hebben gehad.

Wat vind ik er nu van?

Nu, met mijn 27 jaar en rijke leeservaring wat betreft het young adult genre, moet ik concluderen dat dit boek geen vijf sterren waard is, eerder 3.5 sterren. Het is verschrikkelijk cliché en gedurende het hele verhaal gebeurt er amper iets. Wat er gebeurt is zo klein en is niet spannend of sensationeel. Ik ben de wat ingewikkelder fantasy gewend met vele plot twists. De Godinnentest heeft deze ook wel, maar ik zag ze al van verre aankomen. Op zich had ik dat wel verwacht, het is immers een wat ouder boek en young adult heeft zich als genre enorm ontwikkelt. Het genre is gegroeid en er zijn nu verschillende soorten subgenres.

Er zit in dit boek ook een vreselijke, veel voorkomende trope, namelijk insta love. Dit zie je tegenwoordig steeds minder in young adult, gelukkig maar. Het is niet realistisch en dat worden de boeken in dit genre steeds meer. Nee, ik had hier niets mee. Ik had úberhaupt al heel weinig op met Henry en van de andere jongens zag je erg weinig.

De Godinnentest van Aimee Carter vind ik zeker geschikt als je wat jonger bent of als je niets met de huidige young adult fantasy hebt. Het is een makkelijk leesbaar boek waarin niet al te veel spectaculairs gebeurt. Houd je van luchtige boeken à la De Selectie en De Ijzerkoning, dan zou ik je dit boek zeker aanraden.

Ik zeg niet dat ik het niet leuk vond om De Godinnentest te lezen, want dit vond ik op zich wel. Het boek doet me nu minder dan het gedaan zou hebben als ik het in 2013 glezen zou hebben. Dat schrijf ik toe aan mijn rijke leeservaring als het om young adult gaat. Het verhaal is vermakelijk en de Griekse mythologie is op een originele manier verwerkt waardoor het leuk is voor de wat jongere lezer om hier meer over te leren. Echter voel ik met niet geroepen om de rest van de serie te lezen. Er staaan nog genoeg andere boeken op me te wachten die ik vast en zeker een heel stuk beter vind.

Heb jij De Godinnentest al gelezen en welk (oud) young adult boek zou jij wel eens terug willen zien in deze rubriek?



Reacties op: Throwback Thursday: De Godinnentest

Meer informatie

Gerelateerd