Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: Trylle serie

op 28 maart 2019 door

Vandaag weer een nieuwe editie van de Throwback Thursday reeks. In deze artikelreeks geven de clubleden hun mening over Young Adult boeken die al wat ouder zijn. Wat vinden we daar van? Zijn ze nog steeds zo leuk als dat ze in die tijd waren? Op donderdag zullen deze artikelen verschijnen, maar let op! Dit zal niet elke week gebeuren, de artikelen zijn niet standaard. We zijn erg benieuwd wat jullie van de boeken vinden en van welke boeken jullie onze mening willen weten!

Dit artikel is geschreven door Kimberly

Trylle serie van Amanda Hocking

Dit artikel zal gaan over de Trylle serie van Amanda Hocking. Deze serie bestaat uit de boeken Switched, Torn en Ascend. De delen zijn voor het eerst uitgebracht in 2010 en 2011 en zijn helaas, voor zover ik heb kunnen achterhalen, niet naar het Nederlands vertaald.

Waar gaan de boeken over?

Wendy heeft altijd geweten dat ze anders was. Vanaf het moment dat haar moeder haar uitmaakte voor monster en haar vertelde dat ze was verwisseld bij de geboorte. Ze is een zogenaamde 'changeling'. Ze is een Trylle, een elf achtig wezen die neergelegd is bij een menselijk gezin. Het mensenkind is vervolgens meegenomen naar Förening, de wereld van de Trylle. 

Wanneer een jongen genaamd Finn opduikt voor haar slaapkamer raam, is haar leven nooit meer hetzelfde. Hij neemt haar mee naar Förening waar ze gezien wordt als speciaal. Gedurende deze serie ontdekt Wendy steeds meer over zichzelf, maar ook over haar ware volk. Het innemen van haar plaats in deze nieuwe wereld zal een uitdaging worden en hierbij komt uiteraard een innerlijke strijd met haar gevoelens voor niet 1, maar 2 jongens.

Wat vond ik er van?

Ik heb deze boeken een jaar of 5 geleden gelezen. Het behoorde tot één van de eerste echte young adult series die ik heb gelezen. En ik moet zeggen dat ik toen echt heb genoten van het verhaal. De boeken lezen ontzettend makkelijk weg en de personages zijn erg leuk om over te lezen. Het heeft geen verrassend verhaallijn en een aantal van de typerende young adult onderdelen. Denk aan de driehoeksverhoudingen, innerlijke strijd van het hoofdpersonage, de onwerkelijke schoonheid van alle mensen die blijkbaar in deze wereld rondlopen. Maar toch vond ik het een heerlijk vermakelijke serie.

De schrijfstijl van Hocking is heel prettig. De details van de personages en omgeving zijn aanwezig, maar niet overdadig. Je wordt op een makkelijke manier meegesleurd in deze fictieve wereld. En ik vond het lastig om het boek neer te leggen toen ik er eenmaal in zat. Ik was ook ontzettend blij dat ik direct de hele serie had gekocht zodat ik aan het eind van deel 1 direct over kon stappen naar het volgende deel.

Wendy is geen vervelende puber, tuurlijk heeft ze wel zo haar momenten, dat kan ook niet anders op die leeftijd. Maar voor iemand die zoals ik pas op latere leeftijd het young adult genre leert kennen, heeft ze geen irritante kwaliteiten die ervoor zorgen dat je het boek heel snel weer naast je neer wilt leggen. Wendy is sterk en zelfstandig. Ze laat niet alles over aan de mannen die haar willen redden, maar heeft ook daadwerkelijk een eigen mening. En Finn en Loki zijn allebei echt helemaal geweldig. Ik vond het oprecht moeilijk om een partij te kiezen en wist ook niet zeker met wie ik hoopte dat Wendy uiteindelijk zou eindigen.

Hoe zou ik nu naar deze serie kijken?

Als ik echt heel eerlijk ben, en dan vooral tegenover mezelf, zou ik het boek nu denk ik wel anders beoordelen. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heb ik redelijk wat ervaring met young adult boeken al zeg ik het zelf. Dit zorgt ervoor dat vooral de standaard ya onderwerpen soms wat irritant kunnen zijn. Ik denk dat ik de boeken nog steeds zeker wel vermakelijk zou vinden, maar niet erg vernieuwend. En daarom ben ik ook zo blij dat ik deze serie heb mogen leren kennen toen ik nog niet zo bekend was met alle young adult verhalen en ik gewoon optimaal hiervan heb kunnen genieten!

Heb jij de Trylle serie al eens gelezen? En wat vond je hiervan?



Reacties op: Throwback Thursday: Trylle serie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Amanda Hocking

Amanda Hocking

Amanda Hocking is doorgebroken als self publishing author via Amazon. Haar boeke...