Voor Het Laatst Gezien: Geslaagd Of Gefaald?

op 21 januari 2019 door

"Voor de fans van 13 Minuten en Thirteen Reasons Why." Dat is wat er wordt gezegd over de nieuwste thriller in young Adult boekenland: Voor Het Laatst Gezien van Caleb Roehrig. Dat citaat was reden genoeg voor mij om een beetje sceptisch te zijn. Ik was namelijk niet de allergrootste fan van 13 Minuten van Sarah Pinborough, maar ik vond Thirteen Reasons Why van Jay Asher daarentegen wel weer goed. Toch bleef dit boek maar aan me knagen en uiteindelijk heb ik mijn instinct gevolgd en het boek gelezen. Is Voor Het Laatst Gezien van deze thriller auteur geslaagd of gefaald en is Caleb Roehrig daarmee een blijvertje of niet?

Dit artikel is geschreven door Laurie

Over Voor Het Laatst Gezien

Flynns vriendin January is verdwenen en iedereen gaat ervan uit dat hij daar meer van weet. Hij was tenslotte haar vriendje. En hij is de laatste die haar gezien heeft. Flynn heeft echter een geheim dat zo groot is dat hij de waarheid over hun laatste ontmoeting moet verdraaien. Terwijl hij probeert te achterhalen wat er met January is gebeurd, zal hij de waarheid over zichzelf onder ogen moeten zien. Dan ontdekt hij dat ook zij geheimen had, met verstrekkende gevolgen.
'Ik wilde in Voor het laatst gezien graag spelen met perspectieven. Je leert January eigenlijk alleen kennen door de ogen van anderen, en daardoor is het aan de lezer om te bepalen of ze oprecht heeft gehandeld.' Caleb Roehrig over Voor het laatst gezien.

Het genre

Naar mijn mening is Voor Het Laatst Gezien eerder een mystery dan een thriller en om eerlijk te zijn ben ik daar blij om. De laatste tijd heb ik wat meer moeite met thrillers en met name met de voorspelbaarheid ervan. Dit boek is allesbehalve voorspelbaar, maar daar kom ik later nog op terug. Ik zou dit boek dus zelf niet als thriller bestempelen.

Het plot

Zoals eerder gezegd bleef Voor Het Laatst Gezien maar aan me knagen en dat kwam door de achterflap. Waarom zou January verdwenen zijn? Zou ze nog in leven zijn? Zo'n soort plot kan echter heel voorspelbaar zijn, maar dat was in dit geval niet zo. Ik had tot op ongeveer 60% van het boek oprecht geen flauw idee wat er gebeurt zou kunnen zijn en wie er verantwoordelijk voor kon zijn. Dan heb je wel een goed plot neergezet, want ik heb zoiets meestal al heel snel door. Om eerlijk te zijn duurde het nog langer voor ik de verantwoordelijke had opgespoord, want dat wist ik op 60% van het boek nog steeds niet. Ik heb Voor Het Laatst Gezien binnen 24 uur auitgelezen, want ik werd helemaal meegezogen in het verhaal. Dat ik zo werd meegezogen is voor mij al een hele tijd geleden voor een thriller/mystery, dus wederom een goed teken.

De personages

Caleb Roehrig heeft de personages in Voor Het Laatst Gezien goed uitgewerkt, vooral Flynn. Flynn draagt een geheim met zich mee, maar dat geheim kon ik al snel raden. Desondanks voelde het niet geforceerd, het was er gewoon. Flynn is een aangenaam personage en hij weet wat hij wil, namelijk January terugvinden. Hij heeft ook lef, want wat hij allemaal onderneemt om aan informatie te komen is soms ronduit gevaarlijk.

De andere personages zijn ook goed uitgewerkt. Je leert wel het een en ander over January, maar vanuit de ogen van anderen en door middel van flashbacks. Hierdoor weet ik niet zo goed wat ik van haar moet vinden. Zou ik haar nou gemogen hebben of niet? Ik weet het niet. Ik snap wel waarom ze opeens verdwenen is, maar of dat nou helemaal terecht is? Ik denk het niet. Jonathan vond ik een enorm nare man, het leek alsof hij helemaal niets maar dan ook echt niets om January geeft. Daar houd ik echt niet van en dat maakt hem wel verdacht. Daarnaast zijn Kaz, Cedric en Reiko er nog. Over Reiko komen we niet heel veel te weten, maar wat we van haar te zien krijgen is niet heel positief. Ik vond haar een beetje hypocriet, maar achter die reden kom je pas laat in het boek. Kaz worstelt met zichzelf en zijn achtergrond en dat is ook goed gelukt. Ook dit was er gewoon en voelde niet geforceerd. En dan Cedric. Tsja, wat zal ik daar eens over zeggen. Die man vond ik ook niet zo prettig.

Geslaagd of gefaald?

Nu vragen jullie je natuurlijk af of Voor Het laatst Gezien is geslaagd of gefaald. Jullie kunnen deze uitkomst waarschijnlijk wel raden na het lezen van deze bespreking, want ik vloog door het verhaal en zowel het plot als de personages zijn goed uitgewerkt. Ik mocht bepaalde personages minder dan andere, maar dat houd je in een boek. Voor Het Laatst Gezien van Caleb Roehrig is dus geslaagd en ik zou het een 9,5 geven.

Staat dit boek al op jouw "wil ik lezen" plank op Hebban?Reacties op: Voor Het Laatst Gezien: Geslaagd Of Gefaald?

Meer informatie

Gerelateerd

Over