Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tijd in boeken

op 14 april 2019 door

Tijd is een spannend concept en zeker in de fictieve wereld kun je hier fijn mee spelen. Je kunt tijdreizen, de tijd vertragen en versnellen, je kunt hetzelfde steeds opnieuw laten gebeuren. Zelf vind ik dit best een eng onderwerp. Stel je voor dat het echt kan, wat kan er dan allemaal gebeuren? Dit artikel gaat over boeken die iets bijzonders doen met de tijd. Lezen jullie mee?

Dit artikel is geschreven door: Maartje

Tijdreizen

De edelsteen-trilogie

Gwen is 16 en wordt gek van haar vreemde familie. Van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie. En dan overkomt háár op een dag iets geks. Zonder waarschuwing bevindt ze zich opeens in het Londen van 100 jaar geleden. Deze gebeurtenis is de opmaat naar een nieuw leven voor Gwen, waarin haar duidelijk wordt wat er vreemd is aan haar familie, waarin ze heen-en-weer reist tussen verschillende tijden en ook nog eens een interessante tijdreisgenoot ontmoet.

Ik heb de serie met plezier gelezen, al vond ik hem wel wat 'jong' overkomen. 

Harry Potter en het vervloekte kind van J.K.Rowling, John Tiffany & Jack Thorne

Het achtste verhaal. Negentien jaar later
Harry Potter en het Vervloekte Kind deel een en twee is het eerste Harry Potter-verhaal dat officieel wordt gebracht als toneelstuk. De wereldpremière van het stuk zal plaatsvinden in West End in Londen op 30 juli 2016.
Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt.

Een verhaal dat draait om 'de tijdverdrijver'. Zeker niet de beste Harry Potter, maar wel een leuke afsluiter.

Herhalingen

Het omgekeerde van altijd van Justin A. Reynolds

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem
voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam...
Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van "bijna' eindelijk is verbroken.
Maar helaas... Kate gaat dood aan een ernstige ziekte.
Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Op het moment van Kates overlijden krijgt
Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en
weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het reizen
door de tijd? Jack is bereid overal in te geloven als hij Kate maar kan redden. Al snel zal echter blijken dat zijn
keuzes niet zonder gevolgen zijn...

Dit boek ligt vrolijk op mijn nog te lezen stapel te wachten.

De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle van Stuart Turton

'Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.' Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord. Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord zal weten op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot. De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen. 

Als je dit boek leest moet je je hoofd erbij houden. De hoofdpersoon wordt niet alleen steeds een dag teruggezet in de tijd, maar wordt ook steeds wakker in een ander lichaam. Wie is wie en wat voert iedereen in zijn/haar schild. Echt een supergoed geconstrueerd boek met heel veel plotwendingen die ik niet zag aankomen.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven. In dit boek komt, naast een tijdreis ook een herhaling in de tijd voor.

De hoofdpersoon, Jacob, komt in een andere tijd terecht en in deze nieuwe wereld start de dag iedere keer opnieuw op hetzelfde moment. Ondanks de vele zeer positieve recensies heb ik niet echt genoten van het boek. het voelde voor mij teveel als een kinderboek. Maar daarin ben ik wel één van de weinigen.

Elke dag van David Levithan

Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. Hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien. 
Tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn.
Heel voorzichtig probeert hij met behulp van e-mails contact te maken, maar wanneer hij vergeet om zijn e-mailsporen te wissen, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt door een jongen in wiens lichaam hij een dag doorbracht. En die is vastbesloten om A te ontmaskeren.

Een prachtig liefdesverhaal, dat op een mooie wijze de oppervlakkigheid van onze samenleving blootlegt.

23 Minuten van Vivian vande Velde

Wanneer de 15-jarige Zoe op een regenachtige dag een bank in loopt om te schuilen, is ze getuige van een overval die vreselijk uit de hand loopt. Het goede nieuws: Zoe heeft een speciale gave. Ze kan de tijd 23 minuten terugdraaien – hopelijk genoeg tijd om zo alle levens te redden, zeker die van de knappe Daniel die ze daar tegenkomt. Het slechte nieuws: ze kan maar negen keer de tijd opnieuw terugzetten. Maar steeds gaat er iets mis, en de tijd begint te dringen.

Het concept klonk heel leuk, maar ik vond de uitwerking wat minder. Het boek wist mij minder te pakken dan ik had verwacht.

Vertragen

67-seconden van Jason Reynolds

'Mensen houden altijd meer van mensen als ze dood zijn.'
Zevenenzestig seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen.
Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt.
Niet snitchen. Niet huilen. Wraak. Maar één dag

Dit boek is geschreven in vrijevers-vorm en heeft mij erg aangegrepen. Heel knap hoe je met zo weinig woorden zo'n krachtige boodschap kunt overbrengen. 

54 Minuten van Marieke Nijkamp

Dit is natuurlijk veel minder dan een dag. Het verhaal gaat over een high-school waar een jongen na een toespraak van de directeur in de aula, begint te schieten. De leerlingen en leerkrachten zitten als ratten in de val. Maar waarom begint de jongen te schieten en wat weten sommige anderen van de situatie?

Dit boek kon ik niet meer wegleggen en las ik 'bijna' in 54 minuten uit. Het wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en dit maakte het boek extra spannend. Soms stond opeens het verhaal van één van de hoofdpersonen stil en kreeg je het verhaal vanuit een ander standpunt te zien. Van ieder karakter kreeg je langzaam steeds meer informatie en zo kon de puzzel langzaam in elkaar gelegd worden.

Eén dag

De zon is ook een ster van Jandy Nelson.

Natasha wordt binnen 24 uur uitgezet. Haar familie komt uit Jamaica en is illegaal in de Verenigde Staten. Dan ontmoet ze Daniël en er ontstaat een liefde. Maar hoe moet dat nu ze maar 24 uur hebben?

Ook dit boek moet ik nog lezen, maar lijkt me echt een boek in mijn straatje.

Op het einde gaan ze allebei dood van Adam Silvera.

Het verhaal speelt zich af in een wereld waarin mensen op de dag van hun overlijden een telefoontje krijgen om te melden dat ze zullen sterven. Zo kun je je laatste dag doorbrengen hoe en met wie je dat wilt. Mateo en Rufus krijgen allebei te horen dat ze die dag gaan sterven en vinden elkaar via een speciale App. Ze spreken af om met elkaar hun laatste dag door de brengen. Dit boek is extra spannend omdat er bij ieder hoofdstuk een tijd staat aangegeven. En iedere keer vraag je je af, wanneer komt het eind? Komt het wel, of gebeurt er nog een wonder?

Ondanks de grote spoiler in de titel pakte dit boek mij van begin tot eind. De hoofdpersonen en de enkele bijpersonen zijn goed uitgewerkt en voegen ieder hun eigen stuk toe aan het verhaal.

Tijd is geld

Natuurlijk mag Everless van Sara Holland niet ontbreken in dit lijstje. 

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar - en verleiding - met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Een leuk verhaal met bijzondere twists en zeker een bijzonder gebruik van tijd. Deel twee, Evermore, is ook al uit.

Welke boeken met tijd als thema hebben jullie gelezen? 



Reacties op: Tijd in boeken

Meer informatie

Gerelateerd